Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©MN Press)
Košarkaši Partizan Mozzart Beta (©MN Press)

Lekcije koje Partizan Mozzart Bet mora da prođe ako želi uspeh

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.02.23. | 11:25

Ništa nije gotovo na poluvremenu ili pre poslednjeg zvuka sirene, odbrana ne može da doživi tako drastičan pad, klupa treba da doprinosi više...

Dosadašnja sezona Partizan Mozzart Beta s vremena na vreme verovatno najbolje može da se opiše krilaticom: “Od dobijenog napravljena veresija“.

Baš takav momenat Parni valjak imao je u petak uveče, kada je ispustio vođstvo od 18 poena i u drugom poluvremenu prosuo sve dobro što je napravljeno tokom prvog dela. Postoji ona, kod trenera često korišćena misao, da u ovakvim i sličnim situacijama ima nešto ili mnogo toga do protivnika, što je apsolutno tačno. Crvena zvezda je vođena Fakundom Kampacom pokazala veću glad za pobedom i kvalitet dostojan finala Kupa Radivoja Koraća.

Izabrane vesti

Partizan Mozzart Bet je u tom smislu otišao iz krajnosti u krajnost. Posle nešto više od četvrtine i po igre kakvu Željko Obradović nesumnjivo želi da vidi na svakoj utakmici, ponovo se dogodio pad koji je u ovom rangu košarke nedopustiv. Nedopustiv jer se do trofeja ili u ovom slučaju finala ne dolazi na taj način.

Partizan Mozzart Bet je imao strašan intenzitet odbrane kojim je isterao protivnika iz zone komfora, dok je isključenje trenera Duška Ivanovića nateralo crveno-bele da se pregrupišu i potraže novi model kako se utakmica ne bi pretvorila u prošlogodišnje finale na istom mestu.

Veliku istinu rekao je Željko Obradović kada je istakao da je pristup ključ uspeha. Ne dešava se prvi put da Parni valjak jednostavno stane kada napravi nešto za četvrtinu ili dve, verovatno pod utiskom da je već nešto napravio. Ni defanzivno zalaganje, ni savršeno poluvreme Zeka Ledeja koji je bez gotovo bez greške pogađao sa svih pozicija, elitni procenti šuta ili dobre role Matijasa Lesora i Džejmsa Nanelija ne znače ništa, ako se ne završi posao. Svi ti mali koraci postaju beznačajni i to je velika lekcija koju Partizan Mozzart Bet mora da nauči, ako želi trofeje.

Utakmica je imala dva potpuno različita toka, jedan u kojem je Partizan Mozzart Bet pogodio šest trojki uz 43 odsto preciznosti i samo pet promašaja u i oko reketa, dok je večiti rival pucao 1/12 sa distance i borio se za metar prostora jer su Fakundo Kampaco, Luka Vildoza i Filip Petrušev bili van balansa, a onda sledećih 20 minuta u kojima je Obradovićeva ekipa šutirala 2/13 za tri i završila svega 10 napada iz 28 uzetih šuteva. Kada se na to doda još devet izgubljenih lopti, niska negativnih stvari postaje sve duža, a samim tim jasnije zašto je pobeda izostala. Zvezda je u nastavku ubacila 49 poena, Partizan 31 poen i to dovoljno govori kako se rezultat dalje krenuo. Opet, još na poluvremenu Zvezda je imala dobar rezultat s obzirom na to kako su stvari na parketu izgledale...

Koliko je i zašto Obradović apostrofirao slabu odbranu kao jedan od ključnih detalja utakmice, savršeno se vidi kroz činjenicu da Crvena zvezda u drugom poluvremenu nije imala nijednu izgubljenu loptu! To je nesvakidašnji podatak za ovakvu utakmicu, u kojoj su živci napeti kao strune i gotovo je nemoguće da ostaneš hladne glave kada oko tebe 5.000 ljudi pravi zaglušujuću buku, a tenzija samo raste...

Ima mnogo i do toga što je Partizanova struka morala da se adaptira na probleme sa faulovima. Dante Egzum je već u prvom delu skrivio tri penala, što ga je automatski uvelo u kontraritam i zakucalo za klupu duži period. Slična je priča sa Zekom Ledejom, koji je u nastavku stigao do četiri faula zbog čega je takođe morao napolje, a onda i da igra sa mnogo više opreza kada je bio na terenu. Željko Obradović je na konferenciji za novinare otkrio da se Matijas Lesor žalio na povredu što je Partizan Mozzart Bet dovelo u još težu poziciju. Gotovo bezizlaznu, kada je Crvena zvezda uhvatila svoj ritam i počela da se raspucava.

To dovodi crno-bele do još jedne bitne stavke – dužine klupe. Teorija je odavno rekla svoje, pokazalo se sinoć u praksi da košarka sve manje može da se igra sa manjom rotacijom, odnosno sedam ili osam igrača. Ako izgubi Egzuma, Ledeja i Lesora zbog faulova ili povrede, pa čak i kada jedan ispadne u jučerašnjim uslovima, bez Jama Madara i pogotovo Joanisa Papapetrua, Partizan Mozzart Bet ne može da se nada pobedi ako neko drugi ne iskoči da “zakrpi“ rupe.

Partizanova klupa je sinoć doprinela sa 24 poena, osam asistencija, ali i šest izgubljenih lopti. Zvezdina je dala 54 poena, sedam dodavanja, te po dve ukradene i prodate lopte. Duško Ivanović ima luksuz koji Željko Obradović nema, a to je da iz startne petorke izostavi Luku Vildozu, Nemanju Nedovića, Luku Mitrovića i Filipa Petruševa, koji su prelomili susret po notama Fakunda Kampaca.

Jedina “rezerva“ koja je igri Parnog valjka zaista ponudila nešto je Džejms Naneli sa 19 poena. On je ujedno bio i najefikasniji igrač utakmice, što je za Crvenu zvezdu bilo najbezbolnija stvar jer je to značilo da su Matijas Lesor, Kevin Panter, Dante Egzum, Aleksa Avramović i Danilo Anđušić bili ispod te granice. A, osim Lesora (13 poena, 12 skokova) i donekle Pantera (12 poena, četiri asistencije), Partizan Mozzart Bet nije dobio skoro ništa od ostalih. Egzum osam, Avramović tri, Anđušić dva, Trifunović dva...

Na kraju, ipak, ne može jedno loše poluvreme da potre dva odlična meseca Partizan Mozzart Beta. Navijači će verovatno reći da ovako slabih 20 minuta nije moralo da dođe baš na Kupu i to u polufinalu večitog derbija, ali je kad-tad moralo da se dogodi.

Partizan Mozzart Bet je od trijumfa nad Efesom pre nešto više od dva meseca do sinoć pred povratak sa velikog odmora igrao odličnu košarku, što je lansiralo među legitimne kandidate za četvrtfinale Evrolige i do Crvene zvezde samo su Valensija i Makabi Tel Aviv kao domaćini uspeli da uzmu meru. U obe situacije, baš kao i u jučerašnjem polufinalu, crno-beli su dozvolili 83 ili više poena. O tome koliko je napredak odbrane uticao na porast forme pisali smo mnogo puta, to je mnogo značilo jer se vrhunski napadački rejting zadržao, a Željko Obradović je i sam naglasio da bez takve želje čuvanju koša rezultata nema.

Svako će u ovom trenutku sezone reći da je, ako baš mora, najbolje izgubiti trofej u Kupu. Ili u ovom slučaju polufinale. Mada, svaka pobeda, svaki uspeh, svaki pehar mnogo znače, pre svega na polju samopouzdanja, onda i dalje gladi za titulama.

Ako Partizan Mozzart Bet uspe da prebrodi jučerašnje poluvreme i poraz, te povrati igru iz prethodnih dana i sedmica, vratiće se i vera u bolje sutra za ključne momente sezone.



tagovi

Željko ObradovićKevin PanterZek LedejDante EgzumKK PartizanPartizan Mozzart BetKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2023.

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara