Luka Mitrović (Star Sport)
Luka Mitrović (Star Sport)

Mitrović: Branko da se naoštri za Džejmsa, bolje da šutnem trojku, nego da bacim loptu u aut

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.03.24. | 15:31

Košarkaš Crvene zvezde Luka Mitrović pred gostovanje u Monaku govorio o narednom protivniku, receptu za Majka Džejmsa, ali i novim detaljima u svojoj igri

Igrao je Luka Mitrović najbolju košarku u karijeri pre povrede koja ga je zadesila krajem decembra. Nije dugo proveo van stroja, ali dovoljno da ispadne iz sjajnog ritma. Polako je tražio put ka formi koja ga je krasila u prvom delu sezone, kada je i statistički bio jedan od najkorisnijih centara Evrolige - čini se da je ponovo pravi.

Odigrao je važnu ulogu za Crvenu zvezdu u osvajanju Kupu Radivoja Koraća, a pomogla mu je i reprezentacija, gde je kao kapiten odigrao sjajno protiv Finske i povukao ekipu ka važnoj pobedi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Sada ga čeka još jedan veliki izazov, u sudaru sa jednom od glavnih favorita za Fajnal for Evrolige, Monakom, protiv izuzetne i raznovrsne centarske linije koju čine Donatas Motiejunas, Donta Hol i Mam Žete.

Izabrane vesti

"Sjajna centarska linija, ali koja dosta zavisi od bekova, koji su ipak njihova najveća snaga. Majk Džejms, Okobo, Lojd, Dijalo... Kada jedan Kemba Voker ne može da se izbori za mesto i minuta, jasno je kakavi igrači igraju za Monako. Dobra timska odbrana će nam biti potrebna. Jer, ponavlja, visoki igrači teško dolaze do otvorenih pogleda bez bekovske linije", rekao je Mitrović uoči poslednjeg treninga ekipe pred put za Monte Karlo.

Mogli bi Luka i drugovi da prisustvuju istoriji u "Gaston Medesan" dvorani, pošto je Majk Džejms na 12 poena od krunisanja u najboljeg strelca Evrolige svih vremena. Zna se ko će od košarkaša Crvene zvezde biti zadužen da mu oteža posao u pokušaju da sa vrha svrgne Vasilisa Spanulisa.

"Već se dugo piše o tome. Ruku na srce, veliko dostignuće i treba mu odati priznanje. Kada će se i u kom trenutku to desiti, da li na sutrašnjem meču ili nekom drugom, mi ćemo se potruditi da to ne bude sutra, ukoliko je gotovo moguće njega zadržati na tom broju poena. Moraće Branko Lazić da se naoštri dobro."

Imaće Mitrović možda i više posla nego na nekim prethodnim utakmicama, jer crveno-beli na gostovanje u okviru 28. kola Evrolige putuju bez petorice igrača, pošto su se spisku odsutnih pridružil i Dejan Davidovac i Dalibor Ilić.

"Nije prvi put, nažalost, da se susrećemo sa takvim problemima ove sezone, već je ekipa donekle i navikla na to. Bilo je utakmica na kojima smo se adaptirali, kada su igrači igrali na nekim pozicija koje im nisu primarne, tako da ne sumnjam da ćemo nadomestiti odsustvo momaka koji neće biti tu".

Srećom, 30-godišnji centar je povredu davno ostavio iza sebe i maksimalno je spreman da pomogne ekipi.

"Osećam se dobro fizički, što mi je najbitnije, jer od toga najviše moja izdanja na terenu zavise. Odradili smo taj prozor sa reprezentacijom, prošlo je dobro, ostvarili smo željeni rezultat, sada se maksimalno fokusiram na ciljeve Crvene zvezde i u službu toga."

Zbog odsustva Davidovca i Ilića, izvesno je da će provesti i više minuta na poziciji četvorke. Nekoliko puta je to i ove sezone bio slučaj, pa je Mitrović pokušao da vrati još jedan element u svoju igru - šut za tri poena. Ne uzima ga često, iako je na početku karijere znao da bude sasvim precizan sa distance, ali za razliku od prethodne takmičarske godine, ove ne beži od šuta van linije 6,75 kada mu se ukaže prilika.

"Kada igram na poziciji četiri, postoje određene situacije na parketu kada je neophodno da uzmem šut. Koliko god pogađao ili ne pogađao, to su situacije u kojima morate da uzmete šut, iz kornera, iz protoka lopte. U tom trenutku mogu da šutnem ili da je bacim u aut, tako da je bolje da šutnem, možda i uđe. Vežbam na treningu. Sve polazi odatle, pokušavam da uzimam više šuteva, da bi se to prenelo na utakmice. Od toga neće zavisti moja igra i učinak na parketu, mnogo je stvari koje bolje radim i koje su potrebnije ekipi. Trudiću se da njih nastavim da radim na visokom nivou, a ovo je neka sporedna stvar koja može da se desi, a i ne mora".

Crveno-beli su sa učinkom 10-17 na sedam kola do kraj ligaškog dela Evrolige daleko od plej-ina, ali ističe Luka da će se ekipa do kraja boriti. Makar kako bi se što bolje spremila za ono što sledi u finišu sezone - plej-of ABA lige.

"Pred svako kolo pričamo istu priču, ali ne treba više okolišati, u teškoj smo poziciji. Šanse za plej-in su minimalne, što svakako neće promeniti naš pristup i želju u svakom meču. Dolaze borbe za trofeje, što je najbitnija stvar i želimo da dižemo kvalitet igre i da pokušamo da produžimo periode dobre igre, što nam je možda bila i najveća boljak, jer nismo uspeli da uspostavimo kontinuitet. Da svaki meč u Evroligi do kraja iskoristimo za to, pa onda u maju i aprilu da budemo na vrhuncu forme".

Zanimalo je novinare da li će iskoristiti priliku da u subotu pogleda fudbalski večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana na stadionu Rajko Mitić?

"Iskren da budem, poslednje dve nedelje smo toliko putovali, zadesio se i Kup i reprezentacija, pa smo vezali dva gostovanja, ništa nisam ispratio".

Možda nije ispratio dešavanja u Mozzart Bet Superligi Srbije, ali Premijer ligu nije propustio. Poznat je kao pasionirani ljubitelj najboljeg engleskog fudbala, a nije tajna ni da simpatiše Arsenal.

"To sam ispratio," rekao je uz osmeh Mitrović i nastavio o šansama Tobžija za titulu posle pobede od 6:0 protiv Šefild junajteda: "Mogu do titule, ako kiksnu ovi negde. Treba ići Mančester Sitiju na noge, tako da, nećemo mnogo da se nadamo da ne bude velikih razočarenja".


tagovi

KK Crvena zvezdaLuka MitrovićBranko Lazić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara