Žalgiris (©Shutterstock)
Žalgiris (©Shutterstock)

Metla u finalu, Žalgiris osvojio 11. vezanu titulu šampiona Litvanije: Vokap spakovao 20 poena i kofere

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.06.21. | 19:41

Dominacija sastava iz Kaunasa se nastavlja

Napustio je Šarunas Jasikevičijus Žalgiris, ali sastav iz Kaunasa ne posustaje. Pod austrijskim stručnjakom Martinom Šilerom odbranio je titulu u kupu, a do nove duple krune došao je posle tri ubedljiva trijumfa na Ritasom u finalu litvanskog plej-ofa. U trećoj utakmici finalne serije sastav iz Žalgirio arene je susret praktično prelomio u trećoj četvrtini, potom odbio nalet rivala i okitio se čak 44. titulom državnog prvaka - 84:73.

Ponajbolji meč u seriji odigrali su košarkaši Ritasa predvođeni nekada velikom zvezdom Evrolige Endruom Gaudlokom (25 poena). Zaigrao je Mini mamba kao u najboljim danima i u tandemu sa hrvatskim internacionalcem Ivanom Buvom (22 poena) zadao velike probleme rivalu. Ipak, dokazao je Žalgiris da je daleko najkvalitetnija ekipa u Litvaniji. U trećoj četvrtini je uspeo da se odlepi, u poslednjoj da limitira rivala i pogodi onoliko koliko je bilo potrebno da se održi dvocifrena distanca. Tomas Vokap je sa 20 poena predvodio pobednički sastav u svom poslednjem meču u dresu tima iz Kaunasa.

Izabrane vesti

Otvorio je domaćin utakmicu serijom 7:2, ali su Gitis Radzevičijus i Dovis Bičkauskis vratili Ritas. Gaudlok je nastavio da pogađa i održavao goste u igri, ali je zahvaljujući poenima Avgustina Rubita Žalgiris otišao na odmor sa minimalnom prednošću. Tesno je bilo i u drugoj deonici, kada se razigrao Ivan Buva. Gaudlok je odlepio sastav iz Viljnusa na 32:25, ali mu je odgovorio Marijus Grigonis, pa je Šilerova ekipa očas poravnala (36:36). Vokap je trojkom odlepio Žalgiris pred sam odlazak na odmor.

Sve je došlo na svoje u trećoj deonici, Žalgiris je preuzeo konce igre i polako uvećavao prednosti. Vokap je ušao u seriju i omogućio svojoj ekipi da na poslednji odmor ode sa 11 poena viška. Pokušavao je Ritas da se vrati, prišao u finišu i na sedam poena zaostatka, ali to je bio sve. Usledila je trojka domaćina i bilo je jasno da će Litvanija dobiti šampiona za sezonu 2020/21.

Vokapa su u šampionskoj ekipi ispratili Grigonis sa 15 i Žo Lovernj sa 14 poena (sedam skokova). Dvocifren i Lukas Lekavičijus sa 12. Sa druge strane je Gaudloka i Buvu ispratio samo Ehodas sa 14 poena.

LITVANIJA - PLEJ-OF (FINALE)

Ponedeljak

Žalgiris - Ritas 84:73

/Vokap 20 - Gaudlok 25/


tagovi

ŽalgirisRitasLitvanijaMartin ŠilerTomas Vokap

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara