Kad stane šut... (©MN Press)
Kad stane šut... (©MN Press)

Na Moravu, pa na večiti derbi

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.11.21. | 10:08

Partizan u Andori šutirao 15,4 odsto za tri poena. A ako se ne računa učinak Zeka Ledeja, samo 1/20

Kada je Partizan na gostovanju Borcu u Čačku šutirao 19,2% za tri poena, posle utakmice Željko Obradović se našalio i rekao da bi bilo dobro da njegovi igrači siđu do Morave i operu ruke po onom starom dobrom običaju. Možda će crno-beli pribeći istom triku i posle Andore. Parni valjak je u prvom porazu u sezoni šutirao samo 15,4% za tri poena! Od 26 šuteva, Obradovićevi igrači sinoć su pogodili četiri.

Da brojke postanu još jezivije po pristalice crno-belih, ne računajući Zeka Ledeja, ceo tim Partizana gađao je u Andori samo 1/20 za tri poena! I na to je Ledej dodao solidnih 3/6.

Izabrane vesti

Kevin Panter ciljao je 1/5, Aleksa Avramović 0/3 (uključujući onaj dalekometni šut za pobedu), Dalas Mur (0/3), Uroš Trifunović (0/3), Nemanja Dangubić (0/2), Alen Smailagić (0/2), Jam Madar (0/2). Zaista se retko viđa ovako loša šuterska partija.

Za tri cele četvrtine Partizan je ubacio samo dve trojke (18 pokušaja). I opet je bio blizu pobede. Razlog - i Andora je gađala identično 4/26.

Generalno se ne može reći da Partizan ove sezone ima problema sa trojkama. Štaviše, mnoge od 10 vezanih pobeda nastale su na temelju dobrog šuta spolja. Što trojki, što poludistance. Ali, dešava se Partizanu da upadne u crnu seriju i šuterski kanal što je upravo bio slučaj protiv Andore.

Jasno, Obradović je očekivano posle prvog poraza u sezoni pokazao upravo prstom ka šutu za tri poena.

"Igrali smo bez koncentracije, u nekim trenucima pravili dosta grešaka, koštao nas je i veliki broj promašenih šuteva za tri poena. I to u situacijama kad smo bili sami. Na kraju smo pretrpeli zasluženi poraz", rekao je Obradović posle utakmice.

Gledajući sve iz perspektive toga da će se večiti derbi igrati za tri dana, u nedelju, Partizanovi procenti u šutu za tri poena mogu da budu jedna od važnijih stavki na pomenutom duelu. Posebno posle ovakvog jednog meča.

Da ovo nije hronični problem Partizana pokazuju podaci sa prve tri utakmice crno-belih iz Evrokupa. U prvom kolu protiv Hamburga Partizan je ubacio 14/30 šuteva van linije 6,75 što je veoma visokih 46,7%. Protiv Turk Telekoma crno-beli su gađali 10/28 (35,7%), a protiv Huventuda 7/23 (30,4%).

Na prvih sedam utakmica ABA lige Partizan šutira 36,05% za tri poena. Od ukupno 172 šuta, Partizan je pogodio 62. Ukupno gledano, Partizan je peti najbolji trojkaški tim na Jadranu, a ispred crno-belih su samo Borac, Mega Mozzart, Mornar i Igokea.

Parni valjak u proseku ubacuje ukupno 8,86 trojki na 24,57 pokušaja. Poređenja radi, Crvena zvezda koja čeka Partizan u večitom derbiju krajem sedmice gađa na Jadranu 32,53 za tri poena i drži ukupno 10. mesto po preciznosti u ABA ligi.

Dakle, crno-beli dosta osciliraju u šutu. Dešava se da ruka na istom meču posluša Kevina PanteraZeka LedejaDalasa Mura, pa čak i Alena Smailagića i Jama Madara, pa da crno-beli stignu do trijumfa šutirajući van linije 6,75 (na primer protiv Hamburga i Cibone).

Ali, kada trojke stanu, kao što je to bilo protiv Andore, onda može da nastane problem. On se ispeglao u Čačku jer je Partizan prilično kvalitetniji sastav od Borca, ali u Evrokupu, na gostovanju ekipama poput Andore, koja dolazi iz ACB lige, tako nešto se kažnjava.

Da ne govorimo o evroligaškoj ekipi poput Crvene zvezde.

Morava ili neki drugi metod - Partizan sa ovakvim šutom za tri poena nema prevelike šanse u večitom derbiju koji mnogi željno iščekuju.


tagovi

Željko ObradovićABA liga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara