Najefikasniji igrač Letonije Nauris Mijezis (©AFP)
Najefikasniji igrač Letonije Nauris Mijezis (©AFP)

Letoniji derbi i treće mesto, Holandija protiv Rusije za polufinale sa Srbijom

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.07.21. | 11:46

Pobeda Letonaca u poslednjem, ujedno i odlučujućem meču prve faze

Imamo kompletan rasplet prve faze olimpijaskog turnira u basketu! Srbija u polufinalu čeka Rusiju ili Holandiju, pošto je Letonija dobila odlučujući meč protiv Lala rezultatom 22:18!

Kako je Belgija ranije dobila Poljsku (16:14), a Letonija Holandiju stvorio se krug tri ekipe sa skorom 4-3 gde najbolji odnos imaju Belgijanci. Oni su dobili oba direktna konkurenta i zajedno sa Srbijom idu direktno u polufinale, Letonija je sada treća i igraće protiv Japana za polufinale, dok je Holandija pala na četvrto mesto i mora preko Rusa do novog megdana sa Srbijom. Kako ne bi bilo zabune - kada dva tima imaju isti skor gleda se međusobni okršaj. Ako je više ekipa izjednačenih na tabeli prvo se gleda broj pobeda u krugu, a zatim broj ubačenih poena.

Izabrane vesti

Poigrali su se Letonci malo sa sudbinom i umalo sve prokockali! Na nešto manje od četiri minuta do kraja Letonci su u rukama imali rezultat 19:13 i trebalo im je da postignu još dva poena kako bi završili meč. Umesto da to bude rutina, Letonci su dozvolili protivniku da uhvati zamah i umalo napravi senzacionalan zaokret. Senzacionalan zbog razlike koja je bila gotovo nedostižna. Na kraju je i ostala nedostižna, ali gotovo uz dramu na kraju.

Izgled kostura za nastavak takmičenjaIzgled kostura za nastavak takmičenja

Od koša najboljeg strelca meča Naurisa Mijezisa Letonci su upali u problem, što su Holanđani videli kao priliku da se opasno približe, Dimeo van der Horst je pogodio, ubrzo sza njim i Džesi Vorn, da bi Mijezis posle više od minut i po posta doveo Letoniju na poen od trijumfa. Ali, drama se nastavila. Ros Bekering je pogodio dva slobodna bacanja, da bi Vorn ubacio još jedan šut za 20:18 na 108 sekundi pre isteka vremena! Ali, posle Vornovog koša Agnis Kavars je preuzeo odgovornost i ispalio trojku jednom rukom koja je ušla kao kap za konačnih 22:18.

Listu strelaca Letonije predvodo je Mijezis sa devet poena (2/3 za dva). Pratio ga je Kavars sa šest, pa Karlis Lasmanis sa pet poena. Na drugoj strani Van der Horst je ubacio osam, a Bekering sedam poena.

O PRAVILIMA BASKETA "3x3"

 Određenu konfuziju su među ljubitelje košarke izazvala pravila basketa "3x3", ali su suštinski dosta jednostavna. Meč se igra na polovini košarkaškog terena i traje deset minuta ili dok jedan tim ne stigne do 21 ubačenog poena. U slučaju da je rezultat po isteku vremena nerešen igra se produžetak i prvi tim koji ubaci dva poena je pobednik. Napad traje maksimalno 12 sekundi. Šut van linije 6,75 metara važi dva, a unutar polukruga jedan poen. Slobodna bacanja takođe vrede jedan poen. Posle postignutog koša nema pauze, već ekipa koja je igrala odbranu brzo izvodi loptu s pozicije gde je lopta uhvaćena i prelazi u fazu napada. Bacanjem novčića određuje se koji će tim imati prvi napad na meču.

POSLEDNJI MEČEVI PRVE FAZE

Utorak:

Belgija – Poljska 16:14

Kina – Japan 16:21

Srbija – Rusija 21:10

Letonija – Holandija 22:18

ČETVRTFINALA:

Utorak:

14.00: Holandija – Rusija

15.20: Letonija – Japan

POLUFINALA:

Sreda:

10.30: SRBIJA – Pobednik susreta Holandija - Rusija

11.40: Pobednik susreta Letonija - Japan – BELGIJA

FINALE

Sreda:

15.25: Pobednik polufinala 1 – Pobednik polufinala 2

MEČ ZA BRONZU

Sreda:

14.15: Poraženi iz polufinala 1 – Poraženi iz polufinala 2

Termini su usklađena po srednjevropskom vremenu.


tagovi

Basket 3na3Basket 3x3tokio 2020Olimpijske igre 2020Olimpijske igre 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara