Jago rešava večiti derbi (Foto: MN Press)
Jago rešava večiti derbi (Foto: MN Press)

Kako je Monstrinjo podigao Zvezdu

Vreme čitanja: 4min | pon. 29.01.24. | 16:58

Koš za pobedu u derbiju kruna sjajne forme brazilskog reprezentativca

Pogodio je Džejms Naneli tri slobodna bacanja 11 sekundi do kraja i Partizan Mozzart Bet je istopio minus koji je iznosio i 21 poen u trećoj četvrtini. Crvena zvezda je ispustila veliku prednost, ali imala je dovoljno vremena da ispravi stvari. Odgovornost je preuzeo Jago dos Santos. Seo je na skuter i krenuo na košu rivala sa jasnim ciljem - da ga ubode u srce. Probio je Ognjena Jaramaza, ali je bek crno-belih uspeo da se vrati. Stao je zajedno sa Alenom Smailagićem pred Brazilca, ali... Pronašao je plejmejker crveno-belih rupu, akrobatskim potezom poslao loptu u visokom luku, pa je od table samo skliznula u obruč. Mrežica se nije ni zatresla. Tribine su se zapalile, na drugoj strani je Aleksa Avramović teškim šutem pokušao da poništi Jagovu majstoriju - nije uspeo. Zvezda je upisala zlata vrednu pobedu, a energični plejmejker je postao heroj crveno-bele publike.

Sijao je posle meča, kao prava pop-zvezda, kako je nedavno opisao da se sportisti u Srbiji zbog velike pažnje javnosti često osećaju. U tome posebno uživa. Prijaju mu ovacije. Prija mu što ga navijači obožavaju. Što se sportska "štampa" u njegovoj rodnoj zemlji odavno nije u većem obimu bavila evropskom košarkom. Prija mu što se nalazi u centru pažnje, a i zaslužio je. Došlo je njegovih pet minuta i učiniće sve da ih pretvori u još pet, pa u još pet...

Izabrane vesti

Bio je osporavan posle slabog početka sezone na Malom Kalemegdanu. Malo šta mu je i polazilo za rukom, ali nije očajavao. Čak ni kada je šutirao 1/11 sa distance protiv Cedevite Olimpije u ABA ligi.

"Ovo mi je druga sezona u Evropi, malo je teško, ali to je normalno. Novi tim, trener, saigrači... Pronaći ću prostor koji mi je potreban i namestiti ruku. Momci su me podržavali, rekli mi da nastavim da šutiram, da su to moje pozicije i da nema nikakvih problema. Duga je sezona, doći će i moje vreme", rekao je Brazilac posle duela sa Ljubljančanima u Beogradu.

Polako je podizao obrtaje. Nagovestio je bolje dane sa 11 poena u prvom evroligaškom večitom derbiju, ali izuzev utakmice protiv Anadolu Efesa početkom decembra (15 poena, pet asistencija i indeks 28), nije uspevao da pokaže potencijal, ni da napravi kontinuitet dobrih igara. Navijači su već postali skeptični, ali izgleda da je Jago u novogodišnjoj noći poželeo da postane najbolji igrač Crvene zvezde - jer to je u prethodnih nekoliko sedmica definitivno bio. Na minulih devet utakmica u Evroligi i ABA ligi beležio je 17,2 poena, uz prosečan indeks 20,6! Šlag na tortu bio je junački pogodak za pobedu protiv Partizana, koji je Zvezdi doneo velike tri pobede prednosti u borbi za prvo mesto na tabeli regionalnog takmičenja pred plej-of. Svima je jasno koliko je prednost domaćeg terena, koju čelna pozicija donosi, bitna u doigravanju.

Susreo se 175 centimetara visoki plejmejker sa brojnim preprekama otkako je stigao na Mali Kalemegdan, u prvoj evroligaškoj sezoni, ali je našao način da svaku zaobiđe, preskoči ili obori. To je naučio kroz karijeru, jer mu je kao najnižem igraču na parketu suočavanje sa preprekama postalo deo posla. Zbog želje sa kojom igra svaku utakmice, nepresušne energije, veštine i brzine, ali i pobedničkog karaktera koji ga je krasio još dok je igrao (i dominirao) u domovini, dobio je nadimak Monstrinjo. U prikladnom prevodu, Malo čudovište.

"Tako sam odrastao, tako sam naučio da igram. Nebitno ko je na drugoj strani, uvek ću da postignem koš. Nije bitno što pričaju da sam nizak, da sam slab, postići ću koš. Što je veći izazov, to postajem bolji", pričao je svojevremeno medijima u domovini.

Kada je iz Ulma stigao u Crvenu zvezdu i potpisao trogodišnji ugovor, bilo je jasno da je Dos Santos projekat kluba na duže staze, pa mu se u tekućoj sezoni predviđalo da bude treća opcija na poziciji organizatora igre iza Miloša Teodosića i Šabaza Nejpira. Ipak...

"Jago je dokazao da je igrač za najveće domete. Njemu je ovo prva godina u Evroligi, iako nije bio plan da bude prvi plejmejker, on igra kao prvi plejmejker. Sjajno odgovara na izazove i u organizaciji i koševima. On je veoma mlad, čeka ga blistava budućnost," nizao je pohvale na račun brazilskog košarkaša trener Janis Sferopulos.

Zaslužio je Jago sve što mu se sada dešava. Što je njegov koš za pobedu u derbiju obišao planetu. Što zavređuje sve veće poštovanje rivala i na najvećoj kontinentalnoj pozornici. Što ga navijači u gomilama čekaju posle svake utakmice za autogram, sliku... Postao je jedna od Zvezdinih zvezda ove sezone. Na najbolji način iskoristio kadrovsku situaciju u timu i utisak je, zacementirao mesto u startnoj petorci. Prvo poglavlje njegove priče na Malom Kalemegdanu je gotovo bajkovito, ali imaće Dos Santos prilike da ih ispiše još mnogo. Sada ima zadatak da zadrži visok ritam, jer najbitniji period sezone tek sledi.


tagovi

KK Crvena zvezdaJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara