Milija Vojinović (© Star Sport)
Milija Vojinović (© Star Sport)

Počinje nova era ABA lige: Sa Dubaijem ulazimo na svetsko tržište, cilj formiranje nagradnog fonda

Vreme čitanja: 6min | uto. 21.11.23. | 09:06

Košarkaški klub Dubai zvanično počinje svoje učešće u ABA ligi. Na juniorskom turniru za igrače do 19 godina na Zlatiboru predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata debitovaće protiv Crvene zvezde

Odavno je već poznato da Dubai želi da bude deo Evrolige (odluka pada 27. novembra), ali pre svega toga predstavnik Ujedinjenih Arapskih Emirata dolazi u naš region - ABA ligu. Danas će zvanično nova era regionalne košarke početi. Klub koji nosi naziv Falkons akademija Dubai od 21 čas igra juniorski turnir ABA lige na Zlatiboru, a prvi protivnik je Crvena zvezda. O momentu koji bi mogao da bude istorijski za ABA ligu za Mozzart Sport pričao je direktor takmičenja Milija Vojinović koji je otkrio šta bi sve novi član takmičenja mogao da donese regionalnoj košarci. Od nagradnog fonda za sve timove učesnike, do ulaska ABA lige na novo tržište i to potencijalno već naredne sezone sa dolaskom prvog tima Dubaija... Naravno pod uslovom da se pregovori nastave kao do sada u pozitivnom tonu.

Ekipa juniora Dubaija je već nekoliko dana na Zlatiboru gde se sprema za turnir. Prema zvaničnim informacijama Generalni menadžer tima je Dejan Kamenjašević, trener juniora je Grk Petros Krasopulos, dok je asistent Srbin Miloš Međedović. Što se tiče igračkog kadra, tu su tri srpska igrača, Kosta Zaklanović, Marko Tofoski i Aleksa Vlajić. U timu ima još dva Grka, dva igrača iz Emirata, Holanđanin, Indijac, Englez, Belgijanac, Šveđanin, i Kanađanin.

Izabrane vesti

"Pre svega, moram da kažem da mi je izuzetno drago što predstojeći juniorski turniri ABA lige koji se od utorka do četvrtka igraju na Zlatiboru i u Laktašima i koji će okupiti 14 ekipa, iz celog regiona plus Dubai, izaziva još veću pažnju nego inače. Što se tiče očekivanja, ona su uvek najveća moguća. Samo takmičenje juniora je zamišljeno kao idealna platforma da se na delu vide najbolji mladi igrači iz regiona, da ekipe dobiju jače utakmice nego što to imaju u domaćim šampionatima i da vide gde se nalaze u odnosu na konkurenciju u regionu. A, sve to će sigurno pomoći njihovom bržem razvoju. U isto vreme, siguran sam da će publika uživati u veoma zanimljivim i interesantnim utakmicama. Što se tiče Dubaija, njihovo učešće je plod razgovora koje smo imali tokom minulog leta, a koje je praktično inicirala njihova želje da se priključe ABA ligi. Prvi konkretan plod tih razgovora bila je ideja, a potom jedinstvena odluka klubova, vlasnika ABA liga, da se Dubaiju dodeli specijalna pozivnica koju je on prihvatio i tako se već sada praktično postao naš partner i deo regionalne košarke", počeo je Milija Vojinović razgovor za naš portal.

Nastavio je u istom tonu otkrivajući šta su konkretni ciljevi ABA lige u saradnji sa klubom iz Dubaija.

"Za početak, kao što ste konstatovali, učešće Dubaija na juniorskom turniru donelo je veliki plus na promociji i verujem kvalitetu samog takmičenja, a šta će doneti dalje i kako će se ta priča odvijati, ostaje da se vidi. Kao što je već rečeno, postoji velika obostrana želja da razgovaramo i sarađujemo. Prvi korak smo napravili, a sam dolazak Dubaija i učešće na našem U19 turniru, daće nam i priliku da nastavimo razgovore i donosimo odluke na obostranu korist. Ono što je sigurno prostor za saradnju je veliki. Kada to kažem, mislim na sportskom, ali i poslovnom planu. S obzirom da je to postala praksa, razumljivo mi je da se olako prelazi preko činjenice da je ABA liga ta koja klubovima pokriva troškove učešća, takse i putovanja sudija i to ne samo za prvu, već i za drugu i juniorsku ligu, kao i Super kup koji smo ponovo aktivirali. Dakle, sama ABA liga je veoma uspešni sportsko poslovni projekat koji postoji preko dve decenije i razumljivo, svi dalji koraci se posmatraju kroz ta dva segmenta - košarku i biznis. A, ono što je sigurno Dubai na oba polja može da predstavlja veliki iskorak. Da li će tako biti, ostaje da vidimo. Ono što je sigurno, iscrpećemo sve opcije i mogućnosti da se to dogodi, što bi nas sigurno približilo narednom velikom cilju, a to je formiranje nagradnog fonda. I tu ne razmišljamo na način da će Dubai doći i doneti džak novca, već pre svega na otvaranje jednog ogromnog svetskog tržišta, a samim tim i nebrojeno nove poslovne mogućnosti".

Konkretni kontakti regionalne lige i Dubaija su ostvareni u Litvaniji.

"Želja Dubaija da se priključi evropskoj košarci, pa samim tim i ABA ligi postoji već neko duže vreme. Konkretni razgovori na tu temu su se praktično intenzivirali tokom prošlogodišnjeg fajnal fora u Kaunasu na kome se Dubai pojavio kao jedan od potencijalnih učesnika Evrolige već od sezone 2024/25. Od tada smo u stalnoj i redovnoj komunikaciji, iz koje je, kao što vidite, već proizašlo njihovo učešće na predstojećem juniorskom turniru. Sam taj korak, koji sigurno nije mali, jasno govori da imamo otvorenu i veoma kvalitetnu saradnju i da tražimo načine kako da je još više produbimo. Naravno, sve vreme insistirajući na partnerskom i višegodišnjem sportsko - poslovno modelu. Dakle, to sigurno nije na jednu godinu, već kao višegodišnji projekat."

Posle svega navedenog, postavlja se pitanje da li je učešće juniora svojevrsna proba za dolazak prvog tima u regionalnu ligu?

"Sigurno da učešće Dubaija na U19 turniru ABA lige ne bih nazvao probom. Kao što sam rekao, to je pre svega plod želje Dubaija da postane deo elitnog ranga regionalne košarke, kao i odluke i stava klubova da se ta ideja sagleda i analizira sa svih aspekata. Odnosno, otvorenosti klubova ka ideji da Dubai postane partner ABA lige. Ovo svakako jeste prvi korak saradnje i jasan pokazatelj želje da se ona podigne na još viši nivo. U svemu tome, sigurno ne bih isključio i opciju da se to dogodi već naredne sezone".

Niko od klubova vlasnika ABA lige nije imao problem što se tržište širi.

"Kao što znate, ABA liga je 100 odsto u vlasništvu klubova, što znači da su oni ti koji donose konačne odluke, po svim pitanjima. U ovom slučaju, na jasno iskazanu želju Dubaija da postane deo ABA lige, klubovi su na poslednjoj Skupštini ovlastili menadžment da razmotri sve moguće opcije da se to dogodi i tako jasno pokazali da su potpuno spremni i otvoreni za takvu mogućnost. Od tada intenzivno razgovaramo i ono što je sigurno da ćemo razgovarati dalje. Uostalom, samo učešće Dubaija na U19 turniru ABA lige je jasan pokazatelj kako ti razgovori teku i u kom pravcu vode".

Kako za kraj ističe direktor ABA lige, još nije vreme da se priča o promenama koje bi se dogodile ulaskom seniora Dubaija, ali da su problemi logističke prirode lako rešivi.

"U ovom trenutku suvišno je rano nešto više reći o eventualnim promenama formata ili slično, ne zato što se nešto krije, već zato što smo i dalje u fazi razgovora i razmatranja svih mogućih opcija. Mnogo je aspekata koji treba da se detaljno analiziraju, pronađu najbolja moguća rešenja i upravo to radimo, sa jasnim ciljem da dođemo do najboljeg mogućeg poslovnog i sportskog modela. Nakon toga da se svim predlozima izađemo pred Skupštinu koja će doneti konačnu odluku. Pričati sada o promeni formata ili samoj organizaciji putovanja je prerano, ali primera radi neke stvari koje na prvi pogled izgledaju komplikovane, suštinski su najlakše rešive. A tu spada i tema putovanja. Morate da znate da iz Beograda svakoga dana postoje dva leta do Dubaija, ali i redovne linije iz Zagreba i Ljubljane. Letovi traju oko pet sati, što znači da već sada postoji odlična povezanost našeg regiona i Dubaija. Ali, to je samo jedan deo slagalice koju treba analizirati, kako bi se pred vlasnike lige izašlo sa predlogom projekta, dalje saradnje Dubaija i ABA lige", zaključio je Milija Vojinović razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

ABAMilija VojinovićKK Dubai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara