Detalj sa utakmice Crvena zvezda – Efes (©MN Press)
Detalj sa utakmice Crvena zvezda – Efes (©MN Press)

Najteži poraz Zvezde otkad igra Evroligu!

Vreme čitanja: 4min | čet. 11.04.24. | 21:17

Već u prvoj četvrtini ugasila se i poslednja nada Partizan Mozzart Beta, Anadolu Efes zasluženo ide u plej-in

Danima unazad u srpskoj košarkaškoj javnosti pričalo se o nesvakidašnjoj situaciji, da Partizan Mozzart Bet teoretski zavisi od Crvene zvezde u poslednjem kolu Evrolige. Navijači večitih imali su temu za diskusiju, u Humskoj su odmah poručili da ne razmišljaju o pomoći najvećeg sportskog rivala, na Malom Kalemegdanu su govorili da im je ideja da igraju svom snagom, ali zbog sebe, ne zbog drugih.

Niti je Partizan Mozzart Bet dobio rasplet kakvom su se mnogi sigurno potajno nadali, niti je Crvena zvezda u Istanbulu odigrala ni blizu onoga što je Janis Sferopulos poželeo u najavi meča.

Izabrane vesti

Poražavajući kraj. Kao i manje-više cela sezona u Evroligi. Blago rečeno. I da se grčki stručnjak ozbiljno zapita neke stvari. Jasno je bilo još i pre utakmice da Crvena zvezda nema razlog da previše zapinje u Istanbulu, no Sferopulos ima baš mnogo razloga da se zabrine zbog pristupa njegovih igrača utakmici u kojoj je Efes slavio sa ubedljivih 100:55 (15:11, 30:20, 31:13, 24:11). Ovo je sada zvanično najteži poraz Crvene zvezde u Evroligi, dosadašnji je iznosio 38 razlike, iz oktobra 2015. godine kada je Himki dobio sa 91:53.

Nije uopšte ni važno da li je trebalo da igra za drugog i da li je eventualna pobeda odgovarala Partizanu, Crvena zvezda večeras ni po čemu nije izgledala kao da pripada eliti. Štaviše, ponižena je za kraj učešća u ovogodišnjem izdanju Evrolige. Niko nije imao dilemu da je Efes kvalitetniji sastav i da je pobeda dvostrukom evropskom šampionu bila prioritet, ali ovako nešto nije trebalo da se desi.

Bez obzira što nije bilo rezultatskog značaja, takmičarski naboj nije smeo da izostane. Kako to reče proslavljeni reprezentativac Milan Gurović u razgovoru za Mozzart Sport pre utakmice: “Jednostavno je, moraš da igraš svaku utakmicu maksimalno, ti si profesionalac i ideš da pobediš. Zvezda treba da pokuša da se na lep način, trijumfalno, oprosti od Evrolige“.

Crvena zvezda nije odigrala maksimalno, nije bila ni blizu pobede, a mnogima je odnos prema dresu, igri i samoj utakmici bio krajnje upitan. I to je, ukratko, ono što se desilo u Sinan Erdem Domu večeras. Zvezda je za nešto više od pola godine prošla put od najava da napada Fajnal for, do najtežeg poraz u klupskoj istoriji otkad igra Evroligu. I to na oproštaju od evropske sezone!

*** Evroliga, 34. kolo ***

ANADOLU EFES – CRVENA ZVEZDA 100:55

/15:11, 30:20, 31.13, 24:11/

Sinan Erdem Dom, Istanbul.

Sudije: Huan Karlos Garsija, Pjotr Pastusjak, Igo Tepenije.

ANADOLU EFES: Larkin 2, Bobua 4, Brajant 26 (10/17 iz igre, 3/6 za tri), Klajburn 9, Tompson 4, Plajs 5, Holac 5 (6sk), Osmani 12 (7sk), Oturu 13 (6sk), Jilmaz 3, Vilis 15, Džons -.

CRVENA ZVEZDA: Smart 2 (6sk, 3as), Teodosić 2 (4as, 6iz), Hanga 6 (5iz), Tompkins 3, Mitrović 11 (6sk), Lazić -, Tobi -, Bolomboj 6 (8sk), Ilić -, Nedović 11, Giedraitis 11, Jago 3.

--------------------

Pukla je bruka u Istanbulu... Od samog početka se osetilo da košarkaši Crvene zvezde fokusom uopšte nisu u utakmici, već ko zna gde, verovatno na seriji sa Studentskim Centrom u plej-ofu. Već i pre kraja prve deonice gosti su imali dvocifreni broj izgubljenih lopti, do sredine druge četvrtine bilo je već 14, skoro koliko i ubačenih poena za taj interval (?!) - na kraju utakmice 22 prodate lopte -, a Ilajdža Brajant je dobio toliki podstrek da je zaličio na slavnog asa sa istim prezimenom, pošto je za sedam minuta ubacio čak 19 poena uz 7/7 iz igre (2/2 za tri). Sve u drugom periodu.

Ako je kvalitet Zvezdine – donekle i Efesove – košarke bio prilično loš, u nastavku je bio još i gori. Crveno-beli nisu ispoštovali ni protivnika, ni utakmicu, a pre svega sebe. Pritom, minutaža se večears nije značajno menjala u odnosu na ono što je Janis Sferopulos dodeljivao tokom sezone. Nije bilo do novih rotacija, pa ni u toj meri do Efesa koji jeste kasnije odigrao vrhunski meč, u dobroj meri je sve bilo do košarkaša Zvezde. Zato su i dobili adekvatnu kaznu.

Zvezdi je rezultatski nevažan meč protkala i nervoza koja je dovela do isključenja, pa i nesportskog ponašanja Miloša Teodosića koji je po parketu jurio sudiju Huana Karlosa Garsiju, verovatno zato što nije mogao da se pomiri sa tim kako Zvezda izgleda. Nešto kasnije iz igre je izbačen i Džoel Bolomboj posle duela sa Tajrikom Džonsom, kada je nastala i manja gužva, ali je sa strane izgledalo da nekadašnji reprezentativac Rusije nije uopšte želeo da se dodatno podigne temperatura.

Statistika je to već pokazala, Crvena zvezda je jedan od najlošijih učesnika Evrolige u novom formatu. Bez učešća u četvrtfinalu, sa previše promašenih sezona, filozofija, ulaganja... Ako želi da zaista bude relevantan faktor u najvišem društvu evropske košarke, ovo ne može da bude Zvezdino lice, čak ni u utakmici bez imperativa.

Na Malom Kalemegdanu sad konačno mogu da se okrenu Jadranskoj ligi i tituli koja, eto, vodi nazad u Evroligu. A, da li je igra nalik ovoj u Istanbulu i da li su sezone poput ove nešto što čak i okoreli zvezdaši žele da gledaju? Teško...

EVROLIGA - 34. kolo

Četvrtak

Monako – Bajern Minhen 89:85

/Dijalo 20 – Edvards 26/

Žalgiris – Real Madrid 62:64

/Evans 14 – Musa 17/

Anadolu Efes – Crvena zvezda 100:55

/Brajant 26 – Giedraitis 11/

Makabi Tel Aviv – Olimpija Milano 92:86

/Boldvin 18 – Lo 13/

Panatinaikos – Alba 84:75

/Nan 28 – Kumađe 13/

Petak

20.15: (1,60) Olimpijakos (16,00) Fenerbahče (2,65)

20.30: (1,70) Virtus Bolonja (15,00) Baskonija (2,40)

20.30: (1,20) Partizan (19,00) Valensija (5,50)

21.00 (4,70) Asvel (17,00) Barselona (1,25)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaJanis SferopulosMiloš TeodosićLuka MitrovićDžoel BolombojIlajdža Brajant

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara