Detalj sa prethodnog derbija (Foto: Starsport)
Detalj sa prethodnog derbija (Foto: Starsport)

Кljučna sedmica za Zvezdu počinje derbijem

Vreme čitanja: 6min | ned. 28.01.24. | 10:02

U narednih nedelju dana crveno-beli će odigrati četiri meča koja bi mogla da definišu sezonu na Malom Kalemegdanu, počevši od novog duela sa večitim rivalom

Bliži se kraj januara, četvrtog meseca od početka košarkaške sezone 2023/24. Bilo je raznih turbulencija na Malom Kalemegdanu, ali i blistavih momenata, velikih pobeda. Jedno je sigurno, naporan period je iza košarkaša Crvene zvezde, ali kada se sve sabere i oduzme, narednih sedam dana bi mogli da odrede mnogo toga za nastavak takmičarske godine crveno-belih. Odigraće izabranici Janisa Sferopulosa četiri ključne utakmice kada je u pitanju borba na dva glavna fronta, a prvo ih očekuje poslednji zagarantovani okršaj sa večitim rivalom, Partizan Mozzart Betom (19.00).

Sam pogled na tabelu ABA lige jasno ukazuje koliko je predstojeći derbi bitan za konačan izgled tabele. Crveno-beli su na vrhu sa učinkom 15-2, crno-beli su posle 17 odigranih utakmica dve pobede iza. Dakle, Zvezda ima lepu prednost na devet mečeva do kraja ligaškog dela, ali izabranici Željka Obradovića vode kada su međusobni okršaji u pitanju. Dobili su dva od tri dosad odigrana duela, slavili 98:87 u regionalnom takmičenju. Ukoliko bi Sferopulosova ekipa uspela da im se revanšira, stvorila bi gotovo nedostižan višak u borbi za prvo mesto na tabeli, koje garantuje prednost domaćeg terena u plej-ofu, zaključno sa finalom.

Izabrane vesti

Trijumfom od 12 ili više poena razlike, ekipa sa Malog Kalemegdana bi večitog rivala stavila u poziciju da mora da dobije četiri utakmice više u nastavku ligaškog dela kako bi se vratio na vrh, što deluje kao nemoguća misija, mada je jasno da bi bilo koja pobeda crveno-belih, crno-bele stavila u gotovo bezizlaznu poziciju. Ipak, zahvaljujući nekoliko kikseva Partizana, čak bi i u slučaju poraza košarkaši Zvezde imali stvari u svojim rukama, pa bi onda duel sa ekipom Budućnosti u Morači, koji je na programu za nedelju dana, još više dobio na značaju.

Kako bilo, sada je sav fokus Sferopulosa i njegovih izabranika na predstojećem susretu, četvrtom sa gradskim rivalom od početka takmičarske godine i jasno je da mu pristupaju sa imperativom pobede. Ne samo jer može mnogo da im donese i omogući im da daleko rasterećenije priđu regionalnom derbiju protiv Podgoričana, ali i nastavku borbe na Jadranu, već i zato što su napravili lošu uvertiru porazom od Albe u Berlinu. Pobeda večeras bi pomogla da se ispere gorak ukus posle gostovanja u Nemačkoj, ali bi i omogućila crveno-belima da u daleko boljem raspoloženju dočekaju ključne mečeve u Evroligi. Odmah posle duela sa Partizanom u ABA ligi, čeka ih duplo kolo na evro-sceni i mečevi protiv Valensije (30. januar) i Barselone (02. februar) u Štark Areni. Ta dva duela nose epitet "biti ili ne biti" za Zvezdu kada je borba za plej-in elitnog takmičenja u pitanju. Posle neuspeha na terenu tima sa začelja tabele mora da ih dobije ako želi da zadrži kakve-takve nade za plasmana među 10 najboljih.

POVRATAK ZVEZDINOG KORMILARA

Pred sedmicu koja bi prema mnogo čemu mogla da bude sudbonosna, Crvena zvezda je dobila ohrabrujuće vesti. U najavi novog okršaja sa Partizanom, trener Sferopulos je istakao da će Miloš Teodosić biti spreman da pomogne ekipi. Videlo se i protiv Albe da su crveno-beli drugi tim bez iskusnog plejmejkera, a to jasno potvrđuje i januarski bilans ekipe sa Malog Kalemegdana. Kada je Miloš bio u stanju da pomogne, upisane su pobede protiv Fenerbahčea, Partizana i Olimpije Milano. Bez njega u timu crveno-beli su dobili samo Borac Mozzart i FMP u regionalnoj ligi, a bez njegovog doprinosa izgubili od Cedevite Olimpije (povreda tokom meča) i Asvela (trpeo posledice povrede), Baskonije i Albe (oba meča propustio zbog povrede).

Srpski plejmejker ima odličnu sezonu iza sebe. Pokazao je da mu je posebno stalo da u crveno-belom ostvari dobre rezultate, ali i da mu je dovoljno svega nekoliko minuta da ostavi svoj pečat. U trijumfu nad Fenerbahčeom je recimo postigao samo šest poena, ali je zabeležio sedam asistencija i bio pravi u prelomnim momentima. Protiv Partizana je bio blizu dabl-dabla (13 poena i sedam asistencija) i Fredija Gilespija pretvorio u napadačko oružje, a u Milanu je nekoliko trenutaka njegove genijalnosti bilo dovoljno da se slomi protivnik koji retko pada pred svojim navijačima (devet poena i pet asistencija).

Dakle, jasno je koliko je Teodosić važan za crveno-bele, pa makar i u kratkim intervalima. Za njegov blistavi um ni posle 20 godina profesionalne karijere niko nema rešenja, a s ozbirom da igra sa posebnim žarom u dresu Zvezde i da je izgubio prva dva derbija, jasno je da mu motiva neće nedostajati. Ipak, teško će moći sam da dobije večitog rivala. U prethodnom derbiju je izmislio Gilespija (14 poena), Nemanja Nedović je dodao 16 poena, a dvocifren učinak ubeležili su i Adam Hanga (11), kao i Jago dos Santos (10).

GRANICA ZA POENE MILOŠA TEODOSIĆA U MOZZARTU - 9,5

Brazilac će takođe biti u fokusu večeras, s ozbirom da se nalazi u odličnoj formi. Na prethodna tri nastupa u ABA ligi je beležio 21,6 poena i mečeva protiv Cedevite Olimpije, Borca i FMP-a završavao sa prosečnim indeksom 30,3. U Evroligi je takođe bio veoma dobar, te je posle derbija postizao 16,75 poena i beležio indeks 17 po utakmici. Iskoristio je višak prostora zbog povreda u bekovskoj liniji, ali mu je nedostajala Teodosićeva pomoć u organizaciji igre, pa je Zvezda pretrpela tri poraza.

Odlično je šutirao sa distance (11/18 u ABA ligi; 9/19 z Evroligi), dobro rešavao napade prodorima, ali iako je imao 8,6 asistencija u regionalnom takmičenju u pomenutom periodu, u Evroligi je bio na proseku od 4,75, a protiv Albe je samo dva puta spojio saigrače sa poenima. Jasno je da na tom segmentu igre mora još da radi, posebno u završnicama, ali sada će ga jedan od najboljih plejmejkera na Starom kontinentu rasteretiti u organizovanju napada.

I dok će Teo definitivno podići Zvezdin napad, Sferopulosovi izabranici će morati da posvete posebnu pažnju i defanivnim skokovima. Dozvoljavali su protivnicma previše ofanzivnih u prethodna tri poraza na evro-sceni (14 Asvelu, 15 Baskoniji, 14 Albi) i to je pored određenih napadačkih problema bio glavni uzrok loših rezultata. Džoel Bolomboj je u Berlinu potvrdio da trener na njega može da se osloni (devet poena i 11 skokova), ali je jasno da mu je potrebna pomoć. Partizan je četvrta ekipa Evrolige prema broju uhvaćenih lopti pod protivničkim košem (11,4), dok je u ABA ligi taj broj drastično manji (7,65), ali prvenstveno zbog bolje realizacije. Jasno je koliko će kontrola skoka biti bitan faktor u predstojećoj utakmici.

Zato će Bolomboju u zagrađivanju koša morati da pomognu najpre Gilespi i Luka Mitrović, koji se još traži od povratka iz povrede, pa i Majk Tobi (ako dobije priliku), ali i Dejan Davidovac i Rokas Giedraitis koji su se u prethodnom periodu često smenjivali na poziciji "četvroke". Upravo bi učinak srebrnog reprezentativca Srbije iz Manile mogao da bude od ključnog značaja. Generalno pruža partije ispod očekivanja od povratka na Mali Kalemegdan, nije se dosad najbolje snalazio ni u večitim derbijima, ali je jasno da može mnogo da pomogne. Znao je da uhvati i devet skokova (protiv Igokee), imao šest nastupa sa pet ili više uhvaćenih lopti u Evroligi. Protiv Makabija je recimo pokupio dve ključne lopte pod protivničkim košem u odlučujućem periodu.

Takođe, njegov doprinos u odbrani bi mogao da bude izuzetno bitan. Kako u preuzimanjima, tako i u čuvanju Zeka Ledeja. Amerikanac je pre nekoliko dana protiv Žalgirisa pokazao da je izašao iz krize (21 poen, indeks 32), a otkako je došao u Partizan posebno je bio inspirisan u derbijima. Dakle, ukoliko bi Davidovac dobro odradio svoj posao, jasno je da bi Zvezdi put do trijumfa bio daleko jednostavniji.

Sve u svemu, pred timom sa Malog Kalemegdana je najbitniji meč u dosadašnjem toku sezone. Prednost domaćeg terena u plej-ofu predstavljala bi veliki korak ka ostvarivanju zacrtanog cilja i povratku na regionalni tron, koji je ove sezone posebno bitan, s ozbirom da vlada neizvesnost oko sastava Evrolige za narednu takmičarsku godinu.

ABA LIGA - 18. KOLO

Subota

Krka - Mornar 79:72

/Macura 18 - Luković 15/

Studentski centar - Cedevita Olimpija 82:78

/Drežnjak 23 - Matković 15/

Igokea - Borac Mozzart 78:62

/Kondić 17 - Tasić 19/

Nedelja

12.00: (2,15) Mega MIS (14,5) Budućnost (1,80)

19.00: (1,70) Crvena zvezda (14,5) Partizan Mozzart Bet (2,30)

Ponedeljak

18.00: (1,35) Split (16,0) FMP (3,50)

20.00: (2,30) Cibona (14,5) Zadar (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetJanis SferopulosMiloš TeodosićJago dos SantosDejan DavidovacDžoel Bolomboj

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara