Makabi i Olimpijakos su pali, a tek treba da igraju

Vreme čitanja: 3min | pet. 05.04.19. | 11:15

Izraelski i grčki tim igraju poslednje mečeve ove sezone u Evroligi

Gotovo je, bar što se borbe za plasman u Top 8 fazu tiče. Još sinoć smo dobili kompletan rasplet celokupne zbrke u kojoj je za tri mesta u plej-ofu konkurisalo čak šest timova. Postojale su čak 64 kombinacije za rasplet, međutim sve sem jedne sinoć su pale u vodu i poslednje karte za završnicu su pokupili Baskonija, Panatinaikos i Žalgiris. Samim tim otpali su Olimpijakos, Makabi i Armani koji tek danas treba da odigraju mečeve poslednjeg kola.

Deluje da će se najteže sa ispadanjem pomiriti u Olimpijakosu, pošto je tim iz Pireja bio dominantan u prvom delu sezone. Šta se dalje desilo, verovatno nije jasno ni navijačima, a ni igračima Olimpijakosa. Usledio je stmoglav pad u igri, a tome treba dodati i konstantna prepucavanja sa ljutim rivalom, Panatinaikosom. Tenzije su konstantno rasle, grčki tim je pretio istupanjem iz domaće lige, nije želeo da igra protiv Zelenih i tražio je izuzeće pojedinih arbitara...

Izabrane vesti

Ta loša atmosfera kao da se prelila na sve u klubu, pa i igrače. Držali su sudbinu u svojim rukama, u poslednjih pet kola igrali su upravo protiv direktnih konkurenata za odlazak dalje i nisu uspeli da odbrane mesto koje bi ih odvelo dalje. Obrazi sigurno još crvene od onog debakla na Kanarskim ostrvima, kada su svi predviđali da će Pirejci doći do ubedljive pobede, a desio se potpuni debakl i poraz sa više od 20 poena razlike.

Moraće crveno-beli da smognu snage i izađu na teren večeras protiv Darušafake koja im je u prvom delu sezone nanela težak poraz. Turski tim je tada zabeležio jednu od svega pet pobeda ove sezone u Evroligi. Da bude još teže po tim koji sa klupe predvodi Dejvid Blat, ekipa iz Turske je ušla u odličnu formu u poslednje vreme i  ima četiri pobede u minulih pet utakmica u svim takmičenjima.

Trener domaćih je potvrdio da na večerašnjem meču neće nastupiti Janis Strelnijeks i da se njegov povratak ne očekuje u skorije vreme, a još od ranije se zna da je Vasilis Spanulis završio sa nastupima za ovu sezonu nakon teške operacije koju je imao na početku ovog meseca.

Četiri puta su se ova dva tima sastajala u istoriji i nijednom nisu uspeli da prebace magičnu granicu od 160 poena, a s obzirom na čitavu predigru pred večerašnji susret, teško je očekivati da će se to desiti na današnjem meču u Atini.

Makabi je takođe gajio nadu da može da ode dalje, mada je od svih timova imao najmanje šanse za tako nešto – tačnije, svega 12,5%. Sve je palo kada je sinoć Žalgiris prvi put slavio u Madridu posle 20 godina protiv Kraljevskog kluba. Da muka bude veća, sada ih očekuje veoma težak duel protiv Fenerbahčea, koji je prvi i jedini poraz na domaćem terenu ove sezone zabeležio 3. oktobra prošle godine u prvoj utakmici ove sezone, na Superkupu Turske od Anadolu Efesa.

Tim koji sa klupe predvodi Željko Obradović će se, bez obzira na rezultat večerašnjeg susreta, sigurno naći na prvoj poziciji i u plej-ofu će igrati protiv Žalgirisa. Moći će naš stručnjak da odmori neke igrače i pruži šansu mladim nadama turskog velikana da pokažu šta mogu i umeju.
„Ovo je poslednji meč u regularnom delu sezone. Domaći teren je poseban teret, jer igramo pred našim fenomenalnim navijačima. Imali smo neke probleme, ali smo uspeli sa njima da se izborimo. Volim da kažem igračima da treba da idu muški do samog kraja. Tako će biti i večeras“, rekao je Žoc u najavi susreta.

U prvom delu sezone, Fener je uspeo da izađe na kraj sa ekipom Makabija u veoma neizvesnom i tvrdom meču. Pošto nijedna ekipa večeras nema rezultatski motiv, a ujedno će čuvati snagu za neke važnije utakmice, nešto slično možemo videti večeras.

EVROLIGA - 30. (POSLEDNJE) KOLO

Četvrtak
CSKA Moskva - Baskonija 82:78
/Klajburn 16 - Uertas 17/

Anadolu Efes - Armani 101:95
/Micić 18 - Džejms/

Panatinaikos - Budućnost 87:67
/Gist 23 - Kol 14/

Real Madrid - Žalgiris 86:93
/Tavares 22 - Dejvis 27/

Petak
19.45: (1,25) Fenerbahče (17,0) Makabi (4,40)
20.00: (1,17) Bajern (20,0) Gran Kanarija (5,50)
20.30: (1,03) Olimpijakos (28,0) Darušafaka (12,0)
21.00: (1,20) Barselona (19,00) Himki (5,00)

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: MN Press


tagovi

Evroligasportsko klađenjeKK FenerbahčeKK Makabi Tel AvivKK OlimpijakosDarušafaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara