Nikola Jokić i Bem Adebajo (©AFP)
Nikola Jokić i Bem Adebajo (©AFP)

Kada te MVP stavi na vrtešku: Jedan od najboljih NBA defanzivaca bez odgovora za Jokića, izgubio svaki duel

Vreme čitanja: 5min | uto. 14.02.23. | 10:57

Bem Adebajo nije znao kako da sačuva dvostrukog MVP, Erik Spolstra ukazao koliko je Denver raznovrstan sa srpskim asom na parketu

Teško da za jednog košarkaša ili sportistu generalno može da postoji veća pohvala od komentara protivničkog trenera, koji u neverici slegne ramenima i javno kaže da nije pronašao način da ga zaustavi...

Strateg Šarlota Stiv Kliford je posle neuspelog pokušaja njegovih izabranika da zaustave dvostrukog MVP priznao da su “igrali protiv mnogih kvalitetnih rivala, ali za Jokića jednostavno nisu imali oružje“.

Izabrane vesti

Takva je klima i posle Denverovog trijumfa u Majamiju. Nikola Jokić je naspram sebe imao jednog od najboljih defanzivaca NBA lige među centrima Bema Adebaja, na klupi Hita je vrsni taktičar Erik Spolstra, ali ništa od toga nije pomoglo da se zaustavi as iz Sombora. Štaviše, Adebajo je dobio ozbiljnu lekciju od Jokića, a internet se, žargonski rečeno, usijao od video sažetaka u kojima se vidi kako je Nikola “školovao“ Bema.

01.30: (1,27) Milvoki (15,0) Boston (4,30)

Harison Vind, inače jedan od najpoznatijih novinara zaduženih da prate Nagetse, izvukao je i spakovao na jedno mesto situacije u kojima su se sudarili Jokić i Adebajo, te došao do zaključka – centar Majamija izgubio je svih pet direktnih okršaja u situacijama jedan na jedan. Na tome mu je kapu skinuo i sam Adebajo.

“Ne znam ni kako bih opisao to... Igra u svom stilu, polako, jako je strpljiv igrač. Jednostavno, dvostruki je MVP ove lige. Sa njim treba da igrate tako da mu ne ostavljate slobodan prostor, a to je zapravo najteži deo jer je toliko vešt košarkaš“, rekao je Adebajo na konferenciji za novinare, pa dodao:

“Vidite kako razigrava saigrače. Svi koji ga ne čuvaju direktno moraju da budu spremni na njegova luda dodavanja. Kada ga čuvaš, moraš da ga teraš na teške šuteve, a stvar je u tome da on pogađa i to...“

Ono što je posebno impresioniralo košarkašku javnost širom planete jeste lakoća sa kojom se Jokić nosio sa Adebajom, koga je svojim fintama stavio na “vrtešku“ i učinio da ovaj ostane bez ikakvog defanzivnog odgovora. Jedna od stvari koje ne viđamo tako često u igri lidera za novu MVP nagradu jesu protrčavanja kroz reket. To je takođe uspeo da izvuče iz svoje koloritne palete napadačkih minijatura, mada se vrlo brzo stekao utisak da Jokić bukvalno može da radi šta želi na parketu. Pored Adebaja, ne treba zaboraviti da je Majamijeva odbrana među elitnim u NBA ligi, što je direktan rezultat taktičke postavke Erika Spolstre.

“Rekao bih da on i dalje napreduje kao igrač. Ne znam dovoljno toga o njihovom radu kako bih govorio o detaljima, ali videli ste kako se snalazi u svim situacijama u reketu, verovatno je iskusio sve vrste odbrana na sebi u reketu, a ekipa radi toliko toga kako bi se našao na svakom delu terena. Ako mu oduzmeš reket, on bude na vrhu kapice ili na liniji za tri poena. Ako mu priđeš, odigra pik'n'rol... Ekipa će naći način da mu prosledi loptu, a on onda radi svoje, čita odbranu, radi sve što treba da bi probio do koša, doda ili šutira. Jednostavno, čita igru i to radi jako dobro“, poručio je Spolstra.

Jokićeva igra odavno je prevazišla granice čiste statistike, ali je ista još impresivnija kada se pogledaju brojke. Činjenica da Jokić ponovo nije izgubio nijednu loptu, iako je ona najčešće u njegovim rukama pošto svaki napad polazi od njega je nešto što pravi ogromnu razliku kada se u ravan stave ostali top košarkaši. Posle sinoćnjeg izdanja srpski centar postao je jedini igrač u poslednjih 35 sezona sa više utakmica u kojima je beležio bar 25 poena, deset skokova i pet asistencija, te minimum 85 odsto šuta iz igre, a da nije izgubio prodao nijedan posed! Ako se uzme da je prva violina Denvera u svakom pogledu, a da pritom uzima samo deo šuteva u odnosu na vodeće igrače drugih timova, jasno je koliko se pametno Jokić ophodi prema samoj igri. I koliko, pre svega vodi računa da saigrači budu uključeni, zbog čega je unikat.

Kada je Jokić na parketu, očekuje se da će protivnici najveću pažnju usmeriti na njega. On igra sa toliko samopouzdanja da više nema razlike u tome ko mu je direktan čuvar i kakvu odbranu postave na njemu. Posle onog “pasivnog“ izdanja protiv Filadelfije kada je Džoel Embid igrao sa dodatnom motivacijom da se pokaže u najboljem svetlu protiv najvećeg konkurenta, Jokić je za kratko vreme pokazao koliko je superioran protiv dvojice vrsnih defanzivaca. Prvo Rudija Gobera koji se praktično nije video na parketu, onda i Bema Adebaja sinoć koji je, pritom, meč dočekao u odličnoj formi. Jokićeva košarkaška inteligencija je zastrašujuća kada se pogleda kako čita igru i sa kojom lakoćom rešava ovakve utakmice. Naravno, sada se pristalice Denvera nadaju da će napraviti sledeći korak i odvesti ekipu do toliko čekanog uspeha – NBA trona.

Denver je posle ove recke stekao prednost od pet pobeda na vrhu Zapada, što ga čini legitimnim kandidatom za šampionski prsten. Konkurencija je paklena, pre svega jer su Finiks Sansi dodatno unapredili već sjajan tim dovođenjem Kevina Durenta, Dalas je takođe napravio očigledno dobar potez sa Kajrijem Irvingom, dok su na drugoj strani Boston, Filadelfija i Milvoki standardno najveća konkurencija sa Istoka.

Ono što će u nastavku sezone za Nagetse biti od izuzetnog značaja jesu Tomas Brajant i Redži Džekson. Brajant je protiv Šarlota odigrao dva minuta, a onda je susretu sa Majamijem pokazao da će biti dobra zamena za Jokića sa 10 poena i dva skoka za 14 minuta. Dolazak Redžija Džeksona se očekuje u narednim danima i njegov potpis biće veliki korak napred na poziciji rezervnog plejmejkera u odnosu na Bounsa Hajlenda koji je sebi posekao granu lošim ponašanjem u poslednjih mesec.

Važnu ulogu u dovođenju Brajanta i Džeksona ima generalni menadžer Kalvin But koji je od preuzimanja najodgovornije uloge u sportskom sektoru govorio da je “tu kako bi gajio Jokićevu karijeru i vodio je ka uspehu“. Posle nekih krajnje diskutabilnih odluka prethodnih sezona, izgleda da su se neke stvari konačno složile u samom timu, što je takođe pomoglo da Jokić zadrži nivo, a da Denver bude trenutno na skoru 40-18.

Na kraju, Jokić je na odličnom putu da uzme i treću uzastopnu MVP titulu, ipak ono što ga nesumnjivo najviše zanima i čemu najviše teži je - prsten. Videćemo da li je suđeno da se to dogodi ove sezone.



tagovi

Nikola JokićNBA ligaDenver NagetsBem AdebajoErik SpolstraMajami Hit

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara