Matijas Lesor (Foto: MN Press)
Matijas Lesor (Foto: MN Press)

Obradovićev Partizan nastavlja da melje, Lesor oduvao hamburške Tornjeve

Vreme čitanja: 6min | uto. 18.01.22. | 22:32

Crno-beli četvrti put u sezoni prebacili marginu od 100 poena i upisali osmu pobedu u Evrokupu

Nebo i zemlja. Tako se može opisati odnos Partizana i Hamburga na večerašnjoj utakmici. Ponovo su se, kao u prvom kolu Evrokupa, izabranici Željka Obradovića bez većih problema adaptirali na brzu igru nemačkog sastava, ali ovoga puta su daleko bolje odigrali u defanzivi i prosto oduvali ekipu Pedra Kaljesa - 102:77.

Osma recka crno-belih u drugorangiranom takmičenju Starog kontinenta (dva poraza), potvrdili su brejk iz Hamburga, pa su Tornjevima naneli i šesti poraz (četiri trijumfa), te su tako nastavili hod sigurnim koracima ka prvom mestu u Grupi A pred doigravanje. Po četvrti put su u sezoni prebacili i marginu od 100 poena, treći u 2022. godini u kojoj još ne znaju za poraz (5/5).

Izabrane vesti

Pristupili su crno-beli sjajno utakmici i zaigrali agresivno i požrtvovano od prvog minuta. Za razliku od nekih prošlih mečeva, kada su polako palili motore, večeras su od starta zaigrali punim gasom, ali i sa velikom dozom koncentracije u napadu, što je odmah dalo rezultate. Prednost tima iz Humske rasla je iz minuta u minut, pa je vrlo brzo postalo jasno da Hamburg ne može da parira jednom od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa.

Brza igra, kratki napadi i želja gostiju da ukradu posed rivalu, otvorila je veliki prostor košarkašima Partizana, koji su od starta jako dobro koristili Matijas Lesor i Kevin Panter. Kako je meč odmicao priključio im se i Zek Ledej i odbrana nemačke ekipe nikako nije mogla da parira domaćinu. Da crno-beli nisu blistali samo u napadu, govori i podatak da su prosto ugušili prvu zvezdu Tauersa Kejleba Homslija. Amerikanac koji je minulo kolo okončao sa 29 poena i indeksom 45 je večeras brojao do 14 uz šut za tri poena 2/11, što govori da nije imao nijedan lak i otvoren šut.

Na polovini Tornjeva je dominaciju od starta uspostavio Lesor, koji je meč okončao sa 22 poena, šest skokova i pet ukradenih lopti. Još jednom je dokazao da ja Partizan napravio sjajan posao kada ga je angažovao, odlično se uklopio u Obradovićev sistem i pokazao da izrasta u pravu defanzivnu silu crno-belih. Ovoga puta je imao i nešto više prostora nego ranije, pa je odigrao najbolji meč u novim bojama i sa indeksom 33 istakao kandidaturu za MVP priznanje u 10. kolu Evrokupa. Nije zgoreg napomenuti da je sve pomenuto uradio za nešto više od 21 minuta na parketu.

Iskoristio je Obradović priliku da raspodeli minutažu, pa tako nijedan igrač nije proveo više od 23 minuta u igri. Po pravilu je najduže u petorci bio Ledej, koji je sa 18 poena bio drugi strelac ekipe, a nedostajala su mu dva skoka za dabl-dabl (indeks 28). Ispratio ih je Panter sa 15 poena, dok je 13 ubacio Balša Koprivica.

Sa druge strane je Robin Kristen jedini bio raspoložen. Ubacio je šest trojki iz 12 pokušaja i meč okončao sa 20 poena. Rej Mekalum je upalio motore u poslednjim trenucima, pa je uspeo da stigne do dvocifrenog učinka od 11 poena.

Statistika ovoga puta daje realnu sliku. Partizan je za dva šutirao sa 76,3 odsto uspešnosti (29/38), šta ukazuje da je imao hrpu lakih poena. Držao je kontrolu skoka (37:31) i imao 14 ukradenih lopti (Hamburg 10). Srljanje u poslednjem kvartalu dovelo je do 20 izgubljenih lopti, što ovoga puta nije tako zabrinjavajuće, ali je svakako omogučilo rivalu da upristoji razliku, koja na kraju nije najbolje oslikala dešavanja na parketu. Crno-beli su bili ubedljiviji od plus 25.

- Evrokup - 10. kolo -

PARTIZAN - HAMBURG 102:77

/34:14, 31:27, 20:12, 17:24/

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Sefi Šemeš, Jurgis Laurinavičijus, Kristaps Konstantinovs

Partizan: Kuruc 8, Panter 15, Ledej 18, Avramović 5, Koprivica 13, Dangubić, Smailagić 2, Mur 4, Glas 2, Lesor 22, Trifunović 8, Madar 5

Hamburg: Braun 5, Di Leo 3, Homsli 14, Rič, Majsner 5, Kristen 20, Mekalum 11, Kocar 9, Hajnrihs 3, Edidžin 4, Holac 3

Sjajno su crno-beli otvorili utakmicu. Videlo se od starta da su veoma raspoloženi i motivisani, igrali su pametno u napadu, agresivno u odbrani i serijom 11:3 stekli osetnu prednost već u uvodnim minutima. Nije Hamburg imao odgovor na igru domaćina, teško je dolazio do pozicija za realizaciju napadu, gubio loptu, što je Obradovićevim pulenima otvaralo prostor za kontre i atraktivne poteze. Blistali su Kevin Panter i Matijas Lesor, blesnuo je Rodion Kuruc i u nekoliko sekundi sjajno odigrao odbranu i pogodio trojku, a višak je iz minuta u minut bio sve veći. Francuski centar je dolazio i do ofanzivnih skokova, pogađao uz faul da bi Partizan posle 10 minuta igre imao velikih 20 poena prednosti, uz impresivnih 11/13 za dva poena, što pokazuje koliko su bili dominantni, te su najčešće dolazili do lakih poena - 34:14.

Ukazao je Obradović šansu mlađim igračima u nastavku, a to su gosti iskoristili da uhvate ritam. Zaigrali su daleko bolje u drugoj deonici, ali je to na kraju bilo dovoljno samo da spuste zaostatak na 15 poena. Nije ipak trofejni stručnjak bio zadovoljan, pa je u igru vratio prve violine, pa je očas vraćena prednost od 20 poena. Nastavili su Lesor i Panter u ritmu s početka utakmice, priključio im se Ledej i košarkaši Hamburga ponovo nisu znali šta ih je snašlo. Počele su da padaju i trojke, a upravo šutem sa distance je krilni centar crno-belih zatvorio poluvreme za maksimalnih plus 24 (65:41).

Brojke dovoljno pokazuju koliko je Partizan bio dominantan u uvodnih 20 minuta. Šutirali su košarkaši kluba iz Humske 18/24 za dva i 7/14 za tri poena. Ukrali su devet lopti, Hamburg samo jednu, a sa po 15 poena su domaćina do visoke prednosti vodili Lesor i Ledej.

Kevin Panter protiv Hamburga (Foto: MN Press)Kevin Panter protiv Hamburga (Foto: MN Press)

Treći kvartal su košarkaši Partizana otvorili izgubljenom loptom, ali su odmah odgovorili ukradenom. Mur je presekao pas preko celog terena i otvorio kontru, koju je Lesor pretvorio u poene pod faulom (pogodio i dodatno bacanje). Videlo se da Hamburg nema snage da odgovori, pa je bilo samo pitanje vremena kada će predost crno-belih dostignuti i marginu od 30 poena. Posle novih poena francuskog centra sredinom četvrtine Obradovićevi puleni su poveli 77:46. Kada je delovalo da će razlika dostići i 40 poena, uspeli su gosti koliko toliko da se trgnu i sa par šuteva sa distance ublaže ogroman zaostatak, ali sve je bilo jasno u dvorani Aleksandar Nikolić.

Svesni da imaju nedostižnu prednost, opustili su se Obradovićevi puleni u poslednjoj deonici, što je Hamburg iskoristio da upristoji razliku. Nije trener crno-belih bio zadovoljan, uprkos činjenici da je pitanje pobednika odavno odgonetnuto, pa je tajm-autima pokušavao da trgne ekipu, a onda je i na teren poslao Dalasa Mura, kako bi se meč u adekvatnom maniru priveo kraju. U poslednjim trenucima se razigrao i Balša Koprivica, ali je uz pomoć Robina Kristena i Reja Mekaluma ekipa iz Nemačke uspela da smanji deficit na podnošljivijih 25 poena, što na kraju i nije razlika koja najbolje oslikava razliku između timova koji su delili megdan u Pioniru. Crno-beli su očitali lekciju sastavu koji je u prethodna tri kola upisao isto toliko trijumfa i na pleća oborio ekipe poput Turk Telekoma i Lokomotive Kubanj.

EVROKUP - 10. KOLO

Utorak

Lijetkabelis - Šlonsk 88:65

/Klaicakis 18 - Džastis 13/

Venecija - Burg 78:81

/Tonut 22 - Heris 19/

Partizan - Hamburg 102:77

/Lesor 22 - Kristen 20/

Huventud - Trento 82:65

/Brodžijanski 21, Vilijams 15/

Sreda

18.30: Promiteas - Valensija

19.00: (1,30) Budućnost (16,0) Ulm (3,50)

20.00: (1,60) Andora (14,5) Lokomotiva Kubanj (2,55)

20.30: (1,60) Cedevita Olimpija (14,5) Gran Kanarija (2,55)

20.30: (1,30) Metropolitan (16,0) Turk Telekom (3,90)

Odloženo

Virtus Bolonja - Bursaspor

***kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanKK HamburgEvrokupMatijas LesorŽeljko Obradović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara