Aleksandar Zujev (©Reuters)
Aleksandar Zujev (©Reuters)

Iznenađenje – Rusija u drami pobedila Holandiju i zakazala novi megdan sa Srbijom

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.07.21. | 14:21

Ovo niko nije očekivao

Veliko iznenađenje u prvom četvrtfinalu basketa 3x3 u Tokiju, da ne kažemo čak i senzacija - Rusija je zakazala megdan sa Srbijom u polufinalu olimpijskog turnira posle trijumfa nad Holandijom rezultatom 21:18!

Ovo zaista niko nije očekivao, pošto je Holandija uz Srbiju i Letoniju bila viđena među tri glavna kandidata za postolje! Lale su u poslednji dan uvodne faze ušle kao drugoplasirani tim i sve su držale u svojim rukama jer je pobeda nad Letonijom garantovala direktan plasman u polufinale. Usledio je poraz od Letonaca u derbiju, onda i šokantan rasplet u meču protiv Rusije i Holanđani su ostali bez polufinala, bez medalje i bez mogućnosti da kruniše godine dobrih igara na međunarodnoj reprezentativnoj basketaškoj sceni. Holandija je, podsetimo, dvostruki uzastopni vicešampion sveta (2017. i 2018. godine), dok je Rusima jedini i dosad najveći reprezentativni uspeh treće mesto na Svetskom kupu 2014. u Moskvi.

Izabrane vesti

Ovo je de fakto dokaz da je Holandija u ozbiljnom padu, pošto je bez medalje na dva poslednja velika takmičenja. Jednostavno, Rusija je zaslužila ovu pobedu, iako je tri sata ranije doživela težak poraz od Srbije u poslednjem meču prve faze.

Rusi su mnogo bolje otvorili susret protiv Holandije i već posle nepuna dva i po minuta imali rezultat 4:1 u rukama. Na konto ovog rezultata Rusija je gradila dalji put ka pobedi. Jedan od ključnih trenutaka viđen je na tri i po minuta pre kraja kada je Kiril Pisklov ubacio trojku za 15:10, da bi potom Dimeo van der Horst promašio šut za jedan poen, na šta su se nadovezala dva promašaja Rosa Bekeringa sa linije slobodnih bacanja uz nešto više od tri minuta na semaforu.

Iako je najbolji igrač Rusije Aleksandar Zujev ubacio trojku za 17:11, meč je dostigao vrhunac na ulasku u poslednji minut kada je Arvin Slagter pogodio dvojku za samo poen zaostatka (18:19). Videlo se tada da su Rusi premoreni, snažni Ilija Karpenikov uspeo je da pogodi jedan, pa još jedan šut iz neposredne blizine koša za konačnih 21:19 na 17 sekundi do kraja.

Zujev je bio najefikasniji igrač Rusije sa devet poena, dok su po pet dopisali Karpenkov i Pisklov. Kod Holandije je Van der Horst postigao osam, a Bekering šest poena.

MALO O RUSKOM TIMU

Šta Srbiju čeka u polufinalu?

Ovaj sastav Rusije se godinama menja. Jedini čovek koji povezuje sve dosadašnje sastave Rusije je Aleksandar Zujev koji je neizostavni član u poslednje tri todine. Ilija Karpenkov, Kiril Pisklov i Stanislav Šarov su ljudi iz rotacije i praktično debitanti na velikim takmičenjima. Protiv Rusa se do današnje pobede rezultatom 21:10 nismo videli dugo, još od polufinala Evropskog prvenstva 2018. kada smo ih dobili rutinski.

"Rusi su neugodna ekipa veoma, juče su dobili Letonce. Dobro se poznajemo, znali smo šta možemo da očekujemo. Znali smo da je ključ uspeha tvrda odbrana i da se mi rastrčimo. Oni su malo sporiji, imaju velikog igrača koji je veoma dobar u napadu. Znali smo da moramo da ga izmorimo brzom igrom, kako bi on bio neupotrebljiviji u napadu“, izjavio je srpski basketaš Aleksandar Ratkov posle današnjeg trijumfa nad Rusijom.

Polufinale između Srbije i Rusije na programu je u sredu od 10.30 po srednjoevropskom vremenu. Meč za bronzu je istog dana od 14.15, a finale od 15.30.

POSLEDNJI MEČEVI PRVE FAZE

Utorak:

Belgija – Poljska 16:14

Kina – Japan 16:21

Srbija – Rusija 21:10

Letonija – Holandija 22:18

ČETVRTFINALA:

Utorak:

Holandija – Rusija 19:21

15.20: Letonija – Japan

POLUFINALA:

Sreda:

10.30: SRBIJA – Rusija

11.40: Pobednik susreta Letonija - Japan – BELGIJA

FINALE

Sreda:

15.25: Pobednik polufinala 1 – Pobednik polufinala 2

MEČ ZA BRONZU

Sreda:

14.15: Poraženi iz polufinala 1 – Poraženi iz polufinala 2

Termini su usklađena po srednjevropskom vremenu.


tagovi

Basket 3na3Basket 3x3tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara