Nikola Mirotić (Screenshot - Youtube.com)
Nikola Mirotić (Screenshot - Youtube.com)

Mirotić prvi put pred Zvezdinim navijačima od gaženja linije, kao prvi strelac Evrolige

Vreme čitanja: 4min | pet. 24.11.23. | 11:49

Crveno-beli dočekuju Olimpiju Milano u 10. kolu Evrolige

Poslednji trenuci susreta, Crvena zvezda ima Barselonu u šaci. Vodi sa tri razlike na osam sekundi do kraja, lopta je u rukama Korija Higinsa. Stigao je do centra, vreme ističe, dodaje Nikoli Mirotiću i čeka dupli pas. Ipak, Mirotić se diže na šut sa preko devet metara - i pogađa.

Usledio je produžetak u kojem su Katalonci potpuno nadigrali crveno-bele i slavili u Beogradu. Ipak, sudijama je promaklo da je košarkaš Barselone gazio liniju pri prijemu lopte kod šuta za izjednačenje. Oglasila se i Evroliga, priznala grešku. Bio je to 30. decembar prošle godine, poslednji put kada je Mirotić stao na megdan Zvezdi pred njenim navijačima. Sada će se ponovo suočiti sa crveno-belima u Beogradu, ovoga puta u dresu Olimpije Milano (20.30).

Izabrane vesti

Posle velike letnje sage, pa i interesovanja beogradskih rivala za njegove usluge, iskusni košarkaš je odlučio da karijeru nastavi u Prestonici mode. Etore Mesina mu je dao ključeve u ruke, ali i malo promenio ulogu, pa se bivši reprezentativac Španije često nađe i na poziciji trojke u postavci italijanskog šampiona.

Izvanredno je otvorio sezonu. Upisao dabl-dabl na evroligaškom debiju protiv Fenerbahčea sa 27 poena i 11 skokova za indeks 38, ubacio 30 poena, uz 12 skokova za indeks korisnosti 36 protiv Albe. Interesantno je da je Olimpija oba duela izgubila. Jasan pokazatelj da Mirotić ne može sam, a činjenica da je sastav iz Milana jedini pao pred timom iz Berlina, te da u Beograd stiže sa ukupno šest poraza i nijednim trijumfom na strani, ukazuju da je itekako ranjiv.

Ipak, Mesinina četa pleni kvalitetom i iskustvom, a Nikola je prvi strelac (19,1 poen) i treći najkorisniji igrač Evrolige (22,1 indeks). Nema sumnje, pred Zvezdom je još jedan težak zadatak.

"Dobra su ekipa. Opasna i iskusna. Nemaju klasičnu petorku sa Mirotićem na trojci, pa moramo i tome da se posvetimo, ali to možemo i da iskoristimo u napadu. Igraju dobru košarku, nismo pronašli željeni ritama, ali su ozbiljan tim. Nadamo se da protiv nas neće odigrati dobro i da možemo da dobijemo meč. Kod kuće smo, to nam je obaveza. Svaka utakmica kod kuće je veoma važna, morate da odbranite domaći teren", rekao je Rokas Giedraitis pred okršaj sa italijanskim šampionom.

GRANICA ZA POENE NIKOLE MIROTIĆA U MOZZARTU - 16,5

Naravno, nije Olimpija samo Mirotić. Tu su i svetski šampioni Maodo Lo i Johanes Fojtman, iskusni Nikolo Meli i Kajl Hajns, atletski moćni centri Aleks Pojtres i Ismael Kamagate, ali i još jedan sjajan strelac - Ševon Šilds. Briljirao je pre dve godine kada je Milano stigao do Fajnal fora, dok je prošle sezone često bio van stroja zbog povreda, što se ozbiljno odrazilo na rezultate Mesininog tima u Evroligi. Sada je uhvatio kontinuitet, a i uprkos oscilacijama prosečno postiže 15,7 poena.

"Veoma dobar igrač. Sećam se kada je bio u Španiji, nije toliko igrao sa loptom, a sada igra pik en rol, šutira trojke... Promenio je značajno igru na dobar način i igra sjajno", dodao je Litvanac.

Novu dimenziju predstojećem okršaju Zvezde i Milana dale su i izjave Etorea Mesine koje su se nedavno pojavile u italijanski medijima. Iskusni stručnjak je navodno rekao da je Šabaz Nejpir odbio trostruko veću platu da ostane u Mediolanum forumu, a onda i da je Amerikanac izrazio želju da se vrati preko nekih prijatelja.

Vrlo brzo se ponovo oglasio i istakao da tako nešto "nijednog momenta nije kazao", te da je to bila "čista novinarska interpretacija". Zvezdin košarkaš mu je odgovorio putem društvenih mreža, poručio mu da "prestane da laže", a na tu temu je nedavno, gostujući na TV Pink, govorio i prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana, Nebojša Čović.

"Mislim da nas je trener Armanija Etore Mesina, dosta zadužio da moramo da odreagujemo pošto je napao našeg igrača Šabaza Nejpira koji se oporavlja posle slomljenog nosa", rekao je Čović.

Čini se da je ova uvertira dala poseban motiv čitavom Zvezdinom timu. Naravno, najpre Šabazu. Ostaje da se vidi da li će istrčati na teren. Polomljen mu je nos u okršaju sa Fenerbahčeom početkom prošle sedmice, trenirao je sa zaštitnom maskom, ali trener Janis Sferopulos je istakao da će odluka o njegovom nastupu biti doneta pred sam susret. Izvesno je da Zvezda neće imati pomoć kapitena Branka Lazića, koji je takođe počeo da trenira, kao ni Adama Hange, kojeg muče problemi sa kolenom i nije radio sa timom uoči utakmice.

Predstojeći duel biće 12. između crveno-belih i Olimpije Milano u Evroligi. Prvih šest dobila je Zvezda, a poslednjih pet pripalo je italijanskom timu. Čini se da je prava prilika da srpski šampion prekine negativnu seriju, s ozbirom da je pokazao ozbiljan napredak u igri u protekle dve sedmice, deklasirao Fenerbahče u poslednjem evroligaškom susretu pred svojim navijačima, iako je ostao bez Nejpira u uvodnim minutima susreta.

EVROLIGA - 10. KOLO:

Četvrtak

Asvel - Bajern 100:101

/Lovernj 21, Skot 21 - Buker 16, Bolmaro 16/

Makabi - Barselona 90:92

/Boldvin 19 - Laprovitola 23/

Panatinaikos - Valensija 90:74

/Lesor 17 - Olalaje/

Virtus Bolonja - Fenerbahče 87:79

/Šengelija 15 - Motli 25/

Real Madrid - Alba 99:75

/Hezonja 26 - Proćida 14/

Petak

18.30 (1,60) Efes (16,00) Partizan Mozzart Bet (2,65)

20.15 (1,30) Olimpijakos (17,00) Žalgiris (4,10)

20.30 (2,40) Baskonija (15,00) Monako (1,70)

20.30 (1,60) Crvena zvezda (16,00) Olimpija Milano (2,65)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Nikola MirotićOlimpija MilanoKK Crvena zvezdaŠevon ŠildsRokas GiedraitisEtore MesinaŠabaz NejpirJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara