Željko Obradović i Čus Mateo (©Star Sport)
Željko Obradović i Čus Mateo (©Star Sport)

Obradović i Čus Mateo oči u oči - vreme kada je iskustvo izuzetno važno

Vreme čitanja: 7min | uto. 25.04.23. | 10:16

Dok igrači budu bili u centru pažnje gledalaca, ne treba zaboraviti da kraj aut linije neko ipak vodi utakmice i daje posebnu notu istim. Mateo nema Obradovićeve kvalitete, kao što ni Željko nema Čusovu širinu sastava, ali taktički pristup ovoj seriji mogao bi da bude tas na vagi uz to kako će sami igrači doživeti mečeve koji dolaze

U sportu se često može čuti razmišljanje kako su u pobedi najzaslužniji igrači, a da je u porazu jedini krivac trener. To je zapravo priča koja od stratega dolazi kako bi se posle dobrog rezultata dodatno podiglo samopouzdanje tima, a u neuspehu umanjio pritisak na pojedince.

Istina je zapravo negde između, jer kako ekipa teško može dobro da funkcioniše bez mastermajnda koji drži sve konce u rukama, tako ni stručnjak ne može da postane klasa ako oko sebe nema sve elemente potrebne za velika dela.

Izabrane vesti

Uzajmna sprega između igrača i trenera zapravo je pokretačka snaga tima koji puca na najviše domete. A, kada se na istom mestu sastanu dva ozbiljna sistema, tada sitnice mogu da naprave ogromnu razliku.

U danu kada Partizan Mozzart Bet kreće u ofanzivu na Kralja i traži prolaz ka Fajnal foru Evrolige, vrline i mane beogradskog, odnosno madridskog velikana mogu da se posmatraju i analiziraju kroz prizmu istorijskog uticaja dva kluba na Evroligu, trenutnog kvaliteta, pojedinaca koji prave razliku, taktičke nadmoći, iskustva i širine rostera, jako bitan detalj ove četvrtfinalne serije biće i odluke koje dvojica trenera budu donosili tokom narednih dana.

Željko Obradović i Čus Mateo poznaju se još iz vremena kada su zajedno radili u madridskom Realu. Dok je sadašnji šef struke Blankosa u to vreme radio u mlađim kategorijama kluba, Žoc je podario madridskom sastavu jednu od deset titula Evrolige, uz trofej tada prestižnog Kupa Rajmunda Saporte. Mateo je čak na najavnoj konferenciji za novinare govorio o tome kako je kao mladić dolazio redovno na treninge prvog tima i upijao znanje od čoveka koji je tada sa 34-35 godina već bio trenerska gromada. I opisao ga kao "zver na klupi".

“On je izuzetan. Gledao sam ga kako radi posao od mlađih dana i čak smo se sreli kada sam vodio mlađe kategorije Reala, a on osvojao trofeje sa klubom. Oduvek sam voleo da idem na njegove treninge i gledam ga kako radi. On je brutalan trener, zver na klupi i referenca za sve nas koji želimo da budemo dobri treneri. Ali, ovde se ne radi o trenerima, već igračima, jer oni će igrati utakmice, ne mi“.

To nisu reči koje se izgovaraju iz kurtoazije i jasno je svakom ko iole prati evropsku košarku da je Željko Obradović zaista, kako Mateo reče "referenca za sve koji žele da budu dobri treneri". Opet, koliko je do igrača, toliko je i do trenera, to je svima jasno.

Iza stratega koga sportska javnost najčešće opisuje sa "najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena" je nebrojano ovakvih utakmica, serija, pobeda i titula. Zato izaziva strahopoštovanje gde god da se pojavi i ma koji tim da vodi, a Partizan Mozzart Bet je označen kao ravnopravan takmac klubu sa najviše evrotitula, tek jednom više od Žoca. I to na papiru jasno pokazuje njegovu veličinu. Kao i to što je posle godina Partizanovog lutanja u mraku, samo on mogao zaista da promeni sliku kluba koji je pre deceniju i kusur bio na jednu odbranu od finala Evrolige.

Košarkaški radnici često vole da kažu da je Obradović tip trenera koji svoje ekipe najbolje pripremi za ovu fazu sezone, počev od plej-ofa Evrolige, pa sve do momenta kada se odlučuje o titulama. Zbog toga, uostalom, za svoje 32 godine trenerske karijere ima samo jednu izgubljenu izgubljenu seriju od 21 odigrane. I to je razlog više za optimizam koji danima postoji među Partizanovim navijačima, dok struka veruje da je upravo Željko najjače oružje Parnog valjka u predstojećim utakmicama.

Upravo je u tom odnosu snaga Čus Mateo postavljen u inferiorni položaj. Jasno i zašto. Osim dve godine u Unikahi kada je vodio klub do uzastopnih učešća u Top 16 Evrolige - do kraja njegovog mandata u Malagi Željko već imao osam Evroliga - Mateu je ovo zapravo prvi angažman ove težine u protekloj deceniji. Čak ni posao koji je radio u Unikahi ne može da se poredi sa pritiskom rada u najvećem klubu na svetu. Ipak, ako neko poznaje Real Madrid u dušu osim Pabla Lasa, onda je to Čus Mateo, čiji je pomoćnik bio osam godina pre nego što je strateg iz Vitorije zbog srčanog udara morao na prinudni odmor i rehabilitaciju. Zato mu je klupska uprava, tačnije direktor Huan Karlos Sančez, poverio stalan posao, pogotovo nakon što je pomogao da se Real u teškim danima ipak okiti titulom prvaka Španije. Odluka da se Laso praktično skloni sa klupe jeste izazvala nelagodnost u svlačionici, ali je istu nastavio da vodi čovek koji je godinama bio u senci svog šefa.

Da se razumemo, Čus Mateo nije Pablo Laso, ni Željko Obradović, ali... Real Madrid je pod njegovim vođstvom ove sezone osvojio Superkup, sa trećeg mesta dočekao plej-of Evrolige iako je do samog kraja bio u igri za čelnu poziciju, koja je i dalje dostižna za ekipu u ACB ligi uprkos nedavnom porazu od Barselone u Blaugrani. Ipak, Mateo u očima španske javnosti prolazi kroz "toplog zeca" ne toliko zbog rane eliminacije u Kupu kralja, gde je Unikaha počistila i Barselonu na putu do trofeja, već zbog slabijih igara pred ključni deo sezone. Iako mu je ovo prva godina, apsolutno je jasno da je Mateo na mesto prvog trenera isplivao sticajem okolnosti i da vođenje ovakve mašinerije zahteva mnogo više.

Utisak je da je Mateo ipak stavljen u nepravednu poziciju, najviše iz razloga što se proteklih sedmica i meseci suočavao sa povredama ključnih igrača. Od Serhija Ljulja koga nije bilo od Kupa kralja sve do pre neki dan, zatim Valtera Tavaresa koji je uspeo da se oporavi na vreme i ponovo bude centralna figura unutrašnje igre, do Vensana Poarjea, Najdžela Vilijams Gosa, do Gabrijela Deka koji se neretko etiketira kao glavna spojnica unutrašnje i spoljne linije Reala. Istina, nije Real blistao u poslednje vreme i rezultati nisu tako dominantni kao što madridska navijačka fela navikla da budu, ali su i dalje u granicama očekivanih.

Zato je Real Madrid i dalje favorit ovog dvoboja. Uz prednost domaćeg terena ima i verovatno najkompletniji roster u takmičenju, kojem će na kraju nedostajati samo Vensan Poarje, sa najdužom klupom koja treneru daje širok spektar mogućnosti. I pored njegovog izostanka, Real Madrid može da se pohvali kako ima ne samo najiskusniji sastav u četvrtfinalu kroz likove poput Ljulja, Rudija, Ćaća, Tavaresa i Kozera, već i tim čiji su pojedinci skupili preko 200 plej-of nastupa uz 132 pobede! Poređenja radi, Partizan Mozzart Bet ima 51 nastup uz 24 recke. Ali, beogradski klub ima - Željka!

Opet, verovatno je Čus Mateo negde i sam svestan da bi eventualna eliminacija iz četvrtfinala Evrolige mogla da bude i kap koja preliva čašu, što bi samo dodatno ubrzalo njegov eventualni odlazak pošto se kroz španske medije odavno provlači priča da se traži naslednik u vidu velikog trenerskog imena, a najčešće se pominje Serđo Skariolo.

Željko Obradović je od prvog dana povratka u Humsku imao apsolutnu podršku. I na početku ove sezone, kada rezultati nisu bili po volji nikoga, od igrača do navijača, Obradović je ostao smiren jer je znao da kad-tad ekipa mora da klikne i da sezona lako može da se okrene u korist Partizan Mozzart Beta. Što se i dogodilo sa onom pobedom nad Efesom. Od tada Parni valjak melje sve pred sobom i možda je najslabije izdanje pokazao u duelu sa Barselonom gde je opet utakmica bila na granici da ode na vodenicu crno-belih.

Njegovo iskustvo, metodičnost, pristup igračima, navijačima doveli su Partizan Mozzart Bet pred Kralja na borbu do poslednjeg čoveka, njegova motivacija, želja za nadmudrivanjem i osvajanjem trofeja, ukratko strast prema ovoj igri nije iščezla ni posle više od tri decenije rada, što je samo po sebi velika stvar. Njegov kapacitet da pobeđuje i osvaja trofeje još nije popunjen i to je verovatno glavna karika koja ga pokreće posle svega.

Na kraju, dok igrači budu bili u centru pažnje gledalaca, ne treba zaboraviti da kraj aut linije neko ipak vodi utakmice i daje posebnu notu istim. Mateo nema Obradovićeve kvalitete, kao što ni Željko nema Čusovu širinu sastava, ali taktički pristup ovoj seriji mogao bi da bude tas na vagi uz to kako će sami igrači doživeti mečeve koji dolaze. Obradović je mnogo puta tokom karijere, a pogotovo ove sezone, pokazao da je kameleon koji može da se prilagodi svakoj situaciji na terenu, odnosno rivalu. Nije tajna, to je i sam govorio, da je nekada u mečeve ulazio sa jednim, a već tokom uvodnih deset minuta potpuno menjao taktički koncept utakmice.

Zato je ova četvrtfinalna serija najavljena kao sudar klupskog G.O.A.T. i trenerskog G.O.A.T. iliti najveći klub protiv najvećeg trenera svih vremena. Real ima 10 titula, dve više od prvog sledećeg kluba, Željko devet, više nego duplo od sledećeg na listi. Sada ostaje da vidimo ko će imati veći kapacitet da odnese pobedu u seriji...

EVROLIGA, PLEJ-OF - ČETVRTFINALE (PRVE UTAKMICE)

Utorak

20.15 (1,70) Monako (15,0) Makabi (2,40)

20.45 (1,35) Real Madrid (16,0) Partizan Mozzart Bet (3,70)

Sreda

20.00 (1,17) Barselona (20,0) Žalgiris (6,00)

20.45 (1,35) Olimpijakos (16,0) Fenerbahče (3,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Željko ObradovićČus MateoKK Real MadridKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaTop 8 Evrolige

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara