Smailagić, Trifunović, Avramović, Ivanović, Marković i Martin (©Star Sport, ©MN Press)
Smailagić, Trifunović, Avramović, Ivanović, Marković i Martin (©Star Sport, ©MN Press)

Koga večiti imaju u “rezervi“: Avramoviću i Ivanoviću treba varnica, Martin i Smailagić mogu više unutra

Vreme čitanja: 6min | ned. 12.03.23. | 13:47

Trifunović još nije eksplodirao u derbijima, Marković zna kako da iskoči iz drugog plana

Sredina je marta, a pred nama je već peti košarkaški večiti derbi (ponedeljak, 20.30). Na papiru možda i najvažniji u ovoj fazi sezone, a potencijalno je moguće da vidimo još čak osam susreta dva najveća srpska kluba - pet u eventualnom finalu ABA lige, te još tri u finalu Superlige, ako zadrži format iz prethodne dve sezone.

Statistika dosadašnja četiri susreta kaže da Partizan Mozzart Bet treba da popravi igru u poslednjoj četvrtini, dok dominacija u skoku nije bila garancija uspeha. Nema mnogo dileme od koga se pojedinačno najviše očekuje, a koga večiti imaju još u, uslovno rečeno, rezervi? Svako kroz svoje uloge i minutažu može da doprinese povoljnom rezultatu ekipe čije boje brani...

Izabrane vesti

ALEKSA AVRAMOVIĆ - NIKOLA IVANOVIĆ

Avramović je propustio prva dva susreta zbog oporavka od povrede zbog kojeg ga nije bilo pola godine. Za evropski derbi u dvorani Aleksandar Nikolić tek se vraćao u formu, dok je tokom polufinala Kupa Radivoja Koraća sagoreo u želji da odigra što bolje i pogura Partizan Mozzart Bet ka prvom trofeju.

To se završilo sa samo jednim pogotkom iz igre (1/5 za tri), mada je svojih gotovo 20 minuta iskoristio da bude prvi kreator ekipe u izostanku Jama Madara i sa većim obavezama Dantea Egzuma u ulozi realizatora. Duel je završio sa četiri asistencije, najviše u redovima crno-belih i drugi najbolji učinak cele utakmice – Fakundo Kampaco imao sedam dodavanja – što je solidan učinak, ali je potpuno jasno da srpski reprezentativac ima veliki manevarski prostor kao egzekutor.

Prošle godine levoruki šuter iz Čačka svoja najbolja izdanja imao je baš u derbijima. I dalje se pamte njegova 33 poena u drugom ligaškom meču i osam trojki kada je zapalio navijače i pokazao koliko je motivisan kada je na drugoj strani večiti rival. Ceo plej-of za titulu kasnije prošao je u znaku Avramovića, sa prosekom od 16,2 poena bio je prvi strelac finalne serije i usijane ruke bio prva figura Partizan Mozzart Beta. U drugoj i četvrtoj utakmici zabeležio je 21, odnosno 24 poena, a da su crno-beli uspeli da izdrže taj drugi susret do kraja, bio bi najzaslužniji za brejk koji je ipak sprečili odlični Luka Mitrović i Nikola Kalinić.

Nije se naročito pokazao u proteklom duplom programu Evrolige, odigrao je ukupno 14 minuta u dva meča i možda bi derbi mogao da probudi u njemu strelca kakav je bio, recimo, protiv Albe u Evroligi ili Velike Britanije kada je to Srbiji bilo najpotrebnije u finišu kvalifikacija.

Avramoviću je, baš kao i Nikoli Ivanoviću potrebna varnica da naprave dobar posao protiv najvećeg takmaca. Ivanovićeva uloga je, naravno, drugačija od Avramovićeve i tu treba povući jasnu crtu. Crnogorski plejmejker još se traži kod Duška Ivanovića, posle odličnog početka usledila je povreda u prvom ligaškom duelu sa Partizan Mozzart Betom kada mu je stradalo rebro zbog čega je pauzirao dva meseca.

Od povratka na parket nikako ne uspeva da pronađe svoju zonu komfora i formu. Ima do toga da u lancu odgovornosti sada gleda u leđa Nemanji Nedoviću, Fakundu Kampacu i Luki Vildozi koji se najčešće smenjuju na bekovskim pozicijama, mada ga ni u minutima kada je bio na parketu šut nije naročito služio. Nije mnogo šuteva ni uzimao, u poslednja četiri ligaška meča koja je igrao – protiv Cibone nije ulazio – skupio je samo sedam poena, od toga samo tri iz igre posle trojke Zadru. Napadačku pasivnost donekle je razbio protiv Panatinaikosa u petak, mada ne može se reći da je eksplodirao. Trojkama u drugoj i na startu treće deonice gurao je Zvezdu ka pobedi koja je kasnije isparila zbog velikog pada forme celog tima. On je svojih 13 minuta odigrao korektno, mada je cela ekipa drugo poluvreme odigrala ispod očekivanja.

Ivanović je odigrao samo dva derbija ove sezone, pomenuti prvi u ABA ligi i onaj kod kuće u Evroligi, dok na Kupu Radivoja Koraća nije bio zbog ograničenja broja stranaca. Mada mu trenutna forma nije pohvalna, u njemu ipak još “čuči“ Ivanović koje je izneo solidan teret prošlogodišnjeg plej-ofa Jadranske lige. Oba meča polufinala sa Cedevitom Olimpijom u polufinalu kod kuće i prva dva okršaja finala nekadašnji igrač Budućnosti odigrao je u odličnom ritmu, verovatno najboljem otkako je stigao na Mali Kalemegdan. Kvalitet nije ispario, samo je potisnut, verovatno i pod “blokadom“ zbog povrede koja često ume da zakoči igrače što je poznat termin u sportskoj psihologiji. Kako mu ni saigrači na bekovskim pozicijama nisu odigrali najbolje u Atini, mada je igračima možda bilo teško da se snađu sa “hokejaškim“ izmenama koje je Ivanović pravio u Oaki, možda bi Nikola Ivanović mogao da iskoči u derbiju koji verovatno donosi prvo mesto na kraju prve faze? Ako i ne poenima, bar kreacijom, kao što je to bio slučaj protiv Makabija u Tel Avivu...

ALEN SMAILAGIĆ – HASAN MARTIN

Fokus večitih derbija uglavnom je bio na bekovima, s tim da su Matijas Lesor, Luka Mitrović Filip Petrušev iskakali kvalitetom. Za Smailagića i Martina ima prostora da pokažu više, čime bi dosta rasteretili ne samo saigrače unutra, već i na bekovskim pozicijama.

Smailagiću nije strano da iskoči u derbijima, to je radio prošle godine, mada su ga povrede ispresecale u tome da dođe do određenog kontinuiteta forme. Momak iz Koteža bolje role pruža u ABA ligi gde neretko dobije veći prostor kako bi Lesor odmorio. Dobro se snalazio u različitim rotacijama, bio sveprisutan na skoku što mu je donosilo lake poene, no u duelima sa Crvenom zvezdom nije ove sezone iskakao. Opet, zbog povrede, ali i činjenice da je Lesor išao u “crvenu zonu“ opterećenja sa minutažama oko i preko 30 minuta.

S obzirom na dve teške utakmice u Italiji gde je Francuz odigrao zbirno 49 minuta, Smailagić ima mogućnost da svoju porciju minuta iskoristi za kontrolu skoka i, opet, lake poene iz reketa. Pogotovo bi crno-belima njegov bolji učinak unutra značio više jer je Zvezdina centarska linija duža.

U njoj je i Martin koji je već odigrao solidnu partiju u prvom evroligaškom susretu večitih sa osam poena i sedam uhvaćenih lopti. I njega je povreda izbacila iz ritma, pa se i on traži, poput Ivanovića. Tokom ove sedmice u Evroligi je skupio 13 minuta i više je poverenja Duško Ivanović imao u Kuzmića, Petruševa i Mitrovića.

Napadački Martin nije imao previše zapažene role, svega tri dvocifrene u svim takmičenjima. Ipak, njegov bi doprinos, baš kao i Smailagićev mogao više da se odnosi na kontrolu skoka gde do izražaja dolaze njegove atletske karakteristike kao protivteža Lesoru.

UROŠ TRIFUNOVIĆ – STEFAN MARKOVIĆ

Trifunovićev napadački učinak ove godine uglavnom se svodi na ono što uradi u ABA ligi gde ima veću ulogu. Pamte navijači njegovih 15 poena Baskoniji, ali Željko Obradović ga više koristi u regionalnom takmičenju gde ispunjava zadatke. Nedostaje mu šuterski kontinuitet, a protiv Crvene zvezde još traži izdanje kojim bi iskočio. U dosadašnja četiri meča upisao je isto toliko poena, mada je u minula dva susreta imao dvocifrenu minutažu. Borba i želja za dokazivanjem, pogotovo u odbrani mogu da mu daju na dodatnoj vrednosti, posebno uzimajući u obzir Zvezdinu rotaciju. Uostalom, to je ono na čemu Željko Obradović insistira od svojih mladih igrača svaki put kada se o njima govori...

Marković ima daleko više igračkog iskustva, a uloga iz prošlogodišnjeg finala Kupa Radivoja Koraća pokazala je koliko važan može da bude učinak iz drugog plana. Sa deset poena u prvom poluvremenu pogurao je Zvezdu ka ubedljivom vođstvu koje se zadržalo do kraja, mada kod Duška Ivanovića nije previše korišćen u derbijima, naročito u poslednja dva. On je praktično od dolaska na Mali Kalemegdan čovek zadatka i zna šta se od njega najviše očekuje s obzirom na iskustvo. Ofanzivno najveću porciju šuteva uzimaju Nedović, Kampaco, Vildoza i Dobrić, Ivanoviću i njemu šta ostane kada se uzmu i posedi centara. Poznata je trenerska mantra da nije sve u poenima, tako da dvojici bekova Zvezde u minutima koje dobiju mogu da iskoriste da razdrmaju ekipu.



tagovi

Alen SmailagićNikola IvanovićUroš TrifunovićStefan MarkovićHasan MartinAleksa AvramovićKK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart Bet

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara