Pred pražnjenje tribina (©MN Press)
Pred pražnjenje tribina (©MN Press)

Ne ponovilo se

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.06.22. | 09:49

Pred početak završnice prvenstva Srbije pričaće se samo o tome: mogu li utakmice crveno i crno-belih uopšte da se odigraju? A to stvarno ne bi smela da bude tema

Sport se igra za navijače. A njih nije bilo na poslednje tri utakmice serije, barem ne u broju u kojem je trebalo da ih bude. Istina, kako se deo njih ponašao reklo bi se – nužno zlo.

Navijači dolaze da gledaju igrače, a pitajte i šampiona Luku Mitrovića, reći će vam da ovu poslednju titulu prvaka ABA lige slavi s ukusom gorčine u ustima i apelovaće da se ovo više nikad ne ponovi. I Nikola Kalinić nazvaće ovo finale „mučnom serijom“. A oni su pobednici?!

Izabrane vesti

Igrači uče od trenera, a Željko Obradović i Dejan Radonjić su tokom ovog finala bili prinuđeni da se izvinjavaju za poteze navijača, pa na kraju i igrača, iako su sami pozivali na smirivanje tenzija i čak stajali u zaštitu rivala kad bi tribine izgubile razum.

Činili su to i sami košarkaši, ceo tim Crvene zvezde još na drugoj utakmici serije napravio je zid između pomahnitalog dela tribina i crno-belih, Partizanov kapiten Rade Zagorac uzvratio je kada je telom štitio večitog rivala i na kraju treće i potom u četvrtoj utakmici.

Na kraju, Partizan je pao u neizvesnoj majstorici, Crvena zvezda je krunu slavila van dvorane, jer u njoj nije bilo nikog da se raduje. I verovatno će se opet vršiti nekakve sudijske ekspertize i tvrditi kako su baš arbitri unakazili finale, mada bismo isto tako mogli da kontriramo tezom da je nešto već moralo da se uradi posle svih onih projektila sa tribina. Kad već nije niko drugi, učinile su to sudije, kako znaju i umeju.

Ostali su to aminovali svojim nečinjenjem. Sad je red na njih, da se potrude da se ovo više ne ponovi. Nijedan od pet derbija za titulu nije protekao bez incidenata, naprotiv, bivali su samo sve žešći, pa smo na tri poslednje utakmice imali velike, prazne delove tribina.

Nema navijača. Nema one iskonske sreće na licima igrača. Na licima trenera samo koja bora više.

Sledi završnica prvenstva Srbije, posle svega čini se da nikome nije do toga, jer malo ko će sada da priča o tome kako će Zagorac da igra odbranu protiv Kalinića, da li u Zvezdi ima ko da se ispod koša rve sa Matijasom Lesorom, odnosno da li će Kevin Panter ili Ognjen Dobrić da ubace trojku kad bude trebalo?

Pričaće se samo o tome – hoće li uopšte moći da se završi? A to stvarno ne bi smela da bude tema.

REKLI SU O MAJSTORICI FINALA ABA LIGE...

Dejan Radonjić: Iskreno se nadam da će se nešto uraditi da stvari budu drugačije. Imali smo prilike u gotovo svim utakmicama da vidimo slične stvari, neko će da pravi komparaciju ko je prvi počeo i ko je više napravio... Jeste li vi prvi put na ovakvom događaju? Nisam ni ja, a čak sam i igrao u ovakvoj atmosferi. Zato, tri tačke...

Željko Obradović: Da li će ovo ikada prestati? Pravila moraju da budu postavljena od prvog dana, akterima da se omogući da igraju, sudijama da rade na pravi način, da se uvedu pravila da se ovakve stvari ne dešavaju... Ova serija je pokazala da ABA liga mora nešto da uradi. Da svi ljudi koji su Zainteresovani za dobrobit sporta koji volimo i da se definišu pravila od prve utakmice. Prvi istup - opomena, drugi - pražnjenje sale, uopšte nije bitno koji je teren i prema kome“.

Luka Mitrović: Imam ogroman osećaj gorčine zbog svega što se dešavalo i što se dešava iz godine u godinu. Ovo ne govorim kao zvezdaš ili partizanovac, neko kao igrač koji sve ovo trpi i na čijim leđima se koplja lome. Ne znam kome sve ovo ide u korist, voleo bih da se više ne nikada ne ponovi... Na ljudima koji su na pozicijama je da učine da se ovo više ne dešava, ako je ikako moguće.

Nikola Kalinić: Nisam saglasan sa tim što se dešavalo u svim utakmicama. Tu ne izuzimam nikoga. Bacanje stvari na teren... Stvarno ne znam koliko puta neke stvari treba da se ponove... U redu je navijanje, skandiranje, svašta mogu da razumem... Ali ugrožavanje bezbednosti učesnika ne događaju, stvarno nema smisla... Do kad još treba da pričamo o tome?! 


tagovi

KK Crvena zvezdaKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara