Rimas Kurtinaitis (Shutterstock)
Rimas Kurtinaitis (Shutterstock)

Kurtinaitis: Mnogi funkcioneri FIBA donose odluke kao da ne vole košarku

Vreme čitanja: 7min | čet. 07.10.21. | 17:20

Legendarni litvanski košarkaš i dugodišnji trener Himkija s kojim je doživeo najveće uzlete, ali i veliki pad, bio je prilično direktan u razgovoru za ruski Sport-ekspres

Dugogodišnji trener Himkija Rimas Kurtinaitis koji je Podmoskovlje napustio početkom januara, otvorio je dušu za ruski Sport-ekspres o svim problemima s kojima se borio u poslednjoj sezoni. Takođe otvoreno je pričao i o kalendaru takmičenja, ali i velikom kiksu litvanske reprezentacije koja je kod kuće u finalu kvalifikacionog turnira za Tokio izgubila od Slovenije.

Izabrane vesti

"Prvi put u 30 godina nismo stigli na Olimpijske igre, iako smo učinili sve što je bilo moguće. Savez je platio FIBA za održavanje kvalifikacionog turnira u Kaunasu, a gledaocima je dozvoljeno da uđu na tribine. Možda nam je to i odmoglo, jer čitavu sezonu igrači su igrali bez publike, a onda je bila puna arena. Možda je taj pritisak bio nepotreban. S druge strane, Slovenija je bila jako dobra. Dončić je sve 'razbio', niko nije mogao da ga brani. Šteta što gubimo tlo pod nogama. Nekada je Litvanija bila među prve tri na FIBA rang-listi, ali sada smo tek pred kraj top 10. Proteklih pet godina nismo osvojili medalje ni sa omladinskim timom ni sa seniorima. Ženska košarka je odavno izgubljena. Dakle, vremena nisu laka", rekao je Kurtuinaitis.

Kazis Maksvitis, trener permske Parme je imenovan za selektora Litvanije.

"Vrlo dobro poznaje generaciju koja sada preuzima glavne uloge. Radio je s njima na juniorskom nivou, osvojio je tri evropska i svetsko prvenstvo. Možda će imati bolji kontakt sa košarkašima od svog prethodnika. S druge strane, Kazis je došao u veoma teškim uslovima. U novembru počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, a u reprezentaciji se dešava smena generacija. Od onih koji su igrali u olimpijskim kvalifikacijama, sedmorica su završila karijeru u nacionalnom timu. Osim toga, ne može da pozove igrače iz Evrolige. Moramo da igramo sa drugom postavom. A ako ne stignemo na Svetsko prvenstvo 2023, automatski ne igramo na OI 2024. Jasno je da će se i drugi timovi suočiti sa sličnim problemima. Ali Češka i Bugarska (rivali Litvanije u kvalifikacionoj grupi) nemaju toliko igrača u Evroligi. Možda samo Veseli i Vezenkov. Iskreno, FIBA je mnogo je napravila (problema) sa ovim 'prozorima'. Timovi sa mnogo igrača na visokom nivou - Hrvatska, Španija, Grčka, Srbija, Litvanija - u nepovoljnom su položaju. Jednostavno ne mogu da okupe vrhunske igrače."

Kurtinaitis je u nekoliko navrata imao ponudu da bude selektor Litvanije. Nikada je nije prihvatio.

"Bliža mi je klupska košarka. Davao sam 150% sebe svaki dan. Maksvitis trenira Parmu. Fokusiran je na poslove svog kluba, a istovremeno mora stalno da prati performanse Litvanaca. Da, za to postoje pomoćnici, ali da li će oni moći da vide šta biste sami mogli da vidite? To je sporno. Kada su se u tokom leta održavale kvalifikacije za velika takmičenja, selektor je mogao da radi u klubu celu sezonu, zatim je imao pauzu od dve ili tri nedelje za promenu, a takođe su mu na raspolaganju bili sve najjači igrači, uključujući i one iz NBA. Bio je to razuman pristup. FIBA je odlučila da kvalifikacije učini slične fudbalskim, ali se ispostavilo da je to poluproizvod. U fudbalu svi klupski turniri se prekidaju zbog reprezentacija, a FIBA to ne može da uradi."

"Prozori", kako kaže litvanski stručnjak, ne stvaraju muke samo reprezenrtacijama nego i klubovima

"Navešću vam primer. Sredinom prošle sezone, kada su se Aleksej Šved i Stefan Jović povredili u Himkiju, samo je Zajcev ostao na toj poziciji. Dobio je poziv u reprezentaciju. Objašnjavam da ne mogu da ga pustim. Imamo veoma tešku kadrovsku situaciju. Razumem trenera Bazareviča, jer sam i sam igrao za nacionalni tim oko 20 godina, za SSSR i za Litvaniju. Ali situacija u koju je FIBA sve dovela je besmislena. Četiri godine sam radio u Izvršnom odboru FIBA. Već tada sam primetio da mnoga pitanja rešavaju kao funkcioneri koji ne vole košarku."

Četvrtak, 20.05: (1,35) Makabi (16,0) Crvena zvezda (3,50)

Tokom leta bilo nekoliko zanimljivih prelazaka u Evroligi

"Možda je transfer Majka Džejmsa u Monako najzanimljiviji. Već su imali pristojan sastavv, ali njegov dolazak uveliko im je povećao potencijal. Ako trener pronađe pristup Majku, on će klubu doneti mnoge pobede. Mislim da će se kvalifikovati u plej-of, iako ih mnogi potcenjuju na početku sezone. Olimpija ima jako dobar tim. Meli je odlična kupovina. Da su umesto Tarčevskog uzeli i Milutinova, bila bi to idealana ekipa. Barselona i Anadolu Efes ostali su praktično nepromenjeni, što znači da su i dalje favoriti. Jasikevičijus je uzeo Jokubaitisa, od kojeg može da napravi pravu zvezdu. Svestan je njegovih mogućnosti i pokušaće da podigne lestvicu."

Šved je prešao iz Himkija u CSKA...

"Prošla sezona se pokazala teška za Alekseja. Imao je mnogo mikrotrauma, kad je mogao da trenira. Ako nema zdravstvenih problema i u dobrom je stanju, onda će timu doneti mnogo koristi. U Himkiju je imao zeleno svetlo u napadu, igrao je 35 minuta i davao 20-25 poena. U CSKA mu je namenjena druga uloga, moraće da igra i epizode. Videćemo kako će da se prilagodi, ali mislim da će sve biti u redu."

Mnogi se pitaju kakva će biti druga sezona Šarunasa Jasikevičijusa u Barseloni.

"Šarunas je težak trener, voli strogu disciplinu. Kada je napustio Žalgiris, mnogi igrači su rekli "Hvala Bogu." S druge strane, s njim je klub sa malim budžetom stigao je do Fajnal -fora Evrolige, bilo je gotovo nemoguće da se pobedi u Kaunasu. Prema mom mišljenju, u Barseloni je takođe odmah postavio stvari na mesto. Vratio je domaću titulu, bio je veoma blizu osvajanja Evrolige. Plus, Barsa je bila prva u regularnom delu sezone Evrolige. Mislim da još postoji potencijal za razvoj. Malo je verovatno da će tim imati recesiju rezultata."

Četvrtak, 20.30: (3,90) Bajern (16,00) Barselona (1,30)

Kurtinaitis je primio teško propadanje Himkija, bez obzira što mu je uprava ostala duzžna.

"Himki je zaista postao moj drugi dom. Radio sam u klubu osam godina, osvojio VTB ligu i dva Evrokupa. Bilo je teško u WEvrolifgi, jer nismo imali drugogodipšju licencu. Pretprošle sezone bismo najverovatnije prošli u plej -of (Himki je pre prekida sezone bio sedmi), dok je prošla počela naopako. Ovog leta sam mnogo razmišljao o razlozima. Hteo sam da promenim nekoliko igrača, ali oni su imali zagarantovane ugovore. Nismo mogli da se dogovorimo sa njima. Osim toga, do dolaska stranaca legionara u Rusiju tokom pandemije dolazilo je do neverovatno pogrešnih proračuna. Svakog od njih smo čekali po mesec i po, dva meseca. Nisam Rus, niti advokat, pa ne mogu da razumem takve zamršenosti lokalnog zakonodavstva. Bilo je tada ograničenja i u Litvaniji, dve nedelje karantina, ali Žalgiris je iznajmio sprat u hotelu sa teretanom za pridošlice, gde su mirno održavali formu i pripremali se za sezonu. Kao rezultat toga, počeli su sa pet pobeda u Evroligi. Kod nas su svi kasnili na okupljanje, pa otišli ​​u dvomesečni karantin. Zatim je u timu zagospodario kovid, pa smo otišli ​​da igramo u Španiju. Rekli su mi "Idi igraj." Šta mogu da uradim? Ja sam isto vojnik kao i igrači. Zašto nijedan drugi tim na turniru nije bio izložen takvoj sramoti? Dakle, osim sportske komponente, bilo je još organizacionih problema. Loš početak nas je moralno zakovao."

Većina legionara je isplaćena, ali ne i Kurtinaitis.

"Nekoliko utakmica smo bili jako blizu pobeda, ali na kraju nismo imali sreće. Onda je uprava prelomila. Nema rezultata - ugovor se raskida. Tim je već počeo da ima finansijskih problema, pa mi nisu isplatili dugovanja. Sponzori su otišli ​​pošto su nekome isplatili zarade, ali nekome nisu. Po kojim principima je odlučeno - nije mi jasno. Ne želim da idem na sud. Takva iskustva već imam iz rada u Poljskoj i Italiji. Želeo bih da se dogovorim sa Himkijem. Da sam otišao na sud pre početka sezone, FIBA je mogla da spreči Himki da igra Superligu. Nisam želeo da nanesem toliko zla klubu, ali, zauzvrat, želim i određeno poštovanje.. Možda veruju da sam ja kriv za loše. Ali u ugovoru nema takvih uslova: ako pobedite - mi ćemo platiti, ukoliko ih nema - nema ni plata. To može da se uporediti sa ratom u kojem je moguć bilo kakav ishod. Da vidimo kako će se događaji dalje razvijati. Ako se ne nađemo na pola puta, onda je odlazak na sud nemonovan."

Petak, 18.00: (1,60) Uniks (14,5) Monako (2,55)

Veruje se da Himki po odlasku Tajrisa Rajsa nije mogao da nađe jakog beka uz Šveda.

"Ne mislim tako. Jović je jak bek, Zajcev je odlično izgledao u svojim segmentima, Šved bi mogao da igra na poziciji broj jedan. U sezoni 2019-2020 je to uspelo. Jasno je da se pamti samo poslednja, ali prošle sezone smo, ponavljam, imali nedostatak igrača. Oslonio sams e na Bertansa, ali se povredio. Mekolum je stigao kasno i ulazio je u formuz direktno na utakmicama. Bilo je teško."

Nije bilo slaganja sa Gregom Monroom koji je relativno brzo otišao iz Himkija.

"Slična priča dogodila se i sa Vilom Tomasom u Unikus. Trener želi igra na ovaj način, ali kaže da će se ponašati drugačije. Kada ne može da se pronađe kompromis, bolje je da tim napusti nekog. Igrač ili trener. Osim toga, Monroa je kuća jako vukla i odlučili smo da ne vredi da ga zadržavamo. Igrači sa NBA iskustvom navikli su da diktiraju uslove po principu: Nije mi prijatno u ovom klubu, zamenite me", direktan je bio legendarni litvanski as.


tagovi

FIBARimas Kurtinaitis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara