Član Prometeja i reprezentacije Ukrajine Denis Lukašov (FIBA BCL)
Član Prometeja i reprezentacije Ukrajine Denis Lukašov (FIBA BCL)

Oči Ukrajine večeras uperene u Prometej: Vlasnici kluba nekad bili lica s poternice FBI, a danas su nacionalni heroji

Vreme čitanja: 4min | sre. 12.10.22. | 10:15

"Trener ističe da nismo samo košarkaški kolektiv, već da predstavljamo celu zemlju. Zaista je osećaj da se borimo ne samo na košarkaškom terenu", ističe prvi asistent u stručnom štabu

Rat u Ukrajini, između ostalog, izbacio je ruske klubove i reprezentacije iz međunaordnih takmičenja, dok je ukrajinske ekipe naterao na izgnanstvo. Među onima koji su privremeni smeštaj pronašli u pribaltičkim državama je i Prometej, klub koji je za samo tri godine od "rođenja" stigao do nacionalne titule (2021.).

Sa skorom 25-1 i prošle sezone je dominirao u Prvenstvu Ukrajine, a imao je i bljeske u FIBA Ligi šampiona (eliminisao je jerusalemski Hapoel u plej-in fazi i pobedio Unikahu u Top 16). Međutim, rat je zaustavio nacionalni šampionat, a Prometej koji je naprasno morao da odustane i od borbi u Evropi, krenuo je na put u Rigu na kome nije izgubio volju za takmičenjem.

Izabrane vesti

Brzo se skućio u glavnom gradu Letonije, prijavio se za učešće u letonsko-estonskom šampionatu, kao i za debi u Evrokupu, što je tada mnoge iznenadilo.

"Šteta što tokom rata mi Litvanci nismo prihvatili dete lutalicu. Bilo bi mnogo interesantnije da je Prometej igrao u litvanskoj, a ne letonsko-estonskoj ligi. Teško je izračunati, ali mislim da je budžet kluba veći od Ritasa (prošlogodišnjeg osvajača litvanske titule). Pretpostavljam da je naš između tri i četiri miliona evra, a uslovi u klubu su bolji od nekih evroligaša", otkriva za za 15min.lt Mantas Šerniujs, litvanski stručnjak i prvi pomoćnik glavnog trenera Prometeja Ronena Ginzburga koji je prethodnih godina, kao selektor, pravio čuda sa reprezentacijom Češke.

Ovo nije prvi put da Prometej menja svoj dom, jer se 2021. godine, zbog nesuglasica sa gradonačelnikom Kamjanska (oblast Dnjepropetrovska) preselio u Slobožansk (Oblast Harkova).

"Siguran sam da nećemo izgubiti navijače u Slobožanskom iako je ovo što se dogodilo za mene lična tragedija", rekao je tada predsednik kluba Volodimir Dubinski, sa brarom Leonidom, finansijski tvorac celog projekta Prometej, koji u Ukrajini slovi za kontroverznog biznismena.

Čak su se braća 2012. godine našla na poternici FBI zbog navodne umešanosti u šemu hipotekarne prevare u Kaliforniji. Gradili su i prodavali nekretnine u Kaliforniji od avgusta 2006. do maja 2008, dok su po odbijanju od strane banaka, navodno regrutovali članove porodice, zaposlene i saradnike da budu korisnici stambenih kredita.

Ipak, Šernijus braću Dubinski doživljava sasvim drugačije.

"Smeju se sami sebi što svake godine menjaju kuću. Veoma su ažurni. Čuo sam veoma dobre stvari o njima. Finansiraju sedam klubova (rukometnih, odbojkaških i košarkaških), čak i tokom rata da sport u Ukrajini ne bi stao."

Iako je Prometej imao logističkih poteškoća prilikom prinudne selidbe iz Ukrajine u Letoniju, sve polako dolazi na mesto.

"Mnogo toga nije smelo da se prenese preko granice. Ali bitan je zdravstveni tretman igrača, aparati za oporavak... To nemaju svi klubovi Evrolige (a Prometej ima). Treneri ovde imaju sve što im treba, a ako nema, biće sutradan. Klub ispunjava sve želje glavnog trenera. Za komunikaciju je zaduženo četiri ili pet osoba. Moraju da šire vesti po Ukrajini. U upravi su i četiri osobe. Imamo i svog vozača, koji je stigao sa nama iz Ukrajine. U Rigi je svaki igrač morao da pronađe stan koji je morao da bude na nivou uslova Evrokupa. Neki su došli sa porodicama, neki sa nekoliko pasa. Skoro svaki od njih dobio je iznajmljeni automobil. Koliko sam video, jedan košta 700 evra mesečno. Ukupan iznos se stalno povećava... Ali klub je sve ovo ispunio."

Iako kaže da nema pritisaka u Evrokupu, litvanski stručnjak ističe da postoje ambicije.

"Klub nije postavio jasne ciljeve, ali Top 8 (u Evrokupu) je minimum, a Top 4 je ono što želimo", dodaje pomoćni trener Prometeja koji je silovito startovao u letonsko-estonskoj ligi sa dve ubedljiva trijumfa, protiv Ogre 109:56 i Valmiere 115:58.

Sa strane, sve izgleda idealno u Prometeju koji Riga arenu deli sa letonskim velikanom VEF Rigom. Ali, ukrajinski deo tima je stalno na vezi sa domovinom u kojoj i dalje bukti rat...

"Imam sve informacije iz prve ruke o tome šta se dešava na frontu, jer na primer, sin jednog od menadžera kluba je na prvoj liniji fronta. Trener ističe da nismo samo košarkaški klub, već da predstavljamo celu zemlju. Postoji mnogo dublji razlog zašto Prometej želi nešto da postigne ove godine. Zaista je osećaj da se borimo ne samo na košarkaškom terenu", rekao je Šernijus čija će ekipa prvi ovosezonski ispit u Evropi imati baš protiv kluba iz njegove zemlje, Lijetkabelisa (danas, 18 časova).


tagovi

PrometejEvrokup

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara