Datome i Riči (FIBA)
Datome i Riči (FIBA)

Italijani se sokole: Srbija je superiorna timčina, ali nismo zabrinuti i možemo protiv svakoga

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.09.22. | 11:56

Selektor Poceko kaže da su mu naši igrači idoli i da je odrastao na njima, ali veruje u novo čudo

Pre godinu i kusur dana je Italija ostavila Srbiju u čudu i bez plasmana na Olimpijske igre. Usred dvorane Aleksandar Nikolić je šokirala favorizovane Orlove i otišla u Tokio.

Veća opomena i motiv od toga nisu potrebni srpskim koašrkašima uoči okršaja sa Azurima u osmini finala Evrobasketa koji je na programu u nedelju. Doduše, mnogo toga se promenilo u našem timu od tog meča. Srbija ima novog selektora, a iz te utakmice su sada u sastavu samo trojica košarkaša – Kalinić, Micić i Davidovac.

Izabrane vesti

I Italija ima novog selektora ali čak 10 od 12 igrača iz beogradske pobede je opet u timu. Ovoga puta ih kao selektor predvodi kontrovezrni Đanmarko Poceko koji širi optimizam posle grupne faze.

„Bili smo odlični protiv Hrvatske i pobedili u komplikovanom meču. Igranje kod kuće vam pomaže ali vam dodaje i dodatnu odgovornost i veći pritisak. Da budem iskren, otkako sam preuzeo ekipu, nisam očekivao da ćemo ovako brzo doći na ovaj nivo. Kladio sam se na neke stvari u igri. Želeo sam da Riči, Polonara i Spisu igraju sa više samopouzdanja. Sada svi veruju u Pajolu ali moj posao je da vratim i Maniona na raniji nivo. Video sam da nije zadovoljan a ne volim kada je takav. Od osam utakmica smo pobedili u šest i izgubili samo dve. Jednu tesno od Grčke, a drugu posle mentalnog pada protiv Ukrajine. Generalno, možda smo mogli i više u ovoj grupi. Moram biti ponosan na igrače i na odnos koji su pokazali do sada. Sada mislimo samo o Srbiji i utakmici koja nas očekuje protiv njih u nedelju“, rekao je Poceko sinoć posle pobede nad Velikom Britanijom.

Poceko je svestan da je Srbija favorit...

Nisam zabrinut zbog Srbije. Poštujem ih. Odrastao sam uz njihovu košarku, moji idoli su Jugosloveni. Imaju neverovatnu istoriju. Danilović je jedan od ljudi koje najviše cenim u košarci... Ali ako budemo odigrali srcem, možemo da uspemo. Kada igramo žestoko, nikome nije lako protiv nas. Pa neće biti ni Srbiji. Imam ogromno poverenje u moje igrače koji imaju veliko srce i spreman sam da idem uz njih do kraja. Znamo da će biti teško, Srbija je superioran tim ali sa ovim momcima sam spreman na sve.

Jedan od najboljih italijanskih košarkaša Luiđi Datome smatra da Italija nema šta da izgubi.

„Srbija je ogroman izazov i uradićemo sve što možemo da ih stavimo u tešku situaciju. Ovakve utakmice su jednom u životu. Treba izaći na teren i zaboraviti na umor. Znamo da su oni „timčina“ ali idemo na njih. Nikad se ne zna... Imamo pravi karatker i ponašanje. Svi moramo da damo maksimalno kvalitetne minute na parketu jer protiv Srbije padovi u igri moraju biti svedeni na minimum“, kaže as Olimpije.

Drugi Olimpijin as Nikolo Meli žali što Italija nije više izvukla iz grupe...

„Treba da budemo iskreni prema sebi. Prošli smo grupu na najgori mogući način. Ali isto tako je istina da su i neki drugi rezultati uticali na naš plasman“.

Podsetili su Melija na šokantnu pobedu Italije protiv Srbije u Beogradu pre godinu dana kada su Azuri ostavili našu reprezentaciju bez plasmana na Olimpijske igre. Ali on ne vidi mnogo sličnosti u toj i narednoj utakmici.

„Sve se promenilo od tada. Sada su to različiti timovi sa različitim trenerima. Tako da ne bi trebalo mnogo da se oslanjamo na to što smo uradili prošlog leta. Oni imaju Jokića, Micića, Gudurića, Kalinića, Lučića, Milutinova... Mogao bih još da nabrajam. Treba da se odmorimo i da se suprostavimo Srbiji u najboljem mogućem izdanju“, kaže Meli.

Italija je lišena usluga povređenog NBA asa Danila Galinarija koji je u Milanu prethodnih dana gledao utakmice Azura i bio uz ekipu.

„Pratim momke i sviđa mi se njihovo ponašanje i enegrija. Kada se te stvari poklope, možemo da pobedimo svakoga. Moramo biti konstantni u svim utakmicama. Ne znam zašto nam se dešavaju crni minuti u igri“, rekao je Galinari.


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija ItalijeLuiđi DatomeĐanmarko Pocekokošarkaška reprezentacija SrbijeNikolo MeliDanilo Galinari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara