Filipovski i Kikanović (©MN Press)
Filipovski i Kikanović (©MN Press)

Iz prve ruke o Filipovskom: Jedan od pametnijih trenera! Voli pik i strpljive napade do poslednjih osam sekundi

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.11.20. | 09:22

"U Francuskoj je naišao, ne na otpor, nego tamošnji igrači nisu navikli kroz odrastanje, kroz formiranje, da treniraju u jakom sistemu, pa im je teško padalo. S tim sigurno neće imati problema u Partizanu", kaže Elmedin Kikanović za MOZZART Sport

Partizan ima novog trenera koji će u toku dana biti predstavljen. A dok se to ne dogodi, mi ćemo probati da ga približimo navijačima što je bolje moguće. U pomoć ka tom cilju pozvali smo Elmedina Kikanovića, čoveka koji je u Monaku igrao pod patronatom trenera Saša Filipovskog. Elmedin se sa zadovoljstvom odazvao pozivu MOZZART Sporta i preneo nam utiske rada sa čovekom koji će imati šansu da pokaže šta zna sedeći na klupi crno-belih.

Kikanović je igrao kod Filipovskog, igrao je i protiv ekipa koje je Filipovski vodio, tako da je mogao sa različitim informacijama i iz različitih uglova da nam pomogne da steknemo realnu sliku o Sašu. Bilo je tu i detalja vezanih za rad Saša sa igračima, ali i stručnih podataka koje prepoznaju najbolje ljudi koji su u košarci i koji su mogli da igraju i rade svakodnevno sa trenerom koji je u fokusu.

Izabrane vesti

Mi možemo da vam kažemo da je Filipovski trenirao još karate i rukomet, te da mu je sportski uzor bio Dražen Petrović, a životni Dalaj Lama.

A šta kaže Kikanović o samom treneru i njegovom načinu vođenju tima?

"Utisci o Filipovskom kao treneru su izuzetno pozitivni. Iskusan je, prošao je dosta toga. Iza sebe je ostavio trag u svim sredinama gde je radio. To je trener koji voli sistem. Ne voli preuranjena rešenja u napadu. Reklo bi se da više voli strpljiviju igru i da se iz kretnji dolazi do rešenja. Ali, ne po svaku cenu. Naravno, kada je otvorena tranzicija ići će se na lake poene. Ali, cilj sistema je strpljenje u igri i dolaženje do pametnih rešenja", rekao je Kikanović za naš sajt.

Često je Kikanović isticao reč “strpljenje” kao važan pridev koji je kačio svom bivšem treneru. Ne voli očigledno Slovenac da se jurca u napadu, voli kontrolisan napad.

"Voli da se dobro trenira, da se dobro radi. Veliki je detaljista. Izuzetno je studiozan. U njegovoj igri sve ima zašto i zato. Voli pametno da napada ekipe, da traži slabosti i vraćam se na ono, kroz strpljive akcije se traži rešenje", dodaje Kikanović.

Elmedin Kikanović (©Starsport)Elmedin Kikanović (©Starsport)

Čini se, barem u teoriji, da će to biti malo drugačiji sistem od onoga što je Andrea Trinkijeri forsirao, kada je voleo i znao da traži i napade u leđa i brža rešenja u napadu?

Pa da, ali opet, Sašo preuzima ekipu usred sezone, ekipu koju nije selektirao, verovatno će biti i doselekcije. Ne znam kakvi su mu planovi. Igrao sam protiv njegove ekipe kada je vodio Banvit, imali smo duele, otprilike je to bila slična igra, uglavnom pik-en-rol igra i uglavnom su se rešavali u poslednjih osam sekundi napada. Nije se forsirala tranizicija osim ako nije bilo brojčane prednosti".

Kakav je Filipovski na treninzima? Imao si prilike da radiš sa njim, da li je “čvrste” ruke kao većina trenera sa ovih prostora?

"Budući da je sarađivao sa Duškom Vujoševićem i čini mi se sa Zmagom Sagadinom... U Francuskoj je naišao, ne na otpor, nego tamošnji igrači nisu navikli kroz odrastanje, kroz formiranje, da treniraju u jakom sistemu, pa im je teško padalo. S tim sigurno neće imati problema u Partizanu jer su igrači sa naših prostora navikli na takav sistem treninga. Neće im teže pasti jači treninzi. Mada je u ovom sistemu pandemije pitanje koliko će biti vremena za trening", kaže Kikanović, pa dodaje:

"Ima kontrolisan pristup igračima, nije preterano agresivan. Ne bih ga tako okarakterisao. Kontrolisan je, korektan, naravno da će ukazati na grešku kada se napravi. Pravičan je u odnosu sa igračima"

O napadu smo govorili. Kroz pik, strpljivo, bez srljanja. To bi trebalo da smanji veliki broj izgubljenih lopti. A odbrana? To je često aspekat igre koji treneri potenciraju. A videli smo da je to bio najveći problem crno-belih i nešto što će morati što pre da rešavaju.

"Verujem da je detektovao probleme skenirajući ekipu Partizana, pa da će raditi na tome. Radeći sa mnom u Monaku forsirao je jaku odbranu, naravno, gledajući jače snage protivnika. Racionalno bira odbranu, inteligentno, sigurno jedan od pametnijih trenera sa kojim sam sarađivao. U smislu racionalnosti, inteligencije, napada ekipe gde su im najveće slabosti, a sa druge strane zna da zaustavi protivničke lidere".

Kako je tebe koristio u napadu kao visokog igrača, da li više koristi visoke ili niske igrače?

"Mislim da će da se prilagodi ekipi, kvalitetu igrača, da forsira najjače strane. Što se tiče Monaka, uglavnom me je koristio kroz pik en rol, kroz kratki rol, gde sam imao i prednost u šutu sa poludistance. Imali smo igrača sa pozicije četiri koji je igrao ´lou post´ i bio dominantan. Traži slabe tačke protivnika i tu napada. Bilo je dosta akcija za dobre šutere, dosta kretnji za njih. Verujem da već u glavi ima ideje kako da iskoristi potencijal igrače. Biće miks spoljašnje i unutrašnje igre shodno kvalitetu i svoje i protivničke ekipe".

Za kraj, prisetio se Kikanović i njihove zajedničke sezone u Monaku, kaže da mu je žao što su povrede pokvarile put ekipe Kneževa te sezone.

"Imali smo dosta uspešnu sezonu u Evrokupu, slavili smo dva puta u Pioniru u kratkom vremenskom intervalu, protiv Partizana i Crvene zvezde i to dosta pokazuje. Žao mi je što nije ispalo kako je zamislio u Monaku, ali bilo je i problema sa povredama. Ali, kažem, on je ostavio pečat svuda gde je radio i mislim da će uspešno voditi Partizan", zaključio je Kikanović i dodao da je zadovoljan u Ormansporu gde trenutno nastupa u Turskoj.



tagovi

Sašo FilipovskiElmedin Kikanović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara