Nikola Jokić (©MN Press)
Nikola Jokić (©MN Press)

Jokićev spisak za 2023: Neka Embidu MVP trofej, napad na prsten prioritet, pa na leto - Srbija u Manili

Vreme čitanja: 4min | sre. 03.05.23. | 01:38

Srpski as ima gust raspored u nastavku godine, ali i priliku da ostvari dva najveća dostignuća u karijeri...

Srpska košarka nikada nije imala najkorisnijeg igrača NBA do pre dve godine, evropska je prošlog maja dobila tek drugog dvostrukog uzastopnog MVP, a sam krem svetske košarke mogao je da dobije tek četvrtog člana "het-trik" kluba sa prestižnim individualnim priznanjem osvojenim u uzastopnim godinama. Na kraju je odluka da je MVP ipak Džoel Embid i biće dosta diskusije oko toga ko je nagradu više zaslužio, ali Jokić je svestan da su pred njim mnogo bitnije stvari od još jednog individualnog pehara.

Još kroz izjave na konferenciji za novinare posle drugog trijumfa nad Finiksom moglo je da se oseti kroz redove da će rasplet biti kakav jeste. Skromni momak iz Sombora je sada definitivno prebrinuo brigu koja ga je nesumnjivo najmanje mučila. Setimo se, uprkos Embidovim pokušajima da izazove reakciju kod Jokića rečima da "laže svako ko kaže da MVP titula nije bitna", Denverova "petnaestica" je kroz sezonu išla istim tempom i sa ciljem da franšizi obezbedi prvi ulazak u plej-of sa vrha tabele Zapada, što je na kraju i uspeo uz bezmalo prosečni tripl-dabl sa 24,5 poena, 11,8 skokova, 9,8 asistencija i 1,3 ukradene lopte, te 63,2 odsto iz igre i 38,3 posto za tri. Sve to, uprkos prisustvu Džamala Marija i Majkla Portera Džuniora, uz Erona Gordona, Kentavijusa Koldvela Poupa i ostale...

Izabrane vesti

Jokić je u glavi već arhivirao ovu priču i okreće se mnogo važnijim obavezama koje su na horizontu. Pre svega, prioritet je ofanziva na šampionski prsten, a ubrzo zatim startuje i misija "Srbija u Manili". Raspored srpskog centra je prilično gust, ali i lepu priliku da ostvari dva najveća dostignuća u karijeri na koja i dalje čeka - da postane šampion NBA i osvajač svetskog zlata.

Da se razumemo, nije to uopšte lako postići, ali Jokićevi Nagetsi zasad lepo napreduju. Denverov plej-of startovao je dominantno i sigurno, pobedom nad Minesotom sa 4-1 u seriji koja je komotno mogla da se završi u četiri utakmice, ali je sreća baš u četvrtom meču okrenula Jokiću leđa, pa je promašio šuteve za pobedu. Odmah na startu konferencijskog polufinala sa paklenim rivalom Finiksom, Nagetsi su pokazali mišiće, a srpski as da je ovaj tim zaista spreman da ode do kraja i sada vodi sa 2:0. To je ozbiljna prednost protiv verovatno najtežeg rivala, nakrcanog superzvezdama kao što su Kevin Durent, Kris Pol, Devin Buker... Ekipa Majkla Melouna odigrala je prva dva meča u seriji zrelo, iskusno i hirurški precizno, što uliva veliko poverenje pred nastavak.

Izuzetno su visoke Denverove ambicije ove godine, to je Jokić kroz redove provlačio cele godine, zbog čega je i pominjao da mu MVP više nije (toliko) bitna titula, koliko prsten kojim bi najozbiljnije istakao kandidaturu za najboljeg srpskog košarkaša svih vremena. Na pijedestal bi ga definitivno postavila medalja sa reprezentacijom Srbije! Naravno, zlatna, pošto već ima srebro sa Olimpijskih igara 2016. godine.

Ako je prošlog leta propuštena velika šansa generacije da se okiti evropskom krunom, sada će posao biti daleko ozbiljniji jer je konkurencija za svetski tron paklena. Od Španije i SAD, preko Francuske i Grčke, do Australije i Litvanije. Uz to, proširiće se i krug planetarnih superzvezda koje će igrati na najvećoj košarkaškoj smotri, što će biti motiv više za Jokića da povede Srbiju ka uspehu na koji čekamo od Indijanapolisa.

Mnogi smatraju da je Jokiću pre osam meseci nedostajao Bogdan Bogdanović za ostvarivanje zlatnih aspiracija. Šuter Atlante Hoksa je već najavio učešće u reprezentativnoj akciji, pod uslovom da ga zdravlje posluži. Nažalost, završio je plej-of već u prvoj rundi pošto su naleteli na Boston kome su Hoksi pružili dobar otpor, pa će Bogdanović imati dosta vremena da se odmori i napuni baterije za kraj avgusta i početak turnira. Nekadašnji as Partizana, Fenerbahčea i Sakramento Kingsa je posle dugog oporavka od zahvata na kolenu odigrao 54 utakmice i skupio 14 poena uz 40,6 odsto za tri, te 3,1 skok i 2,8 asistencija.

Da se i te kako vodi računa o Jokićevom raspoloženju i učešću u novim izazovima sa Srbijom vidi se i kroz stalne akcije selektora Svetislava Pešića i direktora Dragana Tarlaća. Obojica su nedavno bili Nikolini gosti u Denveru, gde su zajedno gledali i derbi između Jokićevog Džokera i Pirota iz kojeg je Pešić rodom u Drugoj ligi, koji je odlučivao prolaz u Košarkašku ligu Srbije. Tada su, između ostalog, razgovarali o reprezentaciji, ali je jasan zaključan bio da je još rano da se prave veliki planovi, pa se sada sve završilo na predstavljanju planova za trening kamp.

I selektor Pešić je posle žreba rekao da je "još rano govoriti o našem učešću na Mundobasketu" jer se ne zna ko će biti na raspolaganju. Ako bi se na prošlogodišnju ekipu dodao Bogdanović, pa i Aleksej Pokuševski koji je izrazio nameru da zaigra za nacionalni tim, Srbija bi se definitivno našla među favoritima za postolje, ako ne i zlato.

No, da ne žurimo previše, već da uživamo u Jokićevim igrama koje su i u doigravanju impresivne i ispratimo može li sa Denverom do čudesnog prstena.



tagovi

Nikola JokićNBA ligaMVP NBA ligeDenver Nagetskošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara