Jokić i Gasol u borbi za loptu (©AFP)
Jokić i Gasol u borbi za loptu (©AFP)

Kako je Mark Gasol doveo Nikolu Jokića u Denver

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.06.23. | 01:09

Zanimljiva anegdota u vezi sa bivšim funkcionerom Nagetsa Timom Konelijem

Nikola Jokić je šampion NBA lige sa Denverom. I MVP finala u kojem je počišćen Majami, što znači da je srpski as trenutno najbolji košarkaš planete. Fantastične partije koje Jokić pruža već tri godine uzastopno upotpunjene su statistikom koja ga svrstava među najbolje igrače svih vremena. Navikli smo da posle gotovo svake utakmice Denvera isplivaju neke fantastične brojke u vezi sa njegovim dostignućima. Igra centra, ali je sposoban da bude i plejmejker, a u poslednje vreme smo ga tokom pojedinih tajm-auta viđali i ulozi trenera.

Majkl Meloun ima ogromno poverenje u njega, ceo tim podređen je odlukama Jokića koje donosi u trenucima inspiracije. Njegov pregled igre je zapanjujuć, kao i potezi kojima zamisli sprovodi u dela. Kao nekada Majkla Džordana, potom Kobija Brajanta, danas imamo privilegiju da gledamo košarkaškog maestra Nikolu Jokića. Navijači Denvera još više nego drugi, pošto predstavlja klub iz njihovog grada. Ali, lako je moglo da se dogodi da ne bude tako...

Izabrane vesti

Već je poznata priča da je tokom čitanja Jokićevog imena na draftu 2014. išla reklama za restoran brze hrane Tako Bel. Nije urednika programa ESPN televizije mnogo zanimao bucko iz Srbije, ali - srećom - jeste tadašnjeg predsednika košarkaških operacija Denver Nagetsa, Tima Konelija.

Odlučio je da ne ponovi grešku zbog koje sedam godina nije mirno spavao. Kada je na red došao 41. pik svom snagom je pritisao dugme i doveo Nikolu Jokića u Denver. Šta je dalje bilo dobro je poznato, a šta se događalo u tim trenucima opisao je američki novinar Harison Vind, odlično upućen u dešavanja kluba iz Kolorada.

Podsetio je Vind da Tim Koneli često ističe da je imao sreće kada je izabrao Jokića na draftu 2014. godine. Velikim delom je u pravu, međutim, ima nešto i do instikta ovog iskusnog košarkaškog funkcionera iz Baltimora, trenutno angažovanog u Minesoti.

Priča počinje na draftu 2007. godine, dok je Koneli bio zaposlen u Vašington Vizardsima. Njegov klub imao je tada pravo na 48. pika, koji je bio talentovani centar iz Evrope, ali s gomilom upitnika po pitanju dometa u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Visok momak, ne mnogo brz i na čijoj je fizičkoj spremi bilo potrebno dosta rada. Defanzivno ne baš dobar, ali meke ruke i visoke košarkaške inteligencije. Na prvi pogled ne baš sportski tip, ali potencijal je bio tu.

Taj igrač bio je Mark Gasol.

Vizardsi, odnosno njihov predstavnik Tim Koneli, odlučili su da ga propuste i umesto njega draftuju Domika Mekgvajera. Sa svojih 13.5 poena i skoro 10 skokova po meču za koledž Fezno delovao je kao sigurniji izbor od Gasola.

Sakupio je Mekgvajer šest sezona u NBA ligi, što nije loše za pika iz druge runde drafta, međutim, Gasol je bio startni centar šampionskog tima Toronto Reptorsa 2019, bio je najbolji defanzivac lige 2013. i trostruki učesnik Ol stara. Uzimajući u obzir i uspehe sa reprezentacijom Španije, Mark Gasol je kandidat za košarkašku Kuću slavnih.

Imao je Vašington pravo na tog 48. pika na draftu 2007, ali je Tim Koneli doneo odluku da ne pritisne dugme. I zato, kada mu se dogodila gotovo identična situacija sedam godina kasnije sa Nikolom Jokićem, ovaj put u ulozi predstavnika Denvera, Koneli je dobro zalegao na dugme. Rešio je da rizikuje, a ostalo je istorija...


tagovi

Nikola JokićNBA ligaMark Gasol

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara