Klej Tompson (©Reuters)
Klej Tompson (©Reuters)

Klej Tompson operisan, Voriorsi dobili priliku da ga zamene

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.11.20. | 15:45

Sjajni bek šuter doživeo još jednu tešku povredu

Zbog povrede koju je zaradio u velikom finalu NBA lige 2019. godine protiv Toronto Reptorsa, kada je sastav iz Kanade predvođen Kavajem Lenardom slavio protiv "Ratnika" i prekinuo njihovu strašnu seriju, Klej Tompson je propustio čitavu minulu sezonu. Sastav iz San Franciska je potom ostao i bez Stefa Karija zbog povrede, pa su odustali od plej-ofa i potere za novom titulom, posebno jer ih je napustio i povređeni Kevin Durent.

Mnogi su verovali da će Voriorsi već u novoj sezoni ponovo biti jedan od prvih favorita za osvajanje prstena, ali ih je zadesio novi maler. Klej Tompson se povredio, pokidao je Ahilovu tetivu u desnoj nozi, odmah je bilo jasno da je sezona za njega završena.

Izabrane vesti

Danas su stigle i informacije iz SAD da je sjajni šuter uspešno operisan, zahvat je izveo doktor Ričard Ferkel u Los Anđelesu, a javnost je obaveštena da će Tompson do kraja sezone biti van stroja.



Zaista težak udarac za ambicije ekipe Stiva Kera, ali danas su dobili i malo dobrih vesti. NBA im je odobrila takozvani "Disabled Player Exception". Reč je o olakšici prilikom teških povreda kod igrača. U ovom slučaju, Voriorsi su dobili mogućnost da do 9.300.000 dolara potpišu igrača i taj iznos neće biti uračunat u seleri kep ekipe.

DPE se izdaje u visini od polovine primanja povređenog igrača ili u vrednosti izuzetka srednjeg nivoa (mid-level exception), štagod od ta dva ima nižu vrednost. Kako Klej Tompson zarađuje 35.000.000 dolara godišnje, Voriorsima je omogućeno da dovedu zamenu za 9.300.000 dolara (pomenuti mid-level exception).

Ovaj izuzetak koji su Voriorsi dobili zbog teške povrede Tompsona neće značiti i mesto više u rosteru, ali će dozvoliti klubu da angažuje igrača i da za to ne koristi prostor u seleri kepu. Na ovaj način mogu da potpišu slobodnog igrača ili da angažuju novog u razmeni. Može se iskoristiti za samo jednog igrača i važi samo za jednogodišnje ugovore, što znači da slobodni igrači ne mogu da potpišu višegodišnju saradnju, kao i da se trejd može obaviti samo za igrača koji je u poslednjoj godini ugovora.

Golden Stejt inače već plaća ogromne poreze zbog prekoračenja seleri kepa (takozvani luxury tax), pa će pažljivo razmatrati situaciju na tržištu. Mogućnost da iskoriste Disabled Player Exception ističe 19. aprila.


Videćemo za koju opciju će se Ratnici odlučiti, pred novu sezonu su angažovali Kelija Ubrea Džuniora u trejdu sa Sansima i Oklahomom, dok su sa druge pozicije na draftu izabrali talentovanog centra Džejmsa Vajzmena.

Priliku da se dokaže će dobiti i bivši košarkaš Unikahe, Olimpijakosa i Žalgirisa, francuski reprezentativac Aksel Tupan, koji je potpisao desetodnevni ugovor sa klubom i pokušaće da se nametne Stivu Keru i njegovim saradnicima tokom trening kampa.

Doprinos Kleja Tompsona će biti izuzetno teško nadomestiti, sada su sve oči pre svega uprte u Stefa Karija, ali nema sumnje da će u napadu biti bitan i učinak Endrua Viginsa, koji sada praktično postaje druga napadačka opcija Voriorsa.


tagovi

Golden Stejt VoriorsKlej Tompson

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara