Terens Man (© Reuters)
Terens Man (© Reuters)

Klipersi nemaju Lenarda, ali imaju dušu: Antologijski preokret, od minus 25 do prvog finala Zapada na krilima Terensa Mana (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 19.06.21. | 07:20

Juta ispala

Paranormalne pojave u Los Anđelesu. Lejkersi kao zvanični pravci eliminisani već u prvoj rundi, a njihove komšije, večito u zapećku, u prvom finalu Zapadne konferencije NBA lige. I to na kakav način. Antoligijski. Četa Tajrona Lua eliminisala je najbolji tim osnovnog dela prvenstva, Jutu (4:2 u seriji), slavivši 131:119 pred frenetičnom publikom u Stejpls centru, za zakazan obračun sa Finiksom, vredan plasmana u veliko finale.

Mada, i ovo što je dosad uradila je za dubok naklon. Gubila je 0:2 u seriji od Dalasa i dobila 4:2. Bila u identičnom zaostatku i od Džezera, da bi i njih počistila sa parketa, iako je u šestoj utakmici zaostajala čak 25 poena (50:75). Pritom, igrala bez prve zvezde tima, povređenog Kavaja Lenarda.

Izabrane vesti

Ne mari. Ima dušu.

Ima kod da vodi Los Anđeles Kliperse do najvećeg uspeha u istoriji. U pitanju je Terens Man, čija partija karijere će dugo odzvanjati američkim profesionalnim sportom. Početkom treće deonice, dok je Juta verovala da je na osnovama fantastičnog prvog poluvremena završila pola posla, Man se razleteo parketom kao da je u njega ušao duh Kavaja Lenarda. Sve što je šutnuo letelo je kroz mrežicu. Taj čarobni zvuk prolaska basketare kroz obruč pokrenuo ga je kao nikad ranije. Samo u trećoj deonici ubacio je 20 poena. Kakav je to podvig pokazuje činjenica da je u prethodne 133 NBA cele utamkice samo četir puta premaši pomenutu kvotu, a da mu je prosek po meču sedam poena.

Sad ga je debelo nadmašio. Uz samo šest promašaja iz igre (15 od 21), tako što ga je služio šut za tri (sedam od deset). Imaće šta da prepričava naslednicima. Njegova partija zasenila je isto tako vrhunska dostignuća Pola Džordža (28 poena) i Redžija Džeksona (27), kao i tri trojke Patrika Beverlija u trenucima kad se rezultat lomio. Opet, da njih nije bilo, ne bi ni Manov učinak ništa vredeo. Ovako ulazi u istorijske alamanahe.

Pogotovo što je preko puta bio najbolji tim osnovnog dela prvenstva i prvi favorit za prsten. Toliko nadmoćan u prvom poluvremenu da se činilo kako će izboriti majstorijicu. Posle 72 poena u početna 24 minuta nikakav drugi zaključak se nije nametao. Klipersi su bili u nokdaunu, Džezeri svirali po taktovima Donovana Mičela i poslebno Džordana Klarksona koji je samo u drugoj deonici spakovao u koš domaćina čak 18 poena. Bilo je to tokom serije Jute 21:2, dovoljne da pokaže koliko je ozbiljna.

Nedovoljno da slavi. Košarka se igra 40 minuta. Često je važnije kako završiš nego kako počneš. A Terens Man i kolege iz Klipersa su imale finiš za pamćenje. U nastavku su postigli čak 81 poen, naspram samo 47 primljena. Zaustavili su Klarksona, donekle i Donovana Mičela, koji je bio na ivicia tripl-dabla (39 poena, devet skokova, devet astistencija).

I zasluženo su u finalu Zapada. Posle ovakvog izdanja teško da u Finiksu mirno spavaju.

PLEJ-OF NBA LIGE

Polufinale Zapadne konferencije

Los Anđeles Klipers – Juta 131:119, rezultat u seriji 4:2

/Man 39 – Mičel 39/

 


tagovi

Los Anđeles KlipersJuta DžezNBA ligaTerens Man

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara