Foto: FIBA
Foto: FIBA

Jelena i Sonja na poslednjem koraku žetve medalja protiv redovne mušterije

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.08.21. | 21:43

Rušile su Francuskinje u borbi za odličja u tri navrata. Bolju priliku da nastave niz nisu mogle da požele

Košarkašice Srbije nisu uspele da naprave senzaciju i preko Tima snova iz Sjedinjenih Američkih država stignu do borbe za još jedno zlato. Zato će protiv starog poznanika imati priliku da se okite olimpijskom bronzom. U poslednjih šest godina su izrasle u noćnu moru večito favorizovanih Francuskinja. Jelena Bruks i Sonja Vasić su bile deo najvećih uspeha ženske košarkaške reprezentacije u istoriji, pa tako i trijumfa za pamćenje nad Francuskom. U Tokiju će u susretu za treće mesto protiv izabranica Valeri Garnije odigrati i svoj poslednji plas u dresu koji su dugi niz godina ponosno nosile (09.00).

Jelena i Sonja se opraštaju od reprezentacije. Osvojile su pregršt medalja, ali i srca svih navijača u Srbiji. Zajedno su dva puta bile prvakinje Evrope, jednom treće na Starom kontinentu, a istoriju su ispisale i osvajanjem bronzane medalje na minulim Igrama u Riju.

Izabrane vesti

Dubokim slovima su urezale svoja imena u istoriju "Zemlje košarke". Uvek su reprezentaciju stavljale na prvo mesto, bile voljne da se odazovu pozivu Marine Maljković pod bilo kojim okolnostima. Ponekad su ulagale i nadljudske napore da pomognu Srbiji. Čak i kada je rodila sina, Jelena je tri meseca kasnije bila spremna da ostavi i poslednji atom snage za uspeh u dresu sa državnim grbom. Sonja je svoju karijeru stavljala u drugi plan, probleme sa povredama odlagala u fioku, kako bi Srbija mogla da slavi nove trijumfe košarkašica.

Tokio će ostati upisan kao poslednja stanica u karijeri velike Sonje Vasić i finalni čin u medaljama popločenoj reprezentativnoj karijeri kapitenke Jelene Bruks.

Biće sudar sa Francuskinjama izuzetno emotivan za njih dve, ali i čitavu reprezentaciju, pa i sve nas koji smo se godinama radovali uspesima koje su nam pripređivale. Kakav god ishod da bude - Jelena i Sonja su ponos srpske košarke.

"Ne razmišljam preterano, ali biće sigurno emocija. Okrenuta sam timu, znam da samo zajedno možemo izaći iz svega ovoga kao pobednici. Stojim iza moje odluke, prvenstveno jer sam želela da baš ove trenutke delim sa ovim devojkama, jer znam kroz šta smo sve prošle. Najemotivnije mi je možda bilo u četvrtfinalu iz straha da možda nećemo doći do borbe za medalju. Sada je prilika tu, fokus mi je da se postaram da izvučemo iz nas maksimum i nadam se da će to biti dovoljno za medalju", izjavila je Vasić posle poraza od Amerikanki.

Zbog svega navedenog, sutrašnji meč imaće mnogo veći značaj od olimpijske bronze. A u nju posle svega ne smemo sumnjati.

Razloga za tako nešto je više nego dovoljno. Najpre, naše košarkašice će biti odmornije. Iskoristila je Marina Maljković finišu već rešenog susreta sa Drim timom da odmori naše ključne igračice i da prekopotrebne minute devojkama iz drugog plana, koje su uzgred ostavile odličan utisak protiv najbolje selekcije na planeti. Pritom su i Francuskinje na megan Japankama izašle par sati posle susreta između Srbije i SAD.

Dodajmo na to da Srbija nije bila favorit protiv reprezentacije kojoj je iz mnogo razloga i pre početka turnira već upisano zlato. Sa druge strane, Francuska je totalno podbacila u duelu sa Japankama, koje je malo ko video na poslednjem stepeniku Olimpijskih igara.

A tu je i ključni razlog. Kada je u poslednjih šest godina medalja na talonu, a naspram srpskih košarkašica se nalaze francuske, odličje se slavilo ispred Skupštine Beograda. Sastale su se Srpkinje pre šest godina sa Francuskinjama u finalu Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji. Zlato su uzele Jelena, Sonja i drugarice. Godinu dana kasnije sudbina je ponovo spojila Srbiju i Francusku, a ishod je bio isti. U borbi za olimpijsku bronzu u Riju još jednom su trijumf upisale izabranice Marine Maljković. Deža vi se dogodio pre mesec i po dana u Valensiji u sklopu još jednog finala kontinentalne smotre. Naše košarkašice su u susret ušle kao blagi autsajderi. Čini se da su to shvatile lično, a Sandrin Gruda, Endi Mijem, Marija Žoanes i društvo su ponovo bile bez rešenja za srpske igračice. Na krilima sjajnih rola Jelena Bruks, Sonje Vasić, Tine Krajišnik, Ivon Anderson i Ane Dabović, ponovo je Srbija bila kobna za Valeri Garnije i njene izabranice.

Kontrolisala je Srbija finale u Valensiji od početka do kraja. Jelena je vodila, Sonja ponovo bila na svom nivou kada je bilo najpotrebnije, Tina se borila kao lavica u reketu, Ivon dirigovala igrom i probijala odbranu rivala kao od šale, dok je Ana odigrala najbolji meč na turniru i dalekometnim hicima kao otrovnim strelama ubijala nadu Francuskinja. Pritom je Marina isključila iz utakmice dve najbolje francuske košarkašice: iskusne Endi Mijem i Sandrin Grudu, koje pamte i bolne poraze iz Budimpešte i Rija.

Što se tiče turnira u Tokiju, Francuskinje su ga otvorile porazom od Japana. Nepisano pravilo da jednu reprezentaciju ne možete pobediti dva puta na istom turniru ovoga puta nije odigralo ulogu, s ozbirom da je selekcija domaćina srušila Francusku i u borbi za finale. Pretrpele su poraz i od selekcije SAD u grupnoj fazi, čak su i pružile dobar otpor, ali izgleda da su posle još jednog napetom meča u četvrtfinalu sa Španijom, ostale bez goriva na korak od odličja.

Ponovo su Gruda i Mijem u centru pažnje. Najefikasnija na Igrama je 34-godišnja Sandrin sa 13,6 poena po meču (pritom je i najkorisnija francuska igračica sa prosečnim indeksom 15,4). Mijem je sa prosekom od 10,6 poena i 3,8 skokova ponovo jako bitan šraf u sistemu koji je postavila Garnije. Sa 11,4 poena i četiri asistencije po meču istakla se i Žohanes, dok se sa prosečnim indeksom 14,6 i 4,6 završnih dodavanja po meču izdvaja i Gebi Vilijams.

Srbija je pre poraza od Amerikanki na kolenima bila samo jednom u grupnoj fazi. Špankinje su se revanširale našim košarkašicama za bolan udarac iz Valensije i neuspeh u četvrtfinalu turnira na kojem su bile domaćin. Vasić je najkorisnija srpska igračica sa prosečnim ideksom 12,6, Ivon Anderson je izrasla u najefikasniju reprezentativku sa 12 poena po susretu, dok Bruks u proseku ubacuje 11,8. Ana Dabović je dosad bila najkretivnija sa četiri asistencije po nastupu, dok je talentovana Anđela Dugalić u susretu sa Amerikankama pokazala da Marina Maljković može na nju da se osloni, pa je protiv snažne unutrašnje linije Drim tima uspeha da zabeleži 10 skokova.

Srpska selektorka očigledno ima recept za Francuskinje, pa nema sumnje da ga će ga i u subotu ujutru upotrebiti. Osvajanje bronze bi bio najlepši mogući način za Jelenu i Sonju da se oproste od državnog dresa i sasvim je jasno da će sve učiniti da tako i bude. Pritom, medalja srpskih košarkašica bila bi devet za naš olimpijski tim u Tokiju, čime bi bio oboren rekord iz Rija. Puno je razloga da verujemo da će lestvica biti podignuta.

KOŠARKA (Ž) - MEČ ZA 3. MESTO

Subota

09.00: (2,15) Srbija (14,5) Francuska (1,80)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020ženska košarkaška reprezentacija SrbijeSonja VasićJelena BruksMarina Maljković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara