Kako je još jedan igrač Mege dobio NBA ugovor

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.08.21. | 09:19

Perspektivni centar iskoristio je kadrovske probleme Bulsa i igrama zaslužio priliku u najjačoj ligi na svetu

Nikola Jokić, Timoti Luvavu-Kabaro, Ivica Zubac, Vlatko Čančar i Goga Bitadze. To je pet igrača Mege koji su do sada igrali u NBA ligi. Pre ovogodišnjeg drafta je još sedam košarkaša tog kluba izabrano na NBA draftu, ali nisu upisali ni minut u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu, a mnogi su očekivali kako će Filip Petrušev biti sledeći Megin igrač na listi s Jokićem i ostalima. On je i izabran ove godine i to kao 50. pik od strane Filadelfije, ali će Petrušev sledeću sezonu igrati u Anadolu Efesu. No, njegov bivši saigrač je dobio ugovor u NBA ligi i verovatno će u sledećoj sezoni dobiti priliku na američkim i kanadskim parketima.

Reč je o Marku Simonoviću koji je izabran na draftu 2020. godine 44. pikom od strane Čikaga. Bulsi ga prošle godine nisu uzeli, odnosno on je ostao u Megi, ali je sada dobio priliku u Letnjoj ligi i potpuno je iskoristio pa su Bulsi objavili kako su sa Simonovićem potpisali trogodišnji ruki ugovor prema kojem će on u tom razdoblju zaraditi 4.300.000 dolara.

Izabrane vesti

Simonović je iskoristio situaciju koja se trenutno događa u Čikagu koji u slaganju ekipe za sledeću sezonu ima problema s visokim igračima. Bulsi su pre potpisa Simonovića na poziciji centra imali samo Nikolu Vučevića i Tonija Bredlija s tim da ovaj drugi i nije igrač na kojeg se može previše osloniti. Kako Simonović može da igra i na 'četvorci', i tu mu se otvorila situacija jer tu poziciju trenutno u Čikagu pokriva samo Patrik Vilijams koji će verovatno u sledećoj sezoni s pozicije 'tri' otići na 'četvorku', a situacija s Laurijem Markanenom još nije rešena. Sigurno je da će Bulsi dovesti još nekog visokog igrača, ali 'seleri kep' im ne dozvoljava neka velika pojačanja pa je to dobro za Simonovića.

No, bilo kakvo otvaranje situacije ne bi ni ništa značilo da Simonović nije odigrao dobro u Letnjoj ligi. Prosečno je igrao 18,9 minuta i postizao 12 poena po utakmici uz 50% šuta. Nije pogodio nijednu trojku iako je šutirao 1,6 po utakmici, ali je zato slobodna bacanja pogađao sa 81,8 posto preciznosti. Imao je i 4,4 skoka, 2 asistencije te 1,4 ukradenu loptu po utakmici što je bilo dovoljno da mu Bulsi daju ugovor za sledeće tri sezone.

"On definitivno zna da igra košarku, ali njegov pristup treninzima je ono što vas mora oduševiti. Imam osećaj da je Marko bolji svaki put kada izađe na parket. U napadu je već pokazao šta može, a manjak je svakako komunikacija u odbrani, ali to će doći s vremenom. Važno je da ima znanje i želju za učenjem, a kako se bude upoznavao sa sistemom igre, tako će početi sve bolje da komunicira u odbrani i da igra bolje na toj strani parketa”, rekao je Dejmian Koter, pomoćni trener Bulsa koji je vodio ekipu Čikaga u Letnjoj ligi.

Ono što je najviše impresioniralo Amerikance je Simonovićeva dobra igra na utakmici protiv Memfisa kada za Bulse nisu igrali njihovi najbolji igrači u Letnjoj ligi, Patrik Vilijams i Devin Dotson. Simonović je na toj utakmici imao 14 poena te po 6 skokova i asistencija, a sve u Čikagu je oduševila njegova dobra saradnja s još jednim rukijem koji je biran u drugoj rundi, plejmejkerom Ajom Dosunmuom koji je i sam nakon utakmice rekao kako je uživao u igri s crnogorskim košarkašem.

"On je sjajan. Ima neverovatnu košarkašku inteligenciju i radi odličan posao u pik-end-rolu nakon kojeg se odlično otvara. Svaku utakmicu je sve bolji i bolji. Stvorili smo dobru saradnju jer smo obojica rukiji i jedan drugome pomažemo da imamo što bolje samopouzdanje", rekao je Dosunmu.

Iako smo napisali kako Simonović može da traži minute i na 'četvorci', američki analitičari ipak ističu kako na toj poziciji ne mogže do kraja da dođe do izražaja njegova najveća karakteristika – brzina u odnosu na druge centre. Uz brzinu svi ističu i odličnu koordinaciju, pregled terena i želju za asistencijama, ali Simonović je najviše impresionirao odličnom igrom u 'pik-end-rolu' gde je nakon dobrih blokova lepo završavao akcije. Ističe se i njegova agresivnost što se često zamera evropskim igračima kada dođu u NBA ligu, a Amerikanci vole i samouverenost koju je Simonović pokazivao u svojim izjavama.

"Moj cilj je da brzo trčim, da budem brži od drugih visokih igrača na utakmici, ali mislim da mogu da šutiram i trojke, asistiram i skačem. Želim je da budem bolji svakog dana. Treniram što bolje mogu, došao sam iz Evrope i sve je novo za mene, ali osećam se dobro i ljudi mi govore da sve za sada dobro izgleda. Mislim da mogu da pomognem ekipi", rekao je Simonović za američke medije.

Koliko će Simonović pomoći u svojoj prvoj sezoni teško je reći. Kako sada stoje stvari jasno je samo da će dobiti priliku, a na njemu je da je što bolje iskoristi. Naravno da su Amerikanci zbog Mege i izbora u drugoj rundi drafta povlačili paralele s Nikolom Jokićem, ali navijači Čikaga bi bili zadovoljni da Simonović napravi i upola toliko koliko je napravio lanjski MVP.

Piše: Emir Fulurija


tagovi

Marko SimonovićČikagoČikago BulsNBA ligaNikola JokićKK Mega

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara