Košarkaši Crvene zvezde slave pobedu (©MN Press)
Košarkaši Crvene zvezde slave pobedu (©MN Press)

Moralo je da bude ovako! Zvezdinih 16 trojki progutalo Himki, jedna manje od klupskog rekorda

Vreme čitanja: 5min | čet. 11.03.21. | 22:35

Crvena zvezda ušla među 20 procentualno najboljih učinaka u istoriji elitnog takmičenja

Znalo se da je čep morao da pukne u jednom trenutku, a možda je negde i potpuno logično što se to dogodilo baš na ovaj način! Crvena zvezda je umalo oborila klupski rekord po broju ubačenih trojki u jednoj utakmici i ostala je na samo jednoj manje od granice. Večerašnji šuterski uragan sa 16/23 van linije 6,75 metara progutao je Himki za pobedu rezultatom 92:81 (8:15, 26:23, 28:22, 30:21) i prekid serije od osam poraza!

Od osam poena u prvoj četvrtini, do 84 u naredne tri! Od 34 poena na poluvremenu do 50 u preostale dve deonice! Od 6/10 sa distance, do konačnih 16/23 i čak deset dalekometnih hitaca tokom drugog poluvremena (šest u poslednjoj četvrtini pr. au) pravo u srce gostiju iz Moskve, koji su i večeras igrali bez svog najboljeg igrača Alekseja Šveda. Moralo je da bude ovako...

Izabrane vesti

Džordan Lojd je posle duže šuterske krize konačno pronašao svoj prepoznatljivi ritam iz prvog dela sezone! Večeras je ubacio 22 poena, uključujući i 5/8 sa distance. Dejan Davidovac ga je ispratio sa 16 poena, uz perfektnih 4/4 za tri, dok su po dve trojke imali dvocifreni Kori Volden (15) i Ognjen Dobrić (12), te Branko Lazić sa svojih osam poena. Fantastične role Lojda i Davidovca konačno su došle na naplatu!

Posle čudnog prvog dela, gde je napad bio krajnje upitan u prostoru oko koša, ovakva šuterska klinika savršeno je došla Crvenoj zvezdi na nepuna tri dana uoči večitog derbija sa Partizanom. Vredi pomenuti da bi Zvezdin postotak uspešnosti bio među sedam najboljih svih vremena da se nisu dogodili promašaji Lojda i Dobrića u samom finišu. Ovako, Crvena zvezda može da se pohvali da je večerašnjih 69,6 odsto dovoljno za ulazak među TOP 20 u istoriji Evrolige!

Uspela je Zvezda da napadački uguši učinak dvojice vodećih igrača Himkija Džordana Mikija i Erika Mekoluma. Njih dvojica završili su susret sa ukupno 56 poena, gde je Mekolum dao 29 (9/17 iz igre, 3/8 za tri), a Miki 27 poena (13/20 za dva, 0/3 za tri). Odlični šuter je dopisao još sedam skokova i šest asistencija, a razigrani dugajlija sedam uhvaćenih lopti.

To kako je Crvena zvezda odigrala prvi deo utakmice zaslužuje ozbiljnu analizu. Ne pamti se takva ukočenost crveno-belih u šutu za dva poena, uz sve promašaje koji su se dogodili unutar linije 6,75 metara i pogotovo oko reketa. Prvi deo utakmice završen je sa slabih 25 odsto (4/16), a u jednom momentu bilo je 1/9, u sledećem i 2/12... Greške kakve su viđene u tim momentima mogu da zabrinu stručni štab, mada je bilo potpuno jasno koliko je to sve zasmetalo Dejanu Radonjiću jer je punih dvanaest minuta proveo s ekipom u svlačionici.

----------------------

CRVENA ZVEZDA – HIMKI 92:81

/8:15, 26:23, 28:22, 30:21/

Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd.

Sudije: Ana Panter, Emilio Perez, Robert Viklicki.

CRVENA ZVEZDA: Hol 2, Volden 15 (5as), Lojd 22 (6as), Uskoković 4, Davidovac 16, Lazić 8, Rit 6, Dobrić 12, Simonović 1, Jagodić Kuridža -, Kuzmić -, Noko 6.

HIMKI: Mekolum 29, Karasjov 8, Zajcev 6, Vjalcev -, Monja 2, Šarapov 2, Ponkrašov 3, Voronov -, Valijev 4, Miki 27.

----------------------

Da nije bilo šuta za tri poena, Himki bi posle uvodnih dvadeset minuta imao verovatno i daleko ozbiljniju prednost. Zvezda je sve propuste iz unutrašnje igre uspevala da kompenzuje dobrim šutem s distance. Pre svega preko Lojda koji je već u prvom delu izvukao 10 poena, dok su još pogađali Volden, Lazić, Davidovac i Dobrić.

Himkiju su život davali Miki i Mekolum pošto su od timskih 38 poena oni ubacili čak 28! Obojica su upisali po 14 poena, s tim što je Zvezdin dželat iz Moskve imao još po četiri asistencije i skoka, a najbolji igrač gostiju u poslednje vreme takođe četiri uhvaćene lopte. Kada bi Zvezdina odbrana, čiji kvalitet u dobrom delu prvog poluvremena nije bila sporna, Himki bi imao ozbiljnih problema...

Katalizator Zvezdinog povratka iz nokdauna bio je Volden. Od svojih devet poena u drugoj četvrtini sedam je vezao u drugoj polovini deonice, kada je Zvezda uspela da priđe na samo jedan posed zaostatka. Strašnu energiju i smirenost u oba smera pokazao je Volden, ali Zvezda nije uspela da profitira od njegovih minijatura. Jer, Himki je uspeo da zadrži vođstvo, a poenima Mekoluma uz zvuk sirene razlika je pred nastavak bila četiri poena – 38:34.

Džordan Lojd (©MN Press)Džordan Lojd (©MN Press)

Himki je pogocima vrednim tri poena dizao razliku i otišao preko dvocifrene granice zahvaljujući pogocima Karasjova i Mekoluma, da bi Zajcev izvukao nesportski faul od Hola i onda doneo iz jednog napada četiri poena – dva sa penala, onda još dva iz poseda. Posle greške Noka Miki je Himki doveo do opipljivih 50:39 i tada maksimalnu razliku. To je bila prelomna tačka, jer je narednih šest i po minuta Zvezda odigrala mnogo bolje. Serijom 15:6 koju je inicirao Dobrić, sa vezanim trojkama Voldena i Rita Zvezda je uspela da stigne na samo "-2" (54:56) na dva minuta kraja ovog perioda. Baš je ta sekvenca dala krila crveno-belima da tih završnih 120 sekundi odigraju maksimalno i uzmu prvo vođstvo na utakmici. To je i učinila posle nekoliko defanzivnih bravura, što je nagrađeno sa pet uzastopnih poena, pa je posle Dobrićevih pogodaka sa penala rezultat konačno išao na Zvezdinu vodenicu - 59:58. Četvrtina je završena trojkom Davidovca iz ugla za 62:60, što je moralo da posluži kao jaka injekcija samopouzdanja! Zvezda je samo u trećoj četvrtini ubacila 28 poena, šest manje nego u celom prvom poluvremenu... Dobrić je samo u ovom periodu upisao devet, a Volden pet poena.

Da bi ovo opet mogla da bude jedna od onih tipičnih Zvezdinih utakmica ove sezone, osetilo se posle dva minuta četvrtog kvartala. Zvezda je počela s hrabrim ulazom Uskokovića, pa snažnim zakucavanjem Davidovca pošto je iščeprkao loptu iz Monjinih ruku za 66:60, a onda je sve prosula za nešto više od pola minuta! Prvo Karasjov pogađa, zatim Rit pravi faul u napadu što Miki kažnjava, da bi Uskoković izgubio loptu, a Zajcev poravnao rezultat...

Delovalo je da će biti svašta, a desilo se nešto potpuno drugačije... Šta je Zvezda napravila šutem za tri poena! Davidovac dvaput, pa Lojd dvaput, plus još tri slobodna bacanja posle faula Zajceva na šutu za tri poena i Zvezda je uz tri minuta na satu otišla na maksimalnih 13 poena razlike (86:73). To je ujedno bio i kraj za Himki...

Zvezdin sledeći radni zadatak je večiti derbi protiv Partizana u nedelju od 19.30.

EVROLIGA - 29. KOLO

Četvrtak

CSKA Moskva – Olimpija Milano 76:84

/Džejms 21 – Panter 32/

Panatinaikos - Makabi Tel Aviv 81:63

/Papapetru 20 – Vilbekin 14/

Asvel - Alba 89:95

/Jabusele 20 – Siva 21/

Crvena zvezda - Himki 92:81

/Lojd 22 - Mekolum 29/

Real Madrid - Barselona (u toku)

Petak

18.30: (1,20) Anadolu Efes (19,0) Žalgiris (5,00)

19.00: (1,55) Baskonija (14,5) Bajern (2,70)

20.00: (2,30) Olimpijakos (14,5) Zenit (1,70)

21.00: (2,15) Valensija (14,5) Fenerbahče (1,80)

***kvote su podložne promenama





tagovi

Džordan MikiErik MekolumDžordan LojdKori VoldenKK Crvena zvezdaKK HimkiEvroliga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara