Šej Gildžes Aleksander, Nikola Jokić i Luka Dončić (©AFP)
Šej Gildžes Aleksander, Nikola Jokić i Luka Dončić (©AFP)

Ko je MVP? Šej se nada, Dončić ima i mašineriju iza sebe, struka na strani Jokića

Vreme čitanja: 8min | pon. 15.04.24. | 11:43

Sa Istoka su nakratko figurirali Džejson Tejtum i Janis Adetokunbo, ali više nisu u ozbiljnoj priči za najprestižnije individualno priznanje

Odavno završnica NBA sezone nije donela toliko uzbuđenja u jednom danu. Na Istoku se osim prvog, devetog i desetog mesta nije znalo ko će i kako popuniti ostale pozicije, na Zapadu je bilo jasno samo da će u prvom kolu plej-ofa da se sastanu Los Anđeles Klipersi i Dalas Maveriksi, dok je maltene do poslednjeg trenutka vladala neizvesnost oko prvog mesta na tabeli. Oklahoma je na kraju razmrsila petlju i otklonila svaku dilemu, Denver je zauzeo drugo, a Minesota treće mesto u jednoj od najneizvesnijih završnica u novijoj istoriji takmičenja.

Kroz plej-in koji počinje u utorak na sredu dobićemo preostale učesnike plej-ofa, a dok traje iščekivanje pre svega oko toga sa kim će Denver da odmeri snage u prvoj rundi, vreme je da se saberu utisci i pre svega pročešlja ono najvažnije - ko je izneo najjače argumente za MVP priznanje?

Izabrane vesti

Poslednji presek na sajtu NBA lige sugeriše da su na prvih pet pozicija Nikola Jokić, Šej Gildžes Aleksander, Luka Dončić, Janis Adetokunbo i Džejson Tejtum. U miksu bi se sigurno našao i Džoel Embid, možda čak i na samom vrhu lestvice da nije bilo povreda koje su ga zadesile tokom sezone. Pošto je sezonu završio sa samo 39 utakmica, nema ni propisani minimum nastupa da bi uopšte bio u kombinaciji za individualne nagrade, mada ono što je odigrao bilo je jako dobro sa 34,7 poena, 11 skokova i 5,6 asistencija, na 52,9 odsto šuta iz igre i 38,8 posto za tri.

Evidentno je da Janis i Tejtum kao MVP kandidati sa Istoka nemaju preterane šanse, niti se uzimaju u najozbiljnije razmatranje. Mada su, to treba istaći, imali jako dobre godine iza sebe. Grčki as je na 73 utakmice prosečno imao 30,4 poena, 11,5 uhvaćenih i 6,5 podeljenih lopti uz 61 odsto iz igre, dok su Baksi završili kao treći sa odnosom 49-33, dok je reprezentativac SAD vodio Boston do najboljeg skora u celoj NBA ligi (64-18) sa 26,9 poena, 8,1 skokom i 4,9 proigravanja na 74 nastupa. To sve ipak nije dovoljno kada se govori o priznanju za najkorisnijeg igrača sezone.

DENVER ŠAMPION NBA LIGE - KVOTA 4,00!

Lista se zato svodi na tri, suštinski su to dva, a realno samo na jedno ime - Nikola Jokić. Nije što je naš, ali je zaslužio ono što mu je možda i nepravedno oduzeto prošle godine. Mada je na kraju ispalo dobro, jer je centar iz Sombora skupio dodatni elan da odvede Denver do prvog šampionskog prstena! Gledajući ono što je u biti MVP nagrade, a to je igrač koji je najkorisniji za tim iliti najviše doprinosi ekipi i da saigrači budu bolji, Nikola Jokić bi verovatno mogao da ih niže godinama jer svi napredni statistički parametri pokazuju da je Denver bez svog najboljeg igrača suvi prosek, čak i pored toga što su tu Džamal Mari, Eron Gordon i ostali...

Specijalizovani portal Basketball-Reference je kroz svoj algoritam provukao sve relevantne i napredne parametre bitne za MVP nagradu pred sam finiš ligaške faze i Jokić je ispred ostalih u 17 od 22 kategorije! Neki statistički indikatori su toliko kompleksni, da za većinu košarkaških poklonika nemaju preterano značenje, ali struka ih vrednuje.

Ono što može da se prostim jezikom iznese jesu indikatori učinka koji su poznati većini. Nikola Jokić je sezonu završio kao peti u ukupnom broju poena (26,5 u proseku), treći po skokovima (980) i drugi u asistencijama (711). Drugi put u kategoriji je među pet najboljih kada se gleda akumulirani učinak u svakoj od tri glavne statističke kategorije i jedini kome je to uspelo kroz istoriju je naravno - Vilt Čejmberlen. Jokić je prethodno isti podvig napravio u takmičarskoj 2020/21, a Viltu je uspelo to čak tri puta - u sezonama 1963/64, 1966/67 i 1967/68. Jokiću je ovo najefikasnija sezona u karijeri i takođe je postao centar sa najviše podeljenih asistencija tokom jedne godine. Rekord je držao Vilt sa 702 u sezoni 1967/68. Na kraju, Denver je izjednačio klupski rekord po broju pobeda u prvom delu sa 57.

Istovremeno, oko Jokića se sada već godinama stvara slika da je, kako to Gilbert Arenas reče, statistički najgori MVP u poslednjih 40 godina. Konstantno se nipodaštava i umanjuje vrednost maltene svega što je Jokić napravio od strane mnogih bivših košarkaša samo kako bi se o njima pričalo i napravili šou za veću čitanost ili slušanost, dok je struka i te kako na strani srpskog centra. Eminentni novinari sa one strane Atlantika, kao i struka uveliko iznose svoja mišljenja da je Jokić i ovog puta ispred svih. I taj sud jedini je merodavan, ne mišljenja onih koji sebe doživljavjau većim nego što zaista jesu...

O Dončićevom slučaju mogli ste već da čitate na stranicama našeg portala. Zvanično je poneo zvanje najboljeg strelca za 2023/24 sa prosekom od 33,9 poena, čime je dodao još jedno priznanje na, za jednog 25-godišnjaka, naročito impresivnoj listi uspeha. On je gotovo na tripl-dabl proseku sa 9,8 asistencija i 9,2 skoka. Luka je krajem januara zabeležio rekord karijere sa neverovatnih 73 poena u pobedi nad Atlantom! To je zvanično četvrti najbolji učinak na jednoj utakmici u istoriji takmičenja. Vilt Čejmberlen ostaje neprikosnoven sa 100 poena, Kobi Brajant je ubacio 81, pa čuveni centar ubacio 78, a onda i 73 dva puta (1), koliko je uz Dončića ubacio još Dejvid Tompson.

Postao je prvi igrač u istoriji koji beleži bar 33 poena, te po devet skokova i asistencija u ligaškom delu. Biće i prvi igrač Mavsa sa titulom najboljeg strelca. Ove sezone je takođe imao i šest uzastopnih mečeva sa tripl-dablovima u kojima je beležio makar 30 poena. Predvodi NBA ligu po broju utakmica sa bar 35 poena (32) i minimum 40 poena (13), takođe je ispred ostalih po broju tripl-dablova sa bar 30 poena (16) ove sezone, kao i onih sa minimum 35 (11) i 40 poena (2). Jedini ove sezone ima vezana priznanja za igrača meseca u sezoni (februar i mart), a samo još Džejson Tejtum ima dve nagrade, ali u različitim mesecima (oktobar-novembar i februar). Luka takođe ima kombinovano drugi najbolji zbir gledajući prosečan broj poena, skokova i asistencija u istoriji NBA! Sa koeficijentom 45,6, on se nalazi iza Vilta Čejmberlena koji će verovatno ostati nedostižan za sve...

I pored svega navedenog, Luka Dončić iza sebe ima mašineriju, ljude koji ga dodatno guraju ka MVP nagradi. Pred meč sa Detroitom košarkaši Dalasa izašli su na parket sa majicama na kojima je pisalo "Pravi MVP", naravno svi osim Luke. On taj susret nije odigrao zbog upale skočnog zgloba leve noge, a pred utakmicu se obratio navijačima, zapravo pokušao je da im se obrati ali mu oni nisu dali jer su gromoglasno skandirali "MVP, MVP, MVP".

"To što smo uradili je neka vrsta poruke. Znali smo koliko će ova godina biti posebna, na parketu, svlačionici, na treninzima... Videli ste šta je Luka sve uradio, šta je sve pokazao, bio je glasan, izazivao saigrače da budu još bolji, mene između ostalih. Radio je to na svoj način i po meni je to pokazatelj da je MVP. Saživeo se sa ulogom lidera i to radi na oba kraja parketa. Statistika govori za sebe, prvi je u brojnim kategorijama, vukao je ekipu sam kada sam bio povređen. Kao brat mogu da mu pružim samo podršku da uzme MVP titulu. Ako ne ove, onda u narednim godinama, u skorijoj budućnosti. Usavršio je svoje talente i lepo je biti deo toga. Te majice nam svima mnogo znače, što možemo da ga podržimo, ali najvažnije od svega i za njega je da pobeđujemo", rekao je nedavno Kajri Irving.

Nikola Jokić je takođe ne tako davno izjavio da "Luka Dončić apsolutno zaslužuje da bude MVP", a medijski se možda i najviše provlači teza da slovenački košarkaš zaslužuje najvrednije pojedinačno priznanje. Mašinerija radi za njega, ali pre svega Dončić ima jako čvrste argumente da bude u vrhu liste kandidata i to je najvažnije.

Ipak, ispred Jokićevog Denvera i Dončićevog Dalasa nalazi se Oklahoma Siti Tanderi. Šej Gildžes Aleksander je na sjajan način predvodio najmlađu ekipu NBA lige do prvog mesta na Zapadu, što je podvig kakav pre samo nekoliko godina nije bio realan.

"Nadam se da ću da dobijem nagradu. Mislim da je svi mi zaslužujemo, svako ima svoje argumente. Šta god da se dogodi, prihvatam. Ali, svako ko je bude osvojio, biće zasluženo", izjavio je Šej, na šta se nadovezao trener Mark Degnolt:

"Imam veliko poštovanje za sve. Nisam glasač, ne analiziram svakog igrača ponaosob, ne gledam svakog od njih svake večeri kao Šeja. Nema večeri, a da ne pomislim kako imamo najboljeg igrača na parketu. Oklahoma je među pet najboljih defanzivnih i ofanzivnih sastava. Šej je dvosmerni igrač koji doprinosi u svim parametrima. Njegova konstantnost, želja i samopouzdanje su jako zarazni i taj efekat se prenosi na najmlađi tim lige, jedan od najmlađih u istoriji lige. I kao takav uspeli smo da osvojimo prvo mesto. Svih 18 igrača je doprinelo tom rezultatu. Ali, ako pogledate šta je Šej uradio ove sezone, seme koje je posadio pre nekoliko godina počelo je da raste i cveta. Zbog toga ga ne bih menjao ni za koga".

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Šej je odigrao 75 utakmica na kojima je beležio 30,1 poen, 6,2 asistencije i 5,5 skokova. On je za godinu dana napredovao još više i postao igrač za idealnu petorku NBA, a njegov najveći kvalitet je upravo njegova dvosmernost u igri koju teško da neko drugi ima. A možda najvažniji argument za MVP zvanje je prvo mesto u jako teškoj Zapadnoj konferenciji. Oklahoma je zvanično najmlađi tim u istoriji NBA koji je obezbedio prvo mesto na tabeli, sa prosekom od 23,9 godina.

Ko god da uzme MVP priznanje, neće biti nezasluženo. Ipak, sve ukazuje da će Srbija po treći put imati MVP nosioca u najjačoj ligi sveta...


tagovi

Nikola JokićLuka DončićŠaj Gildžes AleksanderNBA ligaMVP NBA lige

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara