Volters i Panter (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)
Volters i Panter (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Zvezda odbranila titulu posle tri i po sata drame!

Vreme čitanja: 7min | pon. 06.06.22. | 23:30

Posle gotovo jednočasovnog prekida zbog pražnjenja kompletne dvorane, klub sa Malog Kalemegdana osvojio šestu jadransku titulu čime se izjednačio sa večitim rivalom

Titulu šampiona Jadranske lige podiže Crvena zvezda, ali je šampionsko slavlje beogradskog velikana za šestu krunu, ostanak na tronu izjednačenje na vrhu liste sa najvećim rivalom po broju osvojenih regionalnih pehara palo je u drugi plan pošto je srpska košarka pretrpela još jedan bolan, težak poraz - 80:77 (18:20, 15:17, 26:21, 21:19).

Uprkos porukama nekadašnjih asova da na kraju sport mora da pobedi, ponovljeni neredi na tribinama dvorane Aleksandar Nikolić ukaljali su ugled igre koja nam je kroz istoriju donela mnogo uspeha, medalja i nezaboravnih trenutaka, zbog čega nas mnogi i vide kao planetarnu silu.

Izabrane vesti

Tokom celog dana poslednje utakmice Jadranske lige se “kuvalo“, klubovi su dobili jasne instrukcije da će svaki, pa i najmanji incident značiti delimično, potom i pražnjenje kompletne dvorane. Prvo se dogodilo u poluvremenu, kada je sudija pogođen zbog čega je sudijska trojka Pukl – Hordov – Koljenšić tražila da se isprazni deo partera uz tunel. Kada je to učinjeno, utakmica je nastavljena na samo tri minuta posle čega je usledio gotovo jednočasovni prekid.

Prvo su tribine prokuvale kada je Matijas Lesor sa leđa faulirao Dejana Davidovca, a sudije su posle gledanja snimka procenile da nije u pitanju nesportski faul. A onda je sve eksplodiralo posle faula Nikole Kalinića nad Matijasom Lesorom na ofanzivnom skoku. Srpskom reprezentativcu je to bila četvrta lična greška, a dvorana se pretvorila u bure baruta... Sa tribina je poletela gomila predmeta ka sudijama koji su odlučili da prekinu meč i povuku se u svlačionice. Nekoliko minuta kasnije izrečena je mera pražnjenja kompletne hale, što se pretvorilo u agoniju koja je pretila da se sve završi službenim rezultatom u slučaju da se probije zadati rok... Igrači, treneri i sudije na parket su se vratili tek pošto su gledaoci sprovedeni ka izlazu, a posle gotovo sat vremena čekanja utakmica je nastavljena.

U trenutku prekida rezultat je glasio 39:39, uz nešto manje od sedam minuta do kraja treće četvrtine. Do momenta kada je sve stalo gledali smo finale u kojem su igrači oba sastava bili nervozni do tačke pucanja, gde je prava bura emocija učinila da i jedni i drugi prave greške kakve su u drugim okolnostima potpuno atipične za igrače sa tolikim radnim iskustvom. Mnogo nelogičnih poteza, pogrešnih dodavanja, lopte koje su išle jako i nikom, poput onog pokušaja Holinsa da uposli Mitrovića koji je stajao sam pod košem...

Panter i Holins (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)Panter i Holins (©ABA LIGA – Dragana Stjepanović)

Koliko su oba tima bila u grču najbolje govori statistika, sa po šest izgubljenih lopti na obe strane - do poluvremena po 12 -, većim brojem ofanzivnih skokova nego što je to inače slučaj, te samo dve pogođene trojke na uzorku od gotovo 15 ispaljenih lopti... Obe je pogodio Panter koga je očigledno najmanje doticalo sve što se dešava oko njega, on je radio sve ono za šta je plaćen, pre svega je pronašao pukotine u Zvezdinoj odbrani iz kojih je prvu deonicu završio sa deset poena - do poluvremena 13 -, uključujući i dve trojke, jednu uz zvuk sirene za prvi mali odmor. Pratili su ga Lesor, Avramović i Ledej. Francuz je sa ofanzivnim skokovima opterećivao protivničku unutrašnju liniju i najviše profitirao od sekundarnih akcija, dok je srpski reprezentativac kao najkonstantniji pojedinac dosadašnjeg finala samom pojavom na parketu i u situacijama sa loptom u rukama predstavljao opasnost po koš domaćina. Panterov saigrač iz milanske Olimpije je za razliku od polufinala protiv Budućnosti tokom celog finala bio van ritma, ali je večeras uspeo da se adaptira i podredi ekipi što ga je automatski učinilo korisnijim i opasnijim.

Partizanovi igrači su čak ušli nervoznije u majstoricu i bili kao bez kompasa u uvodnoj sekvenci, ali su se brže adaptirali na sve uslove u dvorani i na samom terenu, za nijansu koja je na semaforu pravila razliku. Crvena zvezda je posle sedam neiskorišćenih šuteva sa distance uspela prvi da pogodi na startu druge četvrtine zahvaljujući Laziću. Iz tog hica Zvezdin kapiten osetio je odgovornost da nastavi dalje, ali su u nastavku usledili promašaji u nizu...

Branilac titule bio je prinuđen da zavisi isključivo od realizacija pod košem. Od 18 poena u prvoj četvrtini Zvezda je ubacila 16 iz reketa, uz dva slobodna bacanja. Ako je Panter bio među hladnokrvnima i nije ga opterećivalo to što je imao svojih loših odluka koje su direktno uticale da “proda“ tri lopte, Kalinić je u prvom poluvremenu pokazao znake nervoze koji su ga brzo izbacili iz ritma. Već u prvoj deonici skrivio je dva, a do polovine druge četvrtine imao je tri faula, zbog čega je u afektu bacio flašicu kraj klupe i pokazao jasno nezadovoljstvo...

Šuterski Crvena zvezda nije imala šta da ponudi u prvom delu. Samo jedna trojka iz 13 pokušaja - Partizan 5/14 - dodatno je opterećivala domaćina koji je tako više morao da se oslanja na situacije u najbližoj zoni obruča, što je na poluvremenu dovelo do toga da 26 od 33 poena budu iz reketa. Ni govor tela Zvezdinih košarkaša nije bio dobar u tim minutima što su i navijači osetili, pa se sa tribina zaorila poruka da krenu svi u napad... Dobrić i pogotovo Volters odavali su utisak da ih muče povrede, pa je Radonjić na sve načine pokušavao da podigne moral ekipe i uspostavi kontrolu utakmice, čestim rotacijama petorki tražio dobitnu kombinaciju, pa su se tako do odlaska u svlačionicu deset od jedanaest igrača upisalo u listu strelaca – Vajt nije igrao –, samo što pravog rešenja nije bilo.

Stefan Marković (©Star Sport)Stefan Marković (©Star Sport)

Panterova trojka za 32:25 potvrdila je Partizanovu bolju poziciju u napetoj situaciji, ali je pesma sa tribina pogurala crveno-bele da krenu napred i napadnu protivnika iz kvalitetne odbrane. Volters iz prodora, te Marković i Holins iz kontre približili su Crvenu zvezdu egalu, mada je ponovo u sam smiraj četvrtine došla reakcija sa druge strane. Trojku je ovog puta na 15 sekundi do kraja pogodio Ledej, pa je Partizan u nastavak ušao sa 37:33, a onda su nemile scene prerasle u potpuni metež koji je značajno odložio nastavak derbija...

Iz prekida su ponovo bolju reakciju pokazali gosti jer su Panter, Lesor, Avramović i Ledej držali rezultat na strani Partizana. Hlađenje, pa novo zagrevanje dovelo je igrače Crvene zvezde u situaciju da konačno pogode nešto sa distance. Hici Dobrića, Holinsa i Davidovca držali su crveno-bele u rezultatskom priključku, posle čega su stigli i do prvog vođstva posle uvodnog minuta druge četvrtine. Sa linije slobodnih bacanja precizni su bili Marković i Davidovac koji je posle svega ipak proigrao i preuzeo veliku odgovornost u ulozi niskog centra, a zajedno sa Voltersom najviše je opteretio Partizanovu odbranu koja je morala dodatno da se troši jer je u napadu malo šta prolazilo. Istovremeno Holins, Kalinić i Dobrić pokušavali su da maksimalno uspore Partizanov napad koji je zavisio najviše od Panterovih poena.

Sve do završnih sekundi regionalne sezone trajala je rezultatska klackalica u kojoj su se tražili živci debeli kao strune i apsolutna hladnokrvnost. Na trojku Pantera uz tri i po minuta do kraja odgovorio je Marković velikim pogotkom, da bi Panter izvukao faul od Davidovca za dodatno slobodno bacanje posle čega je Parni valjak imao minimalnu prednost (73:72) na manje od dva minuta do kraja. Odgovor je stigao od Kalinića, trojka kojom je vratio Zvezdi prednost od dva poena. Poslednje izjednačenje kod rezultata 75:75 doneo je Mur, da bi Voltersova trojka uz zvuk sirene za istek napada i ulazu u poslednji minut praktično rešio pitanje titule. Avramović je nedugo zatim pogodio prvo, pa promašio drugo slobodno bacanje, Volters je uhvatio loptu i predao je Davidovcu koji je sa crte uz oba sigurna šuta najavio konačni rasplet. Doduše i u samom kraju viđena je drama. Sviran je faul nad Avramović, on pogađa jedno slobodno bacanje, lopta stiže do Pantera koji šutira za produžetak, ali ne pogađa ni obruč.

Na kraju Davidovac 15 poena, šest skokova i tri ukradene lopte, Volters 12 poena i sedam asistencija, Kalinić 11 poena i šest uhvaćenih poseda, dok je Panter predvodio listu strelaca sa 27 poena (5/11 za tri), Avramović i Mur dodali su 12 i 11 poena.

Crvena zvezda je odbranila titulu. Partizan je do samog kraja bio u igri.

JADRANSKA LIGA - FINALE

Prvi meč

Petak, 27. maj:

Crvena zvezda - Partizan 90:76

/Ivanović 18 - Panter 15/

Drugi meč

Nedelja, 29. maj:

Crvena zvezda - Partizan 85:81

/Kalinić 25 - Avramović 21/

Treći meč

Sreda, 1. jun:

Partizan - Crvena zvezda 70:67

/Panter 22 - Dobrić 20/

Četvrti meč

Petak, 3. jun:

Partizan - Crvena zvezda 112:84

/Avramović 24 - Holins 19/

Peti meč

Ponedeljak, 6. jun:

Crvena zvezda - Partizan 80:77

/Davidovac 15 - Panter 27/


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaFinale Jadranske ligeŽeljko ObradovićDejan Radonjić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara