Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)
Košarkaši Partizana (Foto: Starsport)

Kad nema Pantera, odbrana je najveći adut: Ključ protiv Šlonska zaustaviti američki tandem i Kantera

Vreme čitanja: 6min | sre. 15.12.21. | 10:32

Šlonsk se pretežno oslanja na spoljnu liniju iako ima nekoliko jako dobrih i interesantnih visokih igrača

Košarkaši Partizana posle poraza od Cedevita Olimpije nastavljaju borbu u Evrokupu, gde su vezali dva trijumfa. Posle poraza od Andore bili su bolji najpre kod kuće od Lijetkabelisa, a potom su na strani savladali i Metropolitan. Sad u Štark Arenu stiže poljski Šlonsk, tim koji je u prethodnom kolu upisao prvu pobedu u takmičenju (20.30).

Dakle, crno-beli i sastav iz Vroclava zasad idu u suprotnim smerovima i nalaze se na različitim krajevima Grupe A. Gosti ipak u boljem raspoloženju stižu u Beograd, s obzirom da su nanizali četiri pobede u oba takmičenja, a pritom su bili prilično ubedljivi protiv Hamburga u jedinoj pobedi na međunarodnoj sceni u dosadašnjem toku sezone (87:71). Partizan i Šlonsk se sastaju prvi put od 2003. godine, kada su delili megdan u Evroligi, dok ekipa iz Vroclava u Beogradu nije igrala od sezone 2004/05 kada se sastala sa Crvenom zvezdom.

Izabrane vesti

20.30: (1,05) Partizan (27,0) Šlonsk (10,0)

Za Partizan je najvažnije što Kevin Panter ponovo neće biti u timu. Amerikanac je povređen, sutra ga očekuju nove analize, nakon kojih će se znati da li je u stanju da nastavi da trenira sa ekipom. Veliki hendikep, koji crno-beli nisu uspeli da nadoknade protiv Cedevita Olimpije, pa će večeras biti na još jednom važnom ispitu.

Dobra vest je da će Balša Koprivica biti spreman da pomogne, iako se povredio tokom meča sa Ljubljančanima za vikend, ali se na svu sreću oporavio, oseća se dobro i biće u timu. Njegova uloga će biti važna, s ozbirom na snažne i borbene centre koji predstavljaju veliku snagu ove poljske ekipe. Posle kraće pauze zbog povrede koju je zaradio tokom reprezentativne pauze na parket bi mogao da istrči i letonski košarkaš Rodion Kuruc.

Jeste Partizan pretrpeo poraz bez Pantera i nema sumnje da bi epilog meča bio drugačiji da je Amerikanac bio u timu, s ozbirom da bi Željko Obradović imao igrača na kojeg bi mogao da se osloni sredinom odlučujućeg kvartala, kada su gosti stekli ključnu prednost. Ipak, mora se priznati da su crno-beli ofanzivno odigrali jako dobar meč, što se oslikava kroz činjenicu da su ubacili 89 poena - toliko su postigli i par dana ranije u Parizu i to im je treći najbolji poenterski učinak u sezoni.

Višak prostora zbog povrede prve zvezde ekipe iskoristio je Jam Madar, koji je sa 16 poena bio drugi strelac ekipe u porazu od Cedevita Olimpije. Igrao je sa velikom dozom energije, bio konstantno agresivan, odradio i odličan posao u odbrani što svedoče tri ukradene lopte i dve blokade. Biće crno-belima potrebno još jedno dobro izdanje izraelskog plejmejkera, kako bi u sedmom kolu upisao i šestu recku.

Dakle, napad nije problem ni bez prvog strelca ekipe - već odbrana. O tome je govorio i trener Obradović pred večerašnji meč.

"Panter je sigurno jedan od naših najboljih igrača, pre svega napadački, ali mi smo na utakmici sa Cedevita Olimpijom postigli 89 poena. Odbrana je bila problem. To je nešto što je evidentno bilo loše, pritom su gosti odigrali izvanredno. Bili su strpljivi, gradili napade, imali izvanredne šuteve i zasluženo su pobedili. Trebalo bi da se vratimo načinu na koji smo igrali odbranu u toku cele sezone, izuzev poslednje utakmice tokom koje smo primili mnogo lakih poena i gde je u nekim trenucima ekipa bila bez energije. Razgovarali smo dosta, nadam se da će to sutra izgledati bolje", rekao je šef struke Partizana.

Dobra vest je da Šlonsk nije tako potentna ekipa poput Cedevita Olimpije. Statistički gledano ima treći najgori napad Evrokupa (74,5 postignutih poena po meču). Ipak, to nije tako delovalo minule sedmice, kada je četa iskusnog slovenačkog stručnjaka Andreja Urlepa deklasirala Hamburg.

Od druge, pa sve do sredine poslednje deonice, malo šta nije polazilo za rukom košarkašima ekipa iz Vroclava. Posebno se istakao Trevis Trajs sa 18 poena i devet asistencija. Amerikanac je spajao igrače sa košem, pogađao sa distance, prodirao... Uspeo je da pogodi i šut sa pola terena sa zvukom sirene. Sjajan je bio i Aleksandar Džjeva. Ovaj 24-godišnji Poljak je od starta karijere u Šlonsku, a iako dominira u domaćem prvenstvu, na evrosceni dosad nije uspevao ovako da zablista. Meč sa nemačkom ekipom mladi centar je okončao sa 18 poena i 10 uhvaćenih lopti, a dokazao je da ima i meku ruku kako je pogodio dva hica sa distance (2/4).

Ipak, možda i najveća pretnja po crno-bele mogao bi da bude Kodi Džastis. Najjače oruže ovog američkog košarkaša je šut za tri poena, što je dokazao u nekoliko navrata ove sezone. Protiv Hamburga je "opalio" 10 trojki i četiri puta pogodio u metu - jednom prilikom je ubacio i "sa parkinga" na isteku napada. Pokazalo se i da Partizan ima probleme sa takvim tipom igrača. Tako im je recimo Gediminas Orelik - iako je u pitanju krilni košarkaš - ubacio četiri trojke (osam pokušaja) i 19 poena. U Parizu je fokus odbrane bio na Vilu Kamingsu i Vinsu Hanteru, pa je više prostora za "disanje" imao Kit Hornsbi. Tako je Amerikanac ubacio 20 poena i tri trojke za poluvreme (22 poena na kraju).

Vodiće se velika borba i pod obručima, iako je glavna snaga Šlonska u spoljnoj liniji. Ipak, u svojim redovima ima drugog skakača lige u Keremu Kanteru (osam skokova po meču). U pitanju je mlađi brat NBA košarkaša Enesa Fridom Kantera. Kerem posle koledža nije uspeo da se izbori za angažman u najjačoj ligi sveta, pa je profesionalnu karijeru počeo da gradi u Burgu. Igrao je za Džukiju, Huventud i minule sezone Kolosos, gde je bio igrač sa najvećim indeksom korisnosti u ligi, prvi strelac i najboljih skakač takmičenja. Završio je u Vroclavu, pokazao da može da bude dominantan u reketu, ali i da ima puno oscilacija u igri. Upisao je dva dabl-dabla, a posebno je dobar bio protiv Trenta (17 poena i 15 skokova). Ipak, imao je i "žute minute" protiv Lijetkabelisa na startu Evrokupa i protiv Lokomotive Kubanj, kada je ostajao bez poena.

U svakom slučaju interesantan protivnik je pred crno-belima, koji povrh svega igra i atipičnu odbranu, o čemu je Obradović takođe govorio pred večerašnji duel.

"Ekipa koju moramo da poštujemo zato što poseduje kvalitet, a prethodnu utakmicu u Evrokupu protiv Hamburga je odigrala izvanredno. Gaji veoma specifičan način igre, pre svega u odbrani. Kako brani pik en rol i igru 'dva na dva' nije baš uobičajeno, što je iziskivalo posebnu pripremu. Voli da igra u tranziciji, ima dobre šutere", izjavio je trener Partizana.

EVROKUP - 7. KOLO

Utorak

Ulm - Burg 96:86

/Tornvel 23 - Heris, Sulajmon 24/

Trento - Turk Telekom 70:76

/Rejnolds 21 - Dokins 15/

Huventud - Levaloa 86:63

/Ribas 17 - Hanter 21/

Andora - Lijetkabelis 81:76

/Kroford 14 - Orelik 23/

Sreda

19.00: (1,70) Budućnost (14,5) Gran Kanarija (2,30)

19.30: (3,05) Hamburg (15,0) Lokomotiva Kubanj (1,45)

20.00: (1,70) Venecija (14,5) Cedevita Olimpija (2,30)

20.30: (1,05) Partizan (27,0) Šlonsk (10,0)

20.30: (1,07) Virtus Bolonja (25,0) Promiteas (8,50)

Odloženo

Valensija - Bursaspor

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanŠljonskKevin PanterBalša KoprivicaJam MadarZek Ledej

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara