Željko Obradović i Kevin Panter (© Starsport)
Željko Obradović i Kevin Panter (© Starsport)

Kako će Partizan Mozzart Bet bez Pantera prvi put posle dve godine i 19 večitih derbija?

Vreme čitanja: 4min | pon. 30.10.23. | 11:08

Izabranici Željka Obradovića će večeras pokušati da savladaju Crvenu zvezdu u 5. kolu ABA lige bez pomoći kapitena koji se oporavlja od povreda

Posle samo četiri dana pauze, ljubitelje košarke očekuje još jedan večiti derbi u punoj Areni. Četvrtak je ostao obeležen velikim preokretom i pobedom Partizan Mozzart Beta u Evroligi, a sada je vreme da se ponovo ukrste koplja protiv Crvene zvezde u ABA ligi (20.00, Arena Sport). Samo, večerašnji derbi će biti drugačiji u odnosu na prethodnih 19. Prvi put u sastavu crno-belih nema Kevina Pantera koji neće moći da pomogne timu naredne dve nedelje zbog povrede.

Još od leta 2021. godine kada je Kevin Panter stigao na poziv Željka Obradovića i Zorana Savića kao prvo pojačanje novog crno-belog projekta, američki internacionalac sa srpskim pasošem je bio udarna igla, uvek prva opcija u napadu i neko ko je rešavao derbije u korist Partizana.

Izabrane vesti

Granica poena na Aleksu Avramovića je 12,5 na večerašnjem meču protiv Crvene zvezde

Sada međutim crno-beli neće imati taj luksuz da traže Pantera u napadu koliko god je kapiten crno-belih loše ušao u sezonu kada je šut u pitanju... A definitivno jeste ušao ispod očekivanja. Na prošlom derbiju je ubacio samo osam poena, ali i sa tih osam je doprineo i to u vrlo bitnom trenutku. Naime, četvrta četvrtina će ostati upamćena po eksploziji Alekse Avramovića, sjajnoj roli Pi Džej Doužera, odluci Obradovića da na parket pošalje nisku petorku, ali pre svega toga kada su kola Partizana išla strmoglavo nizbrdo, Kevin Panter je pogodio trojku koja je povukla ručnu, a kasnije su se crno-beli iz provalije iskobeljali preko gorepomenutih imena.

Velike zasluge idu na račun Adamu Hangi, ali i novom treneru crveno-belih Janisu Sferopulosu koji je koncipirao odbranu tako da Panter nema nikakvog prostora da diše. Hanga se pretovorio u Panterovu senku, a u takvoj odbrani kapiten crno-belih jednostavno nije bio u stanju da pogađa u serijama kako je navikao navijače crno-belih posebno u drugom delu prošle sezone kada je rušio sve pred sobom.

Posle derbija u četvrtak saznalo se da je Panter u velikom problemu, pored zadnje lože koja ga muči neko vreme, dobio je udarac u koleno, a iz Humske su saopštili da ga čeka pauza od barem dve nedelje. Vikend je proveo sa ekipom, ali na terapijama, pa se čekaju novi pregledi koji su zakazani tokom ove nedelje.

Sada je prvo i osnovno pitanje: ko će da preuzme Kevinovu ulogu i minute? Nekako se logično nameće ime Aleksa Avramović koji bez ikakvih problema može da igra i beka, tu je naravno Danilo Anđušića koga sasvim sigurno čeka pojačana minutaža večeras u prepunoj Areni, a i Pi Džej Doužera koji je odigrao sjajno drugo poluvreme u četvrtak.

Ipak, u potpunosti nadomestiti nekoga ko je bio tu za crno-bele prethodne dve godine i 19 derbija nije lako. Debitovao je Panter kao igrač Partizana u meču protiv kluba sa Malog Kalemegdana 14. novembra 2021. godine, tada u okviru 8. kola regionalne lige. Ubacio je svega šest poena, bio mu je to jedan od najslabijih derbija, a kako je vreme odmicalo tako je sve više pronalazio načine da sruši Zvezdu. Već u drugom derbiju u crno-belom dresu je ubacio 22 poena, pamti se peti meč finalne serije ABA lige pre dve sezone kada je Zvezda uzela titulu, a Panter je uradio sve što je do njega kada je postigao 27 poena.

Ipak, najbolje je ostavio za peti meč prošle sezone. Rekord ABA lige i 32 postignuta poena za prekid decenijskog posta kluba iz Humske.

Kada imate nekoga ko ima takve brojke, koliko god da je u ovom momentu u lošijoj formi znači da bude na parketu jer ako ništa, Panter nije pokazivao strah niti je bežao od odgovornosti. Sada će neko drugi morati da bude taj tip u timu Željka Obradovića, na sreću po crno-bele ima kvalitetnih kandidata od Avramovića, preko Nanelija do Ledeja.

Jedini koji ima iskustva kao Kevin Panter je Zek Ledej. Njih dvojica su stigli u isto vreme u Humsku 2021. godine, obojica odigrali 19 mečeva protiv Crvene zvezde i ostvarili devet pobeda i 10 poraza.

Ono što donekle ide u korist crno-belima večeras je tradicija da kada su u pitanju derbiji u ABA ligi, domaćin pobeđuje. Ostaje da se vidi večeras od 20 časova da li se ta tradicija nastavlja i da li Partizan može da igra bez svog kapitena.

ABA LIGA – 5. kolo

Petak:

FMP – Split 84:66

/Beson 24 – Šelton 17/

Zadar – Cibona 91:64

/Božić 35 - Mustapić 19

Subota:

Budućnost - Mega 73:71

/Makundu 18 - Plavšić 13/

Cedevita Olimpija - Studentski Centar 102:93

/Prepelič 23 - Drežnjak, Dokins 18/

Nedelja:

Borac Mozzart – Igokea 74:80

/Uskoković 13 - Jošilo 13/

Ponedeljak:

18.00: (2,30) Mornar (14,5) Krka (1,70)

20.00: (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,0) Crvena zvezda (2,40)



tagovi

KK PartizanABA ligaKK Crvena zvezdaKevin Panter

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara