Željko Obradović (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)
Željko Obradović (Foto: ABA League/Dragana Stjepanovic)

Obradović: Pitaću igrače zbog čega treniraju, ali geneza košarke je - ko uđe u salu želi da šutne na koš

Vreme čitanja: 4min | pon. 10.04.23. | 23:03

"Utakmica uvek daje neke odgovore. Kao kada smo za dva i po minuta primili osam poena iz polaganja, napravio sam izmene i ta petorka je do kraja četvrtine primila samo pet poena. Tu sve počinje i završava se, kriterijum će biti - ko igra odbranu", rekao je trener Partizan Mozzart Beta posle pobede nad Igokeom

Košarkaši Partizan Mozzart Beta su prilično rutinski izašli na kraj sa ekipom Igokee u poslednjem meču pred svojim navijačima u ligaškom delu sezone u ABA ligi (89:74). Na tribinama je bilo preko 11.000 gledalaca, pa je postavljen i novi rekord regionalnog prvenstva, a Željko Obradović je istakao zadovoljstvo zbog velike podrške i dodao da su crno-beli odigrali koliko je bilo dovoljno za trijumf.

Izabrane vesti

"Drago nam je što smo ponovo imali veliki broj navijača na utakmici i gest koji je napravio klub da pozove sve mlade ljude da prate, bilo je veoma lepo videti decu u sali na jednoj utakmici ABA lige, protiv tima koji u poslednje vreme igra veoma dobro, kao i danas. Pametno pre svega. Mi smo igrali na mahove i to je bilo sasvim dovoljno da pobedimo ubedljivo. Ostaju nam još dve utakmice u ABA ligi, obe na gostovanju, protiv veoma ozbiljnih timova, Zadra i Budućnosti. Sve ovo vreme ispred nas ćemo morati da se pripremamo i za to, ali i za poslednju utakmicu u Evroligi protiv Panatinaikosa", sumirao je utiske Željko Obradović na konferenciji za medije.

Da li će "igra na mahove" biti dovoljna na gostovanjima Zadru i Budućnosti u poslednja dva susreta pred plej-of? Partizan ima prednost u borbi za prvo mesto, ali jedan kiks je dovoljan da je ispusti.

"Verovatno neće biti. Treba da igramo koncentrisano svih 40 minuta. Stoji i to da pokušavam na ovim utakmicama da rasporedim minutažu i kada se pogleda, mislim da je to bilo to što smo hteli. Možda neko manje, neko više, ali to nikada ne može da se predvidi. Utakmica uvek daje neke odgovore. Kao kada smo za dva i po minuta primili osam poena iz polaganja, napravio sam izmene i ta petorka je do kraja četvrtine primila samo pet poena. Tu sve počinje i završava se, kriterijum će biti - ko igra odbranu. Kao što je bilo i do sada u svim ozbiljnim utakmicama."

Nema zamerke na rad igrača na treninzima i ističe da se trudi da svi dobiju priliku na utakmicama.

"Probam da dajem šansu svima, svi se trude, treniraju, ali ponekad treba postaviti pitanje, a to ću ja sigurno uraditi: 'Zbog čega vi trenirate? Dolazite u salu, ako izgledate na utakmici kako izgledate. Ako ne poštujete sebe, protivnika, svaku loptu...' Ako pre bonusa imate pravo da napravite faul, jer to je veliko oružje pametnog igrača, a mi primimo osam lakih poena na polaganju... Tu sve počinje i završava se i to će tako uvek da bude. Koliko god mi sastančili, analizirali, radili korekciju na treningu, do određenog trenutka to će da prihvate, a kada se malo olabavi situacija, sve isto. Geneza ovog sporta je takva da ko god uđe u salu, uđe da bi šutnuo na koš, a ne da bi se spustio u stav da igra odbranu. To je tako".

Protiv Igokee je Balša Koprivica ubeležio prve minute posle pauze od 98 dana zbog povrede šake i mononukleoze.

"Balša je totalno van ritma i ovo večeras je bila nagrada za njega, da se vrati i da oseti malo. S njim ćemo imati poseban razgovor, jer mora da shvati da posle tolike pauze, želja koja je nesporna kod njega postoji, mora da shvati način na koji treba i može da pomogne timu".


Prokomentarisao je i uspon forme Alekse Avramovića (15 poena protiv Igokee) i Alena Smailagića (10 poena).

"Oni su bitni igrači. Nemojte zaboraviti da su obojica bili van tima na početku sezone, da su imali ogromne pauze. Igraju dobro, ali treba da shvate da kada igraju najbolje, da treba da nastave da igraju najozbiljnije. To ponekad ne rade i to je problem, ali čestitke u svakom slučaju na način na koji igraju u poslednjim utakmicama."

Koliko je teško posle velike pobede nad Monakom i plasmana u plej-of bilo pripremiti ekipu u kratkom vremenskom periodu za meč sa Igokeom?

"Navikao sam na tu situaciju čitavog života. Od prvog dana kada sam seo na klupu Partizana pre 32 godine, uvek je bilo tako. Pokušavam u odnosu na kalendar i putovanja da osvežim igrače. Kada smo se posle Monaka vratili u pet, pola 6 ujutru, bilo je logično da igrači dobiju slobodan dan. To znači da smo ovu utakmicu pripremili sa jednim treningom i jutros na dan utakmice. Kada imaš više vremena i možeš da pripremiš utakmicu sa dva, tri ili čak četiri treninga, to je totalno druga slika i uvek se na utakmici vidi. Koliko je ko spreman, koncentrisan i koliko može da pomogne timu. Imaće i sutra slobodan dan. To je nešto što je neophodno. Ne svi, neki će raditi individualno, ali u sredu i četvrtak će biti ozbiljni treninzi. To moramo da iskoristimo, želimo da odigramo protiv Panatianikosa na najbolji mogući način. Verovatno ne možemo da budemo osma pozicija, sve ostalo je moguće, ali ne zavisi samo od nas. Probažemo da odigramo najbolje i pobedimo, pa gde god da završimo. Ispred nas je period kada moramo da iskoristimo svaki trening da radimo na najbolji mogući način", zaključio je Željko Obradović.


tagovi

KK PartizanPartizan Mozzart BetŽeljko ObradovićBalša KoprivicaAlen SmailagićAleksa Avramović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara