Ognjen Dobrić (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)
Ognjen Dobrić (©Mozzart Sport / Dragana Stjepanović)

Mamba Mentality na srpski način

Vreme čitanja: 7min | sub. 09.09.23. | 11:26

Reprezentaciji, pa i svakoj ekipi, uvek su potrebni igrači poput Ognjena Dobrića i Alekse Avramovića, doskorašnji košarkaš Crvene zvezde odigrao najbolju utakmicu na turniru

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Zvuči malo prepotentno, ali posle frke koju smo digli u Manili tokom prethodnih pet dana imamo pravo da budemo i malo drski.

Izabrane vesti

Verovatno ni prva violina Oklahome Šaj Gildžes Aleksander, član idealne petorke NBA lige za sezonu 2022/23 i Ol star ne pamti kada ga je neko košarkaški unizio kao što su to uradili Ognjen Dobrić i Aleksa Avramović. Dok su svi brinuli i pričali kako će Bogdan Bogdanović sa Dilonom Bruksom i Luom Dortom, dvojicom izuzetnih NBA defanzivaca, videli smo klasnu odbranu od srpskog bekovskog dvojca koji je Srbiju lansirao u finale Mundobasketa!

Aleksa Avramović je ponovio sve ono što je radio protiv Litvanije Rokasu Jokubaitisu i drugim bekovima, da bi u meču sa Kanadom odigrao toliko dobro da je posle utakmice među domaćim i stranim novinarima bilo priče kako je dobra stvar što ga je Partizan Mozzart Bet već potpisao za narednu sezonu, jer posle novih defanzivnih bravura ni pozivi sa one strane bare ne bi iznenadili nikog. Avramović je potvrdio da ono protiv Litvanaca nije slučajnost i sebe je naterao da protiv NBA ekipe bude još bolji, a istim stopama išao je i Ognjen Dobrić.

Kninska kobra, kako ga mnogi od milošte zovu zbog strašnog osećaja da kada treba da iskoči u velikim utakmicama, zablistao je punim sjajem i na delu podsetio zašto je godinama bio među najboljim košarkašima Crvene zvezde. Kada bi se delile ocene u košarci, Ognjen Dobrić bi zaslužio čistu desetku. Mamba Mentality na srpski način.

Njegova uloga u pobedi nad Kanadom bila je instrumentalna i nije ostala vezana samo za učinak u jednoj fazi igre. Naprotiv. Dobrić je bio među esencijalnim karikama u lancu Srbije na obe polovine terena. Govorio je selektor Pešić uoči polufinala da će “biti zanimljivo videti kako će se uloge podeliti na parketu“, a očigledno je jednu od najbitnijih namenio upravo novom šuteru bolonjskog Virtusa.

Ponovo je Dobrić počeo utakmicu u startnoj petorci i već u prvoj odbrani bilo je jasno kakav je naš plan utakmice. Kobra je bila zadužena za Šaja Gildžesa Aleksandera. Jednom od najboljih plejmejkera današnjice nije dozvolio da dođe do vazduha, svaki pokušaj da iskoristi brzi korak i dribling prošli su uzalud, Dobrić nije ispadao iz ritma. Blokadu na Ar Džej Beretu naplatio je trojkom na asistenciju Bogdana Bogdanovića, što je dalo pravi ton utakmici.

Jeste tokom nastavka ušao u dve-tri bespotrebne situacije i grešio, ali sve što mu nije išlo od ruke u napadu uspevao je da nadoknadi granitnom odbranom na Šaju koji definitivno nije očekivao da ga Dobrić na terenu davi kao zmija žabu. Ne samo što ga je potpuno izbacio iz balansa, već za šest i po minuta SGA nije uradio praktično ništa korisno za tim. Upisao je jednu asistenciju, ali i dva faula, samo jedan upućen šut ka košu i izgubljenu loptu. Đordi Fernandez ga je posle drugog faula povukao na klupu što je bio znak i za Dobrića da odmori i na teren se vratio nedugo posle Gildžes Aleksandera u drugoj četvrtini. Pratio ga je u stopu, bio poput senke...

Šaj je prvi deo utakmice završio sa samo pet poena, do kraja je na silu uspeo da izvuče 15 poena i devet asistencija, što mu je najslabiji učinak na prvenstvu. Istina, napadački je manje dao u pobedi nad Libanom, ali tada je na terenu proveo upola manje vremena nego protiv Srbije, kada je igrao 34 minuta! Znali su svi da će novi saigrač Vasilija Micića da isporuči svoje poene, ali teško da je bilo ko u kanadskom sastavu mogao da pretpostaviti da će naići na fanatika koji će mu postati noćna mora.

Šaj je toliko bio napadački inferioran kao egzekutor, da je za celu prošlu sezonu imao samo jedno slabije izdanje – u porazu od Filadelfije. Da, jeste bio na asistenciju od dabl-dabla, ali daleko je to od svega što je pokazivao na turniru, zbog čega je bio viđen možda i za glavnog MVP kandidata. Sada to više nije realno...

Ništa ovo nije novo za Ognjena Dobrića. Posle dugogodišnjeg iskustva u Crvenoj zvezdi, sa kojom je prošao sito i rešeto, promene saigrača, trenera i sistema, košarkaš iz Knina uvek je bio jedan od najpouzdanijih defanzivaca u timu, pa tako godinama u evroligaškom društvu. Nakupljeno iskustvo preneo je na reprezentaciju i stavio se u službu tima, postao jedan od dvojice glavnih defanzivnih specijalaca Srbije, zbog čega su svi ostvarili benefit. I nadamo se da će tek, u vidu najsjajnije medalje i najvišeg mesta na podijumu.

Dobrića svako zna kao kulturnog, fino vaspitanog momka sa manirima, čoveka sporta koji se nikada nije ophodio prema rivalima sa nepoštovanjem. Nikada u javnost ne izlazi sa velikim izjavama, već njegova priča kreće i završava se na parketu. Zbog toga je i među navijačima Parnog valjka jedan od poštovanijih rivala, iako je mnogo puta u proteklim godinama bio dželat. Baš zbog napadačkog učinka protiv Kanade i njegovih 16 poena dobio je posebne pohvale od selektora.

“Aleksa i Dobrić su srećni što su ovo uradili. Aleksa je za ovo živeo. Svi su im priznali doprinos pobede. Pričamo o Dobrićevoj odbrani, a on je dao 16 poena uz više od 60 odsto iz igre. O čemu pričamo“, izjavio je Pešić pred novinarima u sali za konferencije.

Nije Dobrić uvek napadački orijentisan. Bio je među najboljima u porazu od Italije, ekipi je u međuvremenu donosio standardno oko desetak poena, mada je u četvrtfinalu sa Litvanijom uputio samo jedan šut ka košu. Zašto? Bio je Pešićev džoker u odbrani i radio je sve one stvari koje se ne vide kroz statistiku. Svaki trener zna da ekipa treba igrača Dobrićevog kalibra, iskustva i snage volje, da sve svoje kvalitete podredi timu i da mu nije važno da li igra pet ili dvadeset pet minuta. Ma koliko bio na terenu, uvek nešto donese. Protiv Kanade je dao “ceo paket“.

O tome koliko u timu nema ega i koliko su svi podređeni istom cilju govorio je Vanja Marinković pred selidbu u "Mall of Asia". Pričao je tada da su uloge jasno podeljene, da svako zna šta treba da radi, a da su u istom košu Dobrić, Avramović, Gudurić, Jović, i on, da treba da pokriju veliki prostor u odbrani, kako bi nosioci odgovornosti u napadu imali više mogućnosti. Tu se Dobrić savršeno uklopio, pa i sam dao veliki doprinos zatrpavanju protivničkih koševa.

Kada se govori o Ognjenu Dobriću, nezaboravna je anegdota koju je Milan Gurović podelio u razgovoru za Mozzart Sport sada već davna 2017. godine.

“Kažu lopov lopova oseti u autobusu, tako sam i ja recimo prepoznao Gudurića da može da bude dobar igrač ili Dobrića. Kad sam došao saigrači su Dobrića zvali Gvozden. Ja rekoh, momci, što Gvozden? Oni, pa treneru videćete. Mi na treningu, on ’er bol’ jedan, drugi - svaku petu ubaci. Ja rekoh – sine, sad znam zbog čega te zovu Gvozden. Sedam posto za tri, ja to nisam video u životu. Kako misliš da napreduješ? On kao, pa ne znam. Evo ja ću ti reći. I tako je i bilo. On stvarno ima jednu crtu isto u sebi, veliki je radnik, ima radnu etiku, hoće da radi, dobro je dete, mnogo dobar momak. Par puta smo se šalili, ono za zeta da ga uzmeš. Stvarno, jedno divno stvorenje. Baš mi je drago da je tu, svojim radom je zaslužio“.

Mnogo toga prevalio je Dobrić preko svojih leđa u crveno-beloj opremi, najčešće iz utakmica izlazio kao pobednik i šampion, pa je Mali Kalemegdan napustio sa četiri ABA titule, šest Superliga, četiri Kupa Radivoja Koraća i ABA Superkupom, te dva MVP priznanja u domaćem prvenstvu, jedno u ABA ligi i isto tako u nacionalnom kupu. Njegova igračka svestranost sada se isplaćuje na najvećoj košarkaškoj sceni i pred milionskim auditorijumom.

"Iskreno, verovali smo. Možda neki nisu, mi jesmo. Borili smo se. Evo dokle smo dogurali. Nadam se da će to biti svetsko zlato", izjavio je Dobrić posle Kanade.

Najlakše je sada pričati šta bi bilo, kad bi bilo, ali mnogi će se setiti da se struka Ognjenu Dobriću poslednjem zahvalila za reprezentativni angažman pred Evrobasket u Pragu i Berlinu. Tada je otpao kao trinaesti u žestokoj konkurenciji, sada ga je prirodna selekcija sama uvela među dvanaest i pokazalo se kao fantastična stvar! Za ekipu, za selektorove planove, za njega samog.

Posle svetskog srebra u Češkoj 2013. sa U19 i evropske bronze u sa U20 reprezentacijom u Grčkoj, Dobrić će bogatoj kolekciji nagrada dodati bar srebro sa Mundobasketa. I apsolutno ga je zaslužio, baš kao i svi ostali članovi srpskog tima, jer su za Srbiju i reprezentaciju odvojili veliki deo slobodnog vremena kako bi trenirali i radili, putovali na drugi kraj sveta i sada igrali za svetsko zlato.

Gde ćeš lepše od toga...



tagovi

Ognjen Dobrićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara