Jonas Valančijunas i Tanazis Adetokunbo (©fiba.basketball)
Jonas Valančijunas i Tanazis Adetokunbo (©fiba.basketball)

Litvanija pregazila Grčku i poslala je kući, zajedno sa Crnom Gorom

Vreme čitanja: 2min | pet. 01.09.23. | 16:48

Protiv Amerikanaca za prvo mesto u grupi koja se ukršta sa Srbijom

Došla je Litvanija na Mundobasket bez nekoliko bitnih igrača, povređenog Domantasa Sabonisa, Rokas Gedraitisa, Lukasa Lekavičijusa, Edgarasa Ulanovasa... Malo ko ju je video među favoritima za medalje, ali posle četiri utakmice slika se značajno promenila. Četa Kazisa Maksvitisa ima perfektan skor i priliku da senzacionalnom pobedom nad selekcijom SAD obezbedi prvo mesto u Grupi J druge faze turnira. Savladali su Jonas Valačijunas i drugovi Grčku sa ubedljivih 92:67 i tako je zajedno sa Crnom Gorom poslali kući.

SAD i Litvanija imaju po 4-0, Grčka i Crna Gora po 2-2, pa će njihov međusobni okršaj u poslednjem kolu pred četvrtfinale biti praktično samo formalnost, dok će sve oči biti uprte u okršaj Amerikanaca (koji su danas pokazali slabosti protiv Crne Gore) i Litvanaca za čelnu poziciju pred prvu eliminacionu rundu.

Izabrane vesti

Tako će se ove dve selekcije u četvrtfinalu sastati sa dva najbolja tima iz naše grupe, u kojoj se situacija prilično zakomplikovala. Opširnije OVDE.

Vodili su Litvanci većim delom susreta, a otpor Grka su konačno slomili sredinom poslednjeg kvartala i potpuno razoružali ekipu Dimitrisa Itudisa. Dobili su poslednjih 10 minuta sa 28:9 i tako bacili rukavicu u lice Amerikancima pred međusobni okršaj.

Rokas Jokubaitis je prednjačio u pobedničkoj ekipi sa 19 poena, jedan manje dodao je Ignas Brazdeikis, dok su do 15 brojali Eimantas Bendzius i Jonas Valačijunas, s tim što je iskusni centar sakupio i devet skokova.

U redovima grčke reprezentacije je blistao Tomas Vokap sa 21 poenom, osam skokova i sedam asistencija, ali nije bilo dovoljno. Ispratio ga je samo saigrač iz Olimpijakosa Janulis Larencakis sa 17 poena. Treba podsetiti da su Grci na Mundobasket došli bez Janisa i Kostasa Adetokunba, Nika Kalatesa i Kostasa Slukasa, dok se Dinos Mitoglu povredio pred sam početak planetarne smotre i ostavio Itudisa sa 11 igrača na raspolaganju.

---------

Zaroni u svet Mundobasketa, rešavaj izazzove svakog dana i osvoji deo od 200.000 dinara dnevnog nagradnog fonda!

---------

MUNDOBASKET - 8. DAN (DRUGA FAZA)

Petak

Srbija - Italija 76:78

/Bogdanović 18 - Fontekio 30

Nemačka – Gruzija 100:73

/Lo 18 – Mamukelašvili 19/

SAD - Crna Gora 85:73

/Edvards 17 - Vučević 18/

Španija - Letonija 69:74

/Ernangomez 14 - Bertans 16/

Dominikanska Republika - Portoriko 97:102

/Tauns 39 - Voters 37/

Slovenija – Australija 91:80

/Dončić 19 – Gidi 25/

Litvanija - Grčka 92:67

/Jokubaitis 19 - Vokap 21/

15.30 (1,90) Kanada (hendikep 19,5) Brazil (1,90)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija LitvanijeLitvanijakošarkaška reprezentacija GrčkeGrčkaRokas JokubaitisIgnas BrazdeikisJonas ValančijunasTomas VokapJanulis Larencakis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara