Marko Simonović (©Starsport)
Marko Simonović (©Starsport)

Novo Mesto kao pista da Marko Simonović uhvati zalet

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.11.23. | 08:24

Krka bi mogla da posluži kao dobar izazov za unutrašnju liniju Crvene zvezde pred veoma bitan duel u Evroligi

Kada je Crvena zvezda obelodanila da je dogovorila saradnju sa Markom Simonovićem, navijači su videli igrača koji bi mogao da nastavi koracima Filipa Petruševa. Novog mladog centra koji je posle, odličnih partija u dresu Mege, fizički izuzetno napredovao tokom boravka u NBA i tamošnjoj Razvojnoj ligi, i koji je u dresu Crne Gore pružao solidne partije na prethodna dva velika takmičenja (Evropsko i Svetsko prvenstvo).

Ipak, izuzev dobre role na debiju u Evroligi protiv Asvela (14 poena), te solidnog izdanja u sudaru sa Mornarom minule sedmice (13 poena i sedam skokova), nije 24-godišnji centar uspeo još da pokaže šta sve ume. Zato će priliku da nastavi da podiže broj obrtaja imati u 9. kolu ABA lige, kada srpskog šampiona u dvorani Leon Štukelj bude ugostila Krka (17.00).

Izabrane vesti

Simonović je na proseku od svega 4,2 poena i dva skoka u Evroligi, mada je i kod Duška Ivanovića, ali i kod Janisa Sferopulosa imao prilično ograničenu minutažu (8,30 minuta po nastupu). U ABA ligi je provodio na parketu nešto više vremena u proseku (11,8), pa ima i nešto bolji prosek sa 5,4 poena i 3,6 skokova. Mora se napomenuti i da je dva puta bio prekidan nepredviđenim okolnostima. Najpre je kratko odsustvovao zbog bolesti u trenutku kada je Sferopulos preuzeo klupu od Ivanovića, a potom ga je mučio i članak, pa ga dve nedelje nije bilo u timu.

17.00 (1,85) Krka (hen 17,5) Crvena zvezda (1,85)

Zato bi Krka mogla da bude pravi izazov za Simonovića. Prilika da uhvati dobar zalet. Sastav iz Novog Mesta je drugi najbolji tim ABA lige po broju skokova (35,5 u proseku) i prvi po sakupljenim loptama pod svojim košem (25,88). Pritom samo Borac Mozzart (3,38) ima više blokada po meču u proseku (3,13) što ukazuje da bi bitka u reketu mogla da bude od velikog značaja. I da bi Simonović mogao da se nađe pred interesantnim zadatkom, a dobrom partijom bi sigurno dobio još više kredita kod trenera.

Pokazivao je na mahove šta bi mogao da donese igri Crvene zvezde. Radio dobre stvari na ofanzivnom skoku protiv Žalgirisa (tri) i Monaka (četiri), kao i Cedevite Olimpije (tri) i Mornara (tri). Šut sa distance nije previše koristio, ali je protiv Asvela bio precizan u oba pokušaja (2/2). Kako je i sam nedavno izjavio, od njega se očekuje da pleni borbenošću pod obručima. A umeo je i dobrim potezima, pre svega efektnim zakucavanjima, da digne tribine na noge.

"Energija je ono što trener prvenstveno traži od mene. Pričali smo baš o tome dok sam bio povređen. Važno je da budem aktivan na skoku, kao i u napadu", rekao je bivši član Čikgao Bulsa baš posle solidnog izdanja protiv Mornara.

Utisak je da je crveno-belima i potrebna još jedna dobra opcija na unutrašnjim pozicijama, pre svega za izazove u Evroligi. Pa tako i protiv Anadolu Efesa naredne sedmice. Biće to veoma bitan susret za tim sa Malog Kalemegdana, šansa da se vrati na pobednički kolosek u elitnom takmičenju pred svojim navijačima i da se tako iskupi za neočekivano ubedljiv poraz od Olimpije Milano.

Ipak, pre Efesa je bitno izaći na meč protiv Krke sa pravim stavom i nastaviti pobedonosni niz u ABA ligi. Situacija u kojoj se crveno-beli nalaze u regionalnom takmičenju sigurno daje određenu stabilnost ekipi i dok god je korak ili dva ispred konkurencije na Jadranu, lakše će pristupati i obavezama na evrosceni. Zato prava na kiks u sudaru sa timom iz donjeg doma nema.

Sastav Gašpera Okorna je pretposlednji sa učinkom 2-6, izgubio je sve mečeve kod kuće, a poslednji put je Zvezdu dobio pred pre četiri godine i to pred svojim navijačima. Crveno-beli su tako u seriji od šest pobeda nad slovenačkim sastavom, koji su dobili 22 puta u regionalnom takmičenju, izgubili skupa šest utakmica, od čega četiri u Novom Mestu.

ABA LIGA - 9. kolo

Petak

Cibona - Mega 69:83

/Buljan, Mustapić 13 - Iljasolu 18/

Igokea - Zadar 100:94

/Mudi 24 - Božić 28/

Subota

Budućnost - Cedevita Olimpija 81:82

/Rajt 16 - Stjuart 20/

Nedelja

FMP - SC Derbi 86:99

/Beson 24 - Kamenjaš 22/

Mornar - Split 76:93

/Mari 21 - Saliven 22/

Ponedeljak

17.00 (1,85) Krka (hen 17,5) Crvena zvezda (1,85)

20.00 (1,85) Partizan Mozzart Bet (hen -18,5) Borac Mozzart (1,85)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKrkaMarko Simonović

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara