Detalj sa večitog derbija (©MN Press)
Detalj sa večitog derbija (©MN Press)

Još jednom o pozivnicama Evrolige: Kriterijum je jasan, mi vodimo takmičenje

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.05.24. | 20:18

“Nažalost, nećemo menjati ništa za narednu jesen i specijalne pozivnice biće na bazi od jedne godine. Ali, radimo na tome da one budu produžene na period od tri do pet godina“, kaže Paulijus Motiejunas

Otkako je počeo Fajnal for u Berlinu, predsednik Evrolige Dejan Bodiroga i direktor takmičenja Paulijus Motiejunas nekoliko puta su govorili o statusu beogradskih večitih rivala pred sledeću sezonu.

Bodiroga je otkrio da šampion Jadranske lige ima prednost u dobijanju specijalne pozivnice, ali i da je optimista da će oba beogradska velikana biti deo elite i na jesen, Motiejunas je uzdrmao region izjavom da Crvena zvezda po slovu novog pravilnika nije osigurala učešće u Evroligi, ali i ponovio da je regionalno takmilčenje važno strateško područje za takmičenje.

Izabrane vesti

Govoreći o kriterijumu po kojem će se podeliti četiri specijalne pozivnice među pet klubova (Crvena zvezda, Partizan Mozzart Bet, Alba, Valensija, Virtus), Motiejunas je rekao da promenama u istom neće biti za narednu sezonu, ali da bi to moglo da se dogodi već na leto 2025. godine.

“Kriterijum je jednostavan. Mi vodimo ligu i želimo da damo što veći finansijski doprinos klubovima. Oni su ključni za tržište, televizijske ugovore, sponzore, arene, publiku. To je kriterijum koji ćemo predstaviti klubovima“, rekao je Motiejunas i otkrio da bi isti mogao da se promeni već od sezone 2025/26:

“Radio sam u klubu dugi niz godina. Razumem da ova situacija nije omiljena klubovima. Neizvesnost nije dobra za klubove jer ne znaju kako da razgovaraju sa sponzorima i igračima. Nažalost, nećemo menjati ništa za narednu jesen i specijalne pozivnice biće na bazi od jedne godine. Ali, radimo na tome da one budu produžene na period od tri do pet godina, što bi donelo veću stabilnost klubovima koji žele da investiraju i rastu“.

Povodom informacije da Pariz nije siguran učesnik Evrolige, Paulijus Motiejunas rekao je da su razgovori sa prvakom Evrokupa u toku.

“Pričamo sa Dejvidom Kanom. Pariz je nešto što smo oduvek želeli i oni su spremni da iskoriste šansu. Biće teka odluka za klubove kada budu glasali za podelu specijalnih pozivnica, ali moraće da glasaju“.

Potvrđeno je i da će minimalni budžet za Evroligu u narednoj sezoni biti 7.000.000 evra, a Mozzart Sport je prvi objavio da je cena specijalne pozivnice 750.000 evra. Među kandidatima za specijalnu pozivnicu je i Virtus, koji se suočava sa odlaskom generalnog sponzora, kompanije Segafredo Zaneti.

“Imali smo sastanak, izneli su nam impresivni plan za budućnost. Moraćemo da odlučimo o timovima za narednu sezonu, a Virtus želim u Evroliginoj budućnosti“.

Govorio je Motiejunas i o incidentima uoči prvog meča polufinala.

“Grupa navijača želela je da uleti u arenu, tada je sve počelo da izmiče kontroli. Kao što ste videli, policija intervenisala i vratila stvari pod kontrolu, ali bilo je potrebno vreme. Odložili smo početak utakmice dva puta, a glavni razlog je bezbednost navijača“.

Nešto opširnije je pričao o tome što NCAA timovi sada mogu da plaćaju mlade igrače.

“To situaciju i sport okreću naglavačke. Vidite kako se NCAA promenio sa platama. Znam koje plate dobijaju igrači tamo i da je to što se plaća tamo potpuno ludo i ruši tržište. Nema motiva za evropske klubove da dalje razvijaju mlade igrače. I u FIBA razmišljaju o tome. Sve ovo se pretvara u divlji zapad. Nije dobro za momke koji imaju 18 godina da dobijaju tolike plate. Samo jaki karakteri mogu da se nose sa tolikim novcem uz popularnost koja dolazi. Nadam se da će se ovo sve srediti uskoro, mi moramo da nastavimo da razvijamo mlade igrače“.

Finale Evrolige na programu je u nedelju od 20 časova, kada se sastaju Real Madrid i Panatinaikos.


tagovi

EvroligaPaulijus Motijejunas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara