Ivica Zubac (©FIBA Basketball)
Ivica Zubac (©FIBA Basketball)

Ivica Zubac: Nismo kalkulisali, pričali smo o tome koliko lagano igra Srbija

Vreme čitanja: 3min | sub. 10.09.22. | 19:05

"Pričali smo baš kako lagano igraju, kako se kreće lopta. Svi pametno igraju", kaže centar Klipersa o Srbiji

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Osmina finala Evrobasketa u Berlinu počela je odličnom, dramatičnom i uzbudljivom košarku do poslednjeg zvuka sirene. Ipak, ni dva dana po završetku grupne faze ne prestaju spekulacije o tome kako su hrvatski košarkaši odigrali završnicu meča sa Ukrajinom.

Izabrane vesti

Spekuliše se i dalje o eventualnom kalkulisanju naših komšija protiv Ukrajine, što je za srpske novinare u Berlinu prokomentarisao Ivica Zubac.

"Igrali smo na pobedu, hteli smo da ne budemo četvrti", jasan je centar Klipersa.

Nedelja, 14.45: (2,70) Finska (14,5) Hrvatska (1,55)

Zubac je trening u petak gledao sa strane, u civilu...

"Na poslednjoj utakmici sam istegao skočni zglob, pa sam odmarao, videćemo kako će biti. Ima još vremena do utakmice, da se odmorim i spremim za Finsku"

Hrvatska je odigrala grupnu fazu sa dosta uspona i padova, do utakmice sa Ukrajinom nije se znalo sa koje pozicije će dalje, a na kraju je pala odluka da rival u osmini finala bude - Finska. Centar Los Anđeles Klipersa ističe da je atmosfera pred nedeljni okršaj dobra.

"Igramo sa Finskom, ekipom koja nas je dobila u kvalifikacijama. Igraju modernu, brzu košarku, šutiraju mnogo trojki. Lauri Markanen igra super na turniru, neće biti lako dobiti ih. Imamo dodatni motiv što su nas dobili već, svakako idemo na pobedu".

Markanen je najveći deo utakmica igrao kao lažna "petica", što je Finskoj davalo dodatnu širinu u napadu, ali je odbrana bila eksponirana zbog nedostatka mase u reketu...

"Nama dosta toga zavisi od taktike... Verujem da će da bude duela sa njim, izvrstan je igrač, posebno spolja. Može da napadne iz driblinga, ima dobar šut i ne očekujem lak posao. Ali, mmamo dosta dobrih defanzivaca i daćemo sve od sebe da to iskoristimo".

Možda može da se iskoristi recept iz NBA sezone, odnosno kako su Klipersi branili Markanena?

"Imao je drugačiju ulogu u Klivlendu, nije igrao toliko na lopti. Ovde je broj jedan i često mu je lopta u rukama. Više smo ga branili kao šutera, sad igra na mnogo više načina, pa je drugačije. Nema smisla baviti se samo njim... To smo osetili protiv Grčke. Pripremali smo se dosta za Janisa, a Dorsi je dosta dobro odigrao. Naučili smo da nije sve u jednom igraču. Finci su šuterski jako dobri, što nas je u Rijeci koštalo..."

Kada se već komentariše o ekipi, Kockasti su mogli da vide Finsku protiv Srbije u grupi i kako da lakšim putem dođu do pobede...

"Kad god nismo igrali, gledali smo druge utakmice i pratili sve što smo mogli. To je manje-više ista ekipa koja je igrala sa nama u kvalifikacijama, znamo s kim imamo posla. Spremićemo se još detaljno".

Za Srbiju na čelu sa Nikolom Jokićem ima samo reči hvale.

"Pričali smo baš kako lagano igraju, kako se kreće lopta. Svi pametno igraju, na pravi način, kako košarka i treba da se igra. Ta lakoća se primeti, nema sumnje da su jedan od favorita za osvajanje zlata".

Već posle uvodnih mečeva osmine finala vidi se kolika je tenzija i neizvesnost, odnosno koliko je važno ostati smiren za prolaz dalje. Francuska je dobila zahvaljujući ozbiljnim kiksevima Turaka, Belgija je dugo Sloveniju držala na tankom ledu...

"Postoji doza pritiska, ali tu su igrači koji su odigrali mnogo bitnih utakmica, plej-of mečeva ili evroligaških serija i navikli su na takve stvari".


tagovi

Ivica ZubacKošarkaška reprezentacija HrvatskeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara