Markus Hauard na meču protiv Partizan Mozzart Beta (© Euroleague.com)
Markus Hauard na meču protiv Partizan Mozzart Beta (© Euroleague.com)

Markus Hauard za Mozzart Sport posle 63 poena večitima: Vanja Marinković me uči o košarci u Srbiji i Evropi

Vreme čitanja: 6min | sub. 29.10.22. | 08:37

Novi član Baskonije obeležio je početak sezone u Evroligi, a pričao nam je o Nikoli Jokiću, životu van SAD i izazovima koji ga očekuju

Malo ko je letos obratio pažnju na Markusa Hauarda, samo jedno ime u moru igrača koji su potpisivali ugovore u Evroligi. Njegov dolazak u Baskoniju jedva da je bio notiran u medijima kojima nije specijalnost košarka. Mnogo veći prostor dobili su primera radi odlasci iz NBA Nemanje Bjelice u Fenerbahče i Tomaša Satoranskog u Barselonu, nego Hauardov u Vitoriju. Međutim kada je liga počela, Partizan Mozzart Bet i Crvena zvezda su najbolje upoznali novo pojačanje Baskijaca. Omaleni bek isporučio je večitima ukupno 63 poena u razmaku od samo pet dana. Pre sinoćnje utakmice u Francuskoj, Hauard se nametnuo kao košarkaš koji ubacuje najviše trojki u čitavoj Evroligi čiji do tog momenta bio treći strelac, pa skauting službe svih rivala moraju podosta vremena da posvete samo njegovoj igri koja bi statitički bila još impresivnija da se nije povredio na meču protiv Olimpijakosa, i koja je najviše uticala da Baskonija odskoči na startnih 3-0 u Evroligi. Koliko fali najbolje se videlo u finišu protiv Grka, a onda i sinoć protiv Asvela. Uprkos porazima i povredi, Amerikanac je za kratko vreme oduševio mnoge u Evropi koji su se tek sad upoznali s njim, a on skromno poručuje za Mozzart Sport da se još privikava na život i košarku van SAD.

Izabrane vesti

"Iskreno, ponekad pomislim da je ovo potpuno drugačija igra u odnosu na ono što se dešava u Sjedinjenim Američkim Državama. Od kontakta, brzine, taktike, mnoge stvari su drugačije, a ja se trudim da učim svaki dan, na svakom treningu. Još traje proces privikavanja, ali moram da budem zadovoljan kako za sada sve izgleda", počinje Hauard javljanje za naš portal.

"Baš sam pre intervjua pričao sa Vanjom Marinkovićem o košarci u Srbiji i Evropi generalno, kakve su razlike i šta sve mogu da očekujem u nastavku sezone. Učim nove stvari svaki dan. Srećan sam što imam zaista sjajne saigrače, svi momci su vrlo otvoreni i spremni da mi pomognu".

Tema razgovora se prebacila na srpskog reprezentativca i nekadašnjeg kapitena Partizana koji je u špansku klupsku košarku ušao 2019. godine preko Valensije, a od leta 2021. je član Baskonije.

"Prvo što sam primetio kod Vanje je radna etika. Svaki dan dolazi sa istim mentalnim pristupom, kao da ide u rudnik. Vredan je, izuzetno vredan. Pokušava da radi na svim aspektima igre i to je nešto što baš poštujem kod njega. Van terena je vrlo komunikativan, već smo nekoliko puta izašli na večeru, znam da je igrao za Partizan. Sjajan čovek".

Baš protiv Partizan Mozzart Beta je pokazao koliko je napadački talentovan. Ubacio je 33 poena, ali važnije od same brojke je način na koji je izborio produžetak. Crno-beli su imali pobedu u svojim rukama u Vitoriji, ali je mladi Hauard u stilu prekaljenog NBA asa pogodio trojku sa zvukom sirene preko Kevina Pantera i Zeka Ledeja.

"Najupečatljivija utakmica do sada. Nikada nisam pogodio takav šut koji je doneo produžetak. Bila je prelepa atmosfera, jak protivnik, baš zbog takvih duela sam i došao u Evropu. Da se nadmećem protiv najboljih. Partizan je tim sa velikom istorijom, baš kao i Crvena zvezda. Odlični protivnici protiv kojih nije lako igrati. Bili smo vrlo blizu da izgubimo meč protiv Partizana, ali se kao tim nismo predavali. Za mene je to ostalo najviše upamćeno iz tog okršaja, kako smo se držali zajedno. Ispostavilo se da sam ja ubacio šut, ali cela ekipa je uradila veliki posao da dođemo do pobede".

Potom je timu sa Malog Kalemegdana ubacio 30 poena - Baskonija je ponovo pobedila.

"Oba kluba imaju kvalitet. Svako ko je gledao meč je mogao da vidi da je pobeda mogla da ode i na drugu stranu. Detalji su odlučivali, ali to je ono što mi je za sada karakteristično za Evropu. Svi imaju veliku želju da se nadmeću, za svaki posed lopte. Svaka utakmica ima veliki značaj."

Protiv Olimpijakosa se Amerikanac povredio. Za samo 18 minuta, ubacio je 11 poena, ali nije mogao da pomogne ekipi u završnici u kojoj je grčki tim slavio. Ipak, razloga za brigu nema, Hauardova povreda nije teže prirode, već se pridružio ekipi za koju smatra da može da bude ozbiljan faktor u nastavku sezone.

"Mladi smo, svi želimo da se takmičimo i pobeđujemo. Mislim da je ispred nas svetla budućnost. Klub je odlično organizovan, svi slično razmišljamo i mislim da smo pokazali da možemo da se borimo protiv bilo koga. Zbog toga sam i došao u Baskoniju."

Posle sjajne koledž karijere na Marketu gde su ga mnogi poredili sa Dvejnom Vejdom koji je bio jedan od najboljih igrača pomenutog univerziteta, Hauarda niko nije odabrao na draftu, ali ga to nije sprečilo da zaigra u NBA ligi. Bio je član Denvera. Sada sreću pronalazi u Evropi.

"Tokom leta Baskonija me je kontaktirala, iskreno posle toga sam sam bio fokusiran na dolazak u Španiju. Drugi klubovi nisu bili u opticaju. Pričao sam sa nekoliko ljudi i vrlo brzo sam došao do zaključka da bi Španija i ekipa kao što je Baskonija bila idealna za moj napredak. NBA liga je moj san, konačni cilj je povratak u NBA, a to je moguće ako se u potpunosti posvetim obavezama u Baskoniji koja mi je pokazala da je sjajna organizacija koja želi da se bori za titule."

Dok je bio u Nagetsima delio je svlačionicu sa najkorisnijim igračem NBA lige - Nikolom Jokićem.

"Kod njega sam primetio da shvata šta mu je najbitnije u životu, a to je porodica. Izuzetno ceni svoju privatnost i vidim da je posvećen porodici. Na parketu... Čoveče! Mislim da nikada nisam video talentovanijeg košarkaša od njega. Fascinantno je sa kojom lakoćom igra i kako rešava neke situacije na parketu koje bi svima zadavale problema. Teško je definisati njegov stil igre, za mene je jedinstven. Na sve to je opušten momak, mogao sam bez problema da razgovaram sa njim. Drago mi je što sam ga upoznao. Želim mu da nastavi da dominira i nadam se da će Denver da igra sve bolje".

Sa samo 23 godine iskusio je atmosferu sa NBA utakmica, a sada i na mečevima Evrolige.

"Baš smo o tome pričali posle današnjeg treninga u svlačionici. Vanja mi je objašnjavao kako izgledaju utakmice Evrolige u Srbiji. Jedva čekam sve to da iskusim, volim kada je vatreno, pomaže igračima da se adaptiraju na svakakve situacije. To je sve nešto što želim da iskusim ove sezone kako bih napredovao".

Kao neko ko nema previše iskustva u Evroligi, nije krio da će se ugledati na starije kolege.

"Pričao sam sa nekoliko igrača koji su igrali u Španiji i Evroligi. Ugledam se na momke kao što su Majk Džejms, Lorenzo Braun, a imao sam i poduži razgovor sa jednim od najboljih igrača koji su igrali u Evropi - Fakundom Kampacom. On je pokazatelj kako može da se igra u Evropi sa velikim uspehom. Stigao sam da učim od iskusnijih i da pronađem način da pomognem ekipi. Ne gledam samo sebe i svoje brojke, zanimaju me pobede".

Za sada se Hauard isprofilisao kao ubojiti šuter, razlika u liniji za tri poena u odnosu na NBA nije nešto na šta obraća pažnju.

"Za mene je najveća razlika u intenzitetu i kontaktu. Ipak, na sve se i dalje prilagođavam. Nije lako, ali iz dana u dana je sve lakše".

Koliko se prilagođava na razlike u samoj igri, toliko se trudi da uživa i u novinama van terena.

"Žena i ja prvi put živimo van SAD. Sve je poprilično drugačije, moraću malo bolje da naučim španski jezik jer želim da komuniciram sa ljudima. Za sada je Vitorija ostavila prelep utisak na mene. Upoznajem se još sa gradom i kulturom. Život nam je lep u Španiji, uživam i u košarci i svim izazovima koje donosi. Jedva čekam da iskusim sve terene i utakmice sa svim klubovima koji imaju veliku istoriju. Znam da će u Beogradu biti posebno zanimljivo", završava Hauard razgovor za Mozzart Sport.


tagovi

BaskonijaKK PartizanKK Crvena zvezdaMarkus Hauard

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara