Nemanja Nedović (©Star Sport)
Nemanja Nedović (©Star Sport)

Nemanja Nedović: Kalinić je klasa, ali ne može sam da dobije PAO, Luka možda i najbitniji igrač Zvezde

Vreme čitanja: 9min | sre. 03.11.21. | 08:29

Bek Panatinaikosa za Mozzart Sport pričao o predstojećem susretu sa Crvenom zvezdom, povredi zbog koje neće igrati, saradnji s Dimitrisom Priftisom, strelcu Derilu Mejkonu, odluci da ostane u Atini, problemima sa virusom korona, povratku u reprezentaciju Srbije...

Košarkaši Crvene zvezde i Panatinaikosa u 15. evroligaški susret ulaze sa istim skorom, sličnim problemima i željom da poprave poziciju na tabeli. Atinski Zeleni neće moći da računaju na Nemanju Nedovića zbog istegnuća aduktora, ali srećom po njega radi se o manjem problemu, pa očekuje da se timskim treninzima vrati već naredne sedmice.

Bez obzira na to što neće biti deo okršaja u dvorani Aleksandar Nikolić u četvrtak (TV Sportklub, 18.00), Nedović je za Mozzart Sport govorio o detaljima koji bi mogli da odluče meč, povredi zbog koje neće igrati, saradnji s trenerom Dimitrisom Priftisom, zvezdi u usponu Derilu Mejkonu, odluci da ostane u Atini posle nekoliko meseci neizvesnosti, ali i problemima sa virusom korona zbog čega i danas oseća posledice, kao i povratku u reprezentaciju Srbije posle izbora Svetislava Pešića za novog selektora...

Izabrane vesti

“I jedna i druga ekipa su na po dve pobede i pet poraza. Mi smo četiri utakmice odigrali u gostima i računali smo da ostvarimo tri pobede, odnosno da odbranimo domaći teren. Ali desio nam se poraz od Asvela koji je došao posle velike pobede i odlične igre protiv Efesa. Taj jedan neplanirani poraz došao je protiv ekipe koja je bila zaista dobro raspoložena i možeš samo da im čestitaš na tome i nastaviš dalje“, otvara Nedović razgovor za Mozzart Sport i nastavlja:

“Zvezda je sada na četiri poraza zaredom i biće dodatno motivisana da okrene stvari. I mi i oni igramo odbranu na visokom nivou, tako da očekujem tvrdu utakmicu, gde će presuditi veći broj raspoloženih igrača u napadu. Vidim da Crvena zvezda ima malo problema u napadu kao i mi, ali rekao bih da smo ušli u bolji ritam u poslednje vreme, da smo se više upoznali, kapiramo trenerov sistem i nadam se da ćemo to moći da pretočimo na utakmicu u četvrtak“.

Četvrtak, 18.00: (1,60) Crvena zvezda (14,5) Panatinaikos (2,55)

Mnogo je sličnosti između Zvezde i Panatinaikosa u smislu koncepcije igre, pogotovo u traženju rešenja posle kvalitetne odbrane, ali oba tima kubure sa napadom...

“Svakog leta kada se promeni veliki broj igrača, kada dođe novi trener potrebno je vreme. Velika je to promena za sve nas. Nažalost, vremena nema jer je ritam paklen, igra se na dva-tri dana. Sve se rešava u hodu. Iz dana u dan izgledamo sve bolje, pogotovo na treninzima, pa se čeka trenutak kada će dobar rad sa treninga da se pretoči u dobar rezultat, da iskoristimo na najbolji način. Ako sada kreneš da gubiš, jako je teško uhvatiti ritam kasnije i stići ekipe koje se bore za Top 8. Veoma je bitno što pre uhvatiti priključak“.

Koga vidiš kao glavnu opasnost po koš Panatinaikosa iz redova Crvene zvezde?

“Imaće Zvezda veliku prednost domaćeg terena. Verujem da će navijači prepoznati momenat i ispuniti halu, da će doći u velikom broju, da naprave sjajnu atmosferu. Što se tiče pojedinaca, suviše je trošiti reči na Kalinu (Nikolu Kalinića). On je najbolji i najkorisniji igrač s najviše minuta, ali ne može on sam da nas dobije. Jedan od najbitnijih, ako ne i najbitniji je Luka Mitrović. Ako uspemo da zaustavimo njegove role pod košem i proigravanja saigrača, verujem da ćemo napraviti dobar posao. Vidim da je i Ognjen Kuzmić u sjajnoj formi. Imaju dosta načina na koji mogu da nas 'povrede', ali nadam se da će moji saigrači biti spremni za sve što Zvezda bude servirala“.

A, gde je prednost Panatinaikosa u odnosu na crveno-bele?

“Definitivno u spoljnoj liniji. Nemamo neke igrače u reketu, ali imamo kvalitet na bekovskim pozicijama. Odlučiće definitivno veći broj raspoloženih pojedinaca, a mogu da kažem da su naši spoljni igrači u boljoj formi. Nadam se da ćemo uspeti to da iskoristimo“.

Nemanja Nedović (©Star Sport)Nemanja Nedović (©Star Sport)

Imamo situaciju da se Crvena zvezda, najviše od ostalih učesnika Evrolige, razlikuje po košarkaškoj filozofiji. U vremenu kada se igra košarka sa mnogo trčanja i šutiranja za tri poena, Zvezda i dalje gaji stil gde sve polazi iz granitne odbrane...

“Postoji ona čuvena: 'Ako te ne ide u napadu, odbranu uvek možeš da igraš'. Nisam baš saglasan sa tim, jer odbrana jeste jako bitna i treba ići od dobre odbrane, ali... Ako imaš velike probleme u napadu i ne vidiš da lopta prolazi kroz koš, jako je teško da pronađeš motivaciju, snagu, energiju da igraš tu odbranu tako dobro. Duplo je teže ispunjavati zamisli trenera koji forsira čvrstu odbranu u takvim situacijama, ako u napadu ne ide“, priča Nedović i povlači jasnu paralelu:

“Uzimam za primer utakmicu protiv Efesa gde smo odigrali sjajno u napadu od početka i automatski se ta dobra energija prenosi na odbranu. Znam da se treneri možda neće saglasiti s tim, ali kao igrač to osećam i vidim da mi kao ekipa dosta patimo od toga“.

Kako ti gledaš na vašu odbranu od početka sezone?

“Naša odbrana je dosta zadovoljavajuća, pravimo greške koje su sastavni deo košarke. Svakako bolje funkcionišemo u odbrani kada napad funkcioniše, kada lopta prolazi kroz obruč. Na kraju je poenta dati koš više od protivnika i važno je biti dobar na obe strane terena. Igra se sve brže, dosta je moćnih, atletskih igrača. Ako uspeš sve da iskombinuješ i napraviš dobru hemiju – uradio si pola posla. Za sve ostalo moraš da se potrudiš“.

Veliku pažnju svojim igrama privukao je Deril Mejkon. Prvo, jer je u svojoj debitantskoj sezoni u Evroligi ima prosek od 17,7 poena na fantastičnih 61 odsto iz igre i 47,6 odsto za tri, drugo zato što je aktuelnom šampionu Evrope ubacio 34 poena kao od šale. Došao je letos iz redova gradskog rivala Aeka, mnogi bi rekli “ispod radara“, ali on ima iskustvo igranja i u NBA ligi...

“On je talentovan igrač, ima skorerski instikt, a Priftis mu daje određenu slobodu da to iskaže. Naravno, traži mu da igra i dobru odbranu, jer ako toga nema, ako se ne trudi u odbrani neće igrati i neće dobiti šansu da ubacuje toliko poena. On je trenutno naš najbolji igrač, to nije nikakva tajna. Dobar je skorer i momak, uživanje je igrati s njim. Ali, kao što se cela ekipa traži, tako i on traži hemiju sa saigračima. U trenucima kada nam ne ide, kada stanemo s napadom, onda tražimo individualna rešenja što nije nikako dobro. Tada bitno da lopta 'kruži' oko odbrane, radimo na tome i vide se pomaci. Imamo dosta dobrih igrača koji tek treba da uđu u formu“.

Između ostalih i ti, s obzirom da si dugo bio u problemu sa virusom korona i posledicama koje ostaju posle preležane bolesti...

“Da, istina. Kuburio sam mnogo s virusom, još imam problem s kondicijom... Ali, kao i ostatatak ekipe, osećam se sve bolje. Očekujem u narednom periodu naše dobre partije“.

Kako se osećaš trenutno? Ljudi koji su imali problema sa kovidom kažu da nije lako vratiti se u staru formu, bilo da se radi o profesionalnom sportisti ili nama sa strane...

“Pre svega je virus ostavio psihološki trag na mene. Iz ove perspektive smatram da je sve moglo da se reši dosta ranije i efikasnije. Niko nije imao iskustva s tim, sve je ovo novina za sve nas. Osećam se dosta bolje, ali celog leta nisam trenirao, nije mi bilo dozvoljeno. Kada sam došao na pripreme bukvalno sam dve nedelje samo radio testiranja. Tri-četiri nedelje sam kasnio za saigračima, pa i dalje osećam posledice na kondiciji. Jednu utakmicu se osećam vrhunski, pa sledeću loše i tako u krug. U poslednje tri utakmice sam se osećao najbolje dosad, mislim da sam pronašao rešenje za svoju situaciju, samo je potrebno vreme da se kondicija vrati jer je najveći problem trenutno. Trenutna povreda mi ne ide u prilog, ali iskoristiću vreme da maksimalno rešim druge probleme za koje nisam imao vremena. Nadam se da ću već sledeće nedelje moći da treniram s ekipom“.

Koliko je teško za jednog profesionalca da nastavi dalje sa obavezama, kada znamo kakve posledice na srce i pluća možda i najviše ostavlja korona?

“Nema pravila. Na svakog utiče drugačije. Mogu da kažem za sebe, da je moglo da se reši mnogo ranije. Ali ne mogu da krivim nikoga, sve je ovo novo za ljude. Čak ni doktori nisu znali o čemu se radi, u mom slučaju se sumnjalo na srce. Međutim, na svim pregledima koje sam radio, a čini mi se da sam uradio sve što postoji od testova i analiza za srce, pokazalo se da je sve u redu. Svi su mi govorili da je potrebno vreme, ali sam osećao neke tegobe. Svakako ne bih da pričam ništa, niti da idem mnogo unapred, ali mislim da sam konačno pronašao rešenje, radim na tome. Virus utiče na sve, samo na svakog drugačije. Imam primere saigrača kojima je bilo potrebno po dva-tri meseca ili čak pola godine da dostignu nivo od ranije, momenta pre nego što su se zarazili. To je sadašnja realnost, ali se nadam da će sve brzo proći kako bismo ostavili to iza nas“.

Dugo je vladala neizvesnost oko tvog ostanka u Panatinaikosu, vodile su se spekulacije u oba smera, a posle dosta iščekivanja odlučio si da ostaneš. Šta je presudilo takvoj odluci i da li je nešto uticalo da toliko traje razmišljanje oko ostanka?

“Imao sam ponudu Panatinaikosa još od februara i bila je tu na stolu. Posle se izdešavalo sve ovo oko korone, pa smo promenili i trenera... To je sve usporilo pregovore, ali čim mi je agent stigao u Atinu bio nam je potreban jedan dan da se sve dogovorimo. Nisam imao nikakvu dilemu da želim da ostanem“, otkriva nam Nedović i dodaje:

“Bio sam otvoren za nešto bolje, nešto više. Toga ovog leta nije bilo. Dolazile su ponude koje su u istom rangu ili slabije, pa nisam imao dilemu da sam hteo da ostanem tu gde se osećam voljeno, bitno, gde sam igrao dobro. Sada moram da nastavim da radim kako bih se vratio u formu po kojoj sam bio prepoznatljiv, pa na taj način mogu da pomognem ekipi najviše“.

Nemanja Nedović (©MN Press)Nemanja Nedović (©MN Press)

Srbija odnedavno ima novog selektora. Došao je Svetislav Pešić koji je na početku tvoje karijere imao veliki uticaj. Da li ste razgovarali o tvom povratku u reprezentaciju, kada se za to stvore uslovi?

“Čuli smo se pre desetak dana. Bio je pozitivan razgovor, ali me je zvao više da me pita kako sam, jer smo se sreli tokom leta i ispričao sam mu manje-više za svoje probleme i zašto nisam igrao za reprezentaciju. Dotakli smo se i sledećeg okupljanja reprezentacije, ali nije realno da ću igrati jer igramo utakmicu na isti dan. Nisam u poziciji da biram utakmice koje ću da igram. Čuli smo se, popričali, razmenili smo neka iskustva i ideje“.

Tvoj povratak u reprezentaciju se dugo čeka...

“On ima želju da me vrati u reprezentaciju i ja imam želju da igram za Srbiju. Ako me zdravlje posluži, neće biti nikakvih problema da opet zadužim dres nacionalnog tima“.

Kako ti vidiš angažman Svetislava Pešića? Možda će grubo zvučati prema prethodnicima, ali takav spoj autoriteta, iskustva i znanja nismo imali još od Dude Ivkovića...

“Selektor Pešić je veliki autoritet i to je jako bitno. Ima iskustva rada sa reprezentacijom, ima rezultate koji dovoljno govore za sebe. On je dosta napredovao, modernizovao se, radio je u velikoj ekipi kao što je Barselona, promenio svoje viđenje košarke. Biće nam od velike pomoći. Vidim da se mnogo pokrenuo oko celog servisa koji je od pomoći reprezentaciji, od medicinskog dela, organizacije, sve ostalo... Pozitivna stvar za sve nas, ali vreme će pokazati“.



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaKK PanatinaikosNemanja Nedović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara