Ekipa Kluža (©Zvanični sajt kluba)
Ekipa Kluža (©Zvanični sajt kluba)

Iz Kluža gledaju ka regionalnoj ligi: Prerasli smo Rumuniju, imamo interes da igramo ABA ligu

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.01.24. | 09:27

Direktor Kluža Branko Ćuić potvrdio za Mozzart Sport da postoji velika želja da klub iz Rumunije uđe u ABA ligu

Napredak ABA lige sa Partizanom i Crvenom zvezdom na čelu očigledno privlači sve više klubova koji imaju želju da budu deo svega. Odavno je već poznato da Dubai ima cilj da bude deo ABA karavana što nam je svojevremeno potvrdio direktor takmičenja Milija Vojinović, ali tu se priča ne završava. Prema rečima Branka Ćuića, direktora Kluža, šampion Rumunije ima veliku želju da se priključi regionalnom košarkaškom takmičenju.

Izabrane vesti

"Još uvek je naše učešće na dalekom štapu kada je ABA liga u pitanju, ali ono što mogu da kažem je da bi nama imponovalo da budemo deo Adriatik lige", rekao je direktor Kluža na startu razgovora za Mozzart Sport.

U pitanju je ekipa koja već godinama dominira u Rumuniji, a sada je i član Evrokupa gde trenutno pruža i više nego solidne partije. Zasad su treći u Grupi B gde imaju 10 pobeda i četiri poraza. Daleko su ispred Budućnosti koja u istoj grupi ima šest pobeda.

"Mi kao klub i organizacija imamo interes da igramo ABA ligu, a verujem da bi i za samu ligu bilo dobro da mi budemo deo toga. Prava 'win, win' situacija. ABA liga bi dobila na kredibilitetu sa nama kao finansijski stabilnim klubom, koji ima infrastrukturu i dvoranu od 10.000 navijača. Trenutno smo najgledaniji tim Evrokupa, a mi bismo dobili mnogo jače utakmice od onih koje imamo u Rumuniji".

Kluž definitivno nema konkurenciju trenutno u Rumuniji gde je već tri godine uzastopno šampion.

"Radim 16 godina u Rumuniji, znam šta je Rumunija nekada bila, a šta je sada. Mi jesmo sada prerasli rumunsku ligu, mi smo evropska ekipa koja se bori ravnopravno sa svima u Evrokupu. Pre toga smo bili nadomak završnog turnira u FIBA Ligi šampiona. Znaju i mnogi u ABA ligi kakav smo klub, pre svega naši prijatelji sportski, Budućnost i Cedevita koji se takođe takmiče u Evrokupu, a imali smo i Partizan letos na turniru kod nas zajedno sa Fenerbahčeom".

Sada ostaje da se vidi kako će klubovi vlasnici ABA lige odlučiti što se tiče eventualnih novih učesnika. Konačna odluka biće doneta na skupštini regionalnog takmičenja.

"O tome ne mogu da kažem ništa. Ponavljam, sve je još uvek daleko, pratićemo razvoj svega, postoji komunikacija, ali trenutno naši ciljevi su vezani za Evrokup. Imamo niz vrlo bitnih utakmica, izglasani smo kao najprijatnije iznenađenje Evrokupa, želimo to da opravdamo", završava Branko Ćuić javljanje za Mozzart Sport iz Nemačke gde se trenutno ekipa Kluža nalazi zbog meča sa Ulmom u Evrokupu.

Košarkaški klub u Klužu je osnovan još 1947. godine, ali najveće uspehe pravi u 21. veku koji se poklapaju sa dolaskom Branka Ćuića. Pet puta su osvajali nacionalni šampionat, pet puta Kup Rumunije, a četiri puta Superkup.

Prethodnih sezona za Kluž su igrali Stefan Birčević, Nemanja Gordić, deo svega bio je i Duško Vujošević. Očigledno je u pitanju košarkaška organizacija koja ide uzlaznom putanjom.

Ako Kluž postane deo ABA lige, biće to prvi rumunski klub koji je deo takmičenja. ABA liga je ranije imala članove van Ex-Ju prostora. Tačnije timove iz Češke, Bugarske, Mađarske i Izraela. Što se Dubaija tiče, kako se nezvanično može čuti, nakon što je ABA ligi prezentovan finansijski plan sa potencijalnim nagradnim fondovima, klubovima kao vlasnicima lige ostaje da odluče da li žele promenu ili ne. Predlog Dubaija je da klubovi tokom februara donesu konačnu odluku da li su za ulazak ovog kluba u takmičenje ili ne. Ako bi do dogovora došlo, ubrzo bi usledilo sastavljanje, zatim i potpisivanje ugovora na dve godine. U slučaju da odgovor bude potvrdan, saradnja bi bila ozvaničena već u martu.

Prema sadašnjem predlogu Dubaija, svojim ulaskom bi u ABA ligu doneo sponzorski ugovor vredan tri miliona dolara, čime bi bili pokriveni svi troškovi za ekipe, službena lica, sudije... Takođe je predlog da se dva turnira ABA Superkupa odigraju na Bliskom istoku, uz nagradni fond od 200.000 evra.

Sada je sve na klubovima. Da bi do promene došlo, vlasnici regionalnog takmičenja moraju da budu jednoglasni u stavu.


tagovi

KK KlužEvrokupABA ligaBranko Ćuić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara