©MN Press
©MN Press

Lojd, Dorsi, Grigonis, Vilijams Gos i Miki za neki novi Olimpijakos

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.03.21. | 17:25

Klub iz Pireja već kuje planove za narednu sezone, poznato i koga želi u svojim redovima

Još jedna sezona za zaborav u Pireju. Olimpijakos je ostao bez plasmana u plej-of Evrolige i zato već radi na sklapanju tima za narednu. Želi da promeni praktično polovinu igračkog kadra, a da u svoje redove dovede proverena pojačanja, igrače sa evroligaškim iskustvom, koji bi mogli klub da vrate za staze stare slave. Grčki SDNA je došao do nekoliko imena, među kojima je i najbolji strelac Crvene zvezde Džordan Lojd.

Jorgos Barcokas je stigao sredinom minule sezone, koja nije ni završena, ali je prethodnog leta imao priliku da sastavi ekipu po svom ukusu. Ipak, pojedina pojačanja nisu donela potrebni kvalitet, očekivanja nisu opravdana, odbrana koja je bila zaštitni znak ekipe je podbacila, dok igrači poput Erona Herisona nisu doneli prevagu u napadu.

Izabrane vesti

Zato će iskusni grčki stručnjak sa svojim saradnicima sprovesti novu revoluciju. Slabi rezultati su makar omogućili klubu da pre većine počne sa sastavljanjem planova za narednu takmičarsku godinu. Jasna je želja kluba iz Dvorane mira i prijateljstva, sastaviti ekipu koja će ponovo uterivati strah u kosti protivnicima, ekipu koju niko ne želi da vidi na drugom kraju terena. Svesni su ipak da do igrača najvišeg nivoa ipak neće moći da dođu. Konkurencija je prevelika, NBA klubovi pritom iz godine u godinu sve više veruju košarkašima koji su karijere gradili na Starom kontinentu. Iako bi u svojim redovima voleli da vide igrače poput Vasilija Micića i Šejna Larkina, shvataju da to nije realno.

19.00: (3,90) Crvena zvezda (16,0) Milano (1,30)

Ipak, neće ponoviti grešku i poverenje ukazati igračima koji nemaju iskustva u elitnom takmičenju, košarkašima poput pomenutog Herisona ili Oktavijusa Elisa, koji su pokazali da imaju potencijal i određeni kvalitet, ali se nisu dokazali na najvećoj sceni. Zato se okreću proverenim rešenjima. Lista je podugačka, ali SDNA je uspeo da dođe do nekoliko imena. Olimpijakos pomno prati Marijusa Grigonisa iz Žalgirisa, Tajlera Dorsija iz Makabija, Džordana Mikija iz Himkija, ali i bivšeg igrača Najdžela Vilijamsa Gosa, koji ove sezone brani boje Lokomotive Kubanj i ponajboljeg igrača Crvene zvezde Džordana Lojda.

Grigonis se dokazao u Kaunasu, skrenuo pažnju i moskovskog CSKA, postao neizostavan i jako bitan član litvanske reprezentacije. Jedan je od onih bekova koje je gotovo nemoguće zaustaviti, a nakupio je i dovoljno iskustva na najvišem nivou da bi za klub poput Olimpijakosa predstavljao veliko pojačanje.

Tajler Dorsi bi mogao da bude bitna akvizicija, kako bek Makabija poseduje i grčki pasoš. To će imati poseban značaj ako se klub iz Pireja vrati u elitni rang grčke košarke, iz kojeg je istupio pre nešto manje od dve godine, nezadovoljan radom lokalnih sudija.

O Džordanu Mikiju ne treba trošiti reči, blistao je u prvoj sezoni u dresu Himkija, pa je završio u madridskom Realu, a mnoge je i začudilo kada su Madriđani minulog leta rešili da se rastanu sa američkim centrom. Vratio se u Podmoskovlje i dokazao da je praktično prerastao tu sredinu, kao i da je spreman za najviše izazove u Evroligi.

21.00: (2,30) Bajern (14,5) Fenerbahče (1,70)

Kada je u pitanju Najdžel Vilijams Gos, bivši igrač Partizana je u prvoj epizodi u Pireju ostavio solidan utisak, pa je uspeo da se vrati u domovinu i potpiše ugovor sa Jutom. Posle sezone koju je većim delom proveo u Razvojnoj ligi, vratio se početkom tekuće godine na Stari kontinent i pojačao Lokomotivu Kubanj, da bi u Krasnodaru za tili čas postao najbolji igrač ekipe. Ako je u prvom mandatu odradio solidan posao, u drugom bi već mogao da bude jedan od nosioca igre, u to nema sumnje.

Dolazimo i do Lojda, koji je u Crvenoj zvezdi eksplodirao. Daleko od toga da se u prvoj sezoni u elitnom takmičenju, kada je nosio dres Valensije, nije dokazao, ali je od dolaska u Beograd lestvicu podigao na još viši nivo. Iako je konkurencija paklena, bivši član šampionske generacije Toronto Reptorsa je uspeo da ostane treći strelac Evrolige sa 17,3 poena po meču, pa već neko vreme vlada veliko interesovanje za njegove usluge. Neće biti lako ni jednom Olimpijakosu da ga angažuje, a još teže Zvezdi da ga zadrži. Amerikanac ipak ne krije da mu je želja povratak u NBA, što je još jedna prepreka za klubove iz Evrope, pa makar i iz samog vrha.

Ideja grčkog velikana je i da u narednu sezonu uđe sa još makar dva nova domaća košarkaša. Na radaru kluba su 29-godišnji centar Iraklisa Vasilis Kavadas, kao i sedam godina mlađi bek Promiteasa Mihalis Luncis. Na njima će se posebno insistirati ako se Oli vrati u prvu ligu, što je velika želja kluba, a posebno trenera Barcokasa, koji je svestan da ekipa mora da ima više kvalitetnih obaveza od jedne do dve utakmice nedeljno u Evroligi. Utisak je da je i to bio jedan od ključnih faktora za slabe rezultate u elitnom takmičenju, nedostatak kontinuiteta i većeg broja jakih utakmica, pa bi povratak u najbolje društvo grčke košarke, izlišno je govoriti da mu je tu i mesto, mogao da donese puno toga dobrog sastavu iz Pireja i bude od velike pomoći u povratku u sam vrh evropske košarke, gde, jasno, takođe pripada.



tagovi

KK OlimpijakosJorgos BarcokasDžordan LojdDžordan MikiNajdžel Vilijams GosMarijus GrigonisTajler Dorsi

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara