Igor Kokoškov (©MN Press)
Igor Kokoškov (©MN Press)

Od košmarnih noći u Barseloni i Kaunasu, do silovitih 15-2 – pobednik Kokoškov u istanbulskom rolerkosteru

Vreme čitanja: 5min | pet. 02.04.21. | 08:38

Tamo gde bi verovatno mnogi “izgoreli“, Igor Kokoškov je video svetlo na kraju tunela, zapušio usta kritičarima i objasnio zašto je pune dve decenije proveo u NBA sistemu

Samo nekoliko minuta pošto je sa saigračima proslavio trijumf usred Minhena, najkorisnijeg igrača utakmice Jana Veselog voditeljka je pitala kako se oseća pošto je Fenerbahče tada zvanično obezbedio plasman u plej-of. Uzvratio je osmehom i jedinim logičnim odgovorom...

Izabrane vesti

“Posle onakvog početka nisam verovao da ovo možemo. Okrenuli smo stvari u našu korist i došli do plej-ofa. Ostvarili smo pobedu sezone u Minhenu. Ovo je timska pobeda“.

Od 17. decembra i noćne more u Kaunasu s porazom od 37 poena, do 30. marta i pobede na jednom od najtežih gostovanja, Fenerbahče je posle kiksa Olimpije u Atini došao nadomak četvrte pozicije i uslovne prednosti domaćeg terena koja neće garantovati mnogo više od jednog putovanja manje u slučaju majstorice. U ovakvim vremenima i okolnostima pod kojim se igra košarkaška sezona u Evropi i to malo se prihvata oberučke. Ne samo zbog tog četvrtog mesta i pozicije iza verovatno tri glavna kandidata za titulu (Barselona, Efes, CSKA Moskva), već i zbog svega što je ovaj tim proživeo do danas.

19.45: (2,55) Fenerbahče (14,5) Barselona (1,60)

Kakav je samo zaokret za 180 stepeni doživeo Fenerbahče – od džaka za udaranje koji je gubio sa prosečno 17,4 poena razlike, do skora 15-2 i deset uzastopnih pobeda kroz fantastična dva meseca, što je i dalje najuspešniji niz sezone. I kao trešnjica na torti – brejk u Minhenu uz potpunu kontrolu u drugom poluvremenu. Deluje kao san... Tokom 2021. godine Fenerbahče je pretrpeo tek pet poraza u svim takmičenjima na 27 utakmica, isto koliko u periodu od 1. novembra do 1. decembra!

Kuriozitet Fenerove transformacije je momenat povratka Marka Gudurića. Kada biste nekom pokušali da opišete kako jedan potpis može da promeni stvari, setite se primera srpskog reprezentativca. Višak u Memfisu, idealno rešenje za izgubljeni Fenerbahče i dodatak za tandem Nando de Kolo – Jan Veseli. Gudurić je posle mučnih godinu i po dana u Tenesiju došao na pravu adresu gde je ponovo mogao da se dokaže. I ne samo to, već i da ekspresno promeni krvnu sliku tima, što je impresivno. Njegovih 11,4 poena na gotovo 40 odsto za tri, sigurnost u kontroli lopte, opcija sekundarnog kreatora... To je ono što je nedostajalo Feneru. Baš kao što je Guduriću bio potreban ovakav prelaz da vrati karijeru na put.

“Sa svim promenama koje su se desile letos imali smo potpuno novi tim. Prvo se promenio trener, a onda i igrači. Dobro smo počeli sezonu, a iako smo se u novembru izgubili uspeli smo da uhvatimo ritam. Naučili smo polako kako da igramo zajedno. Sada smo u naletu, imamo odličan ritam i dobro igramo u gostima“, izjavio je De Kolo.

Marko Gudurić (©MN Press)Marko Gudurić (©MN Press)

Ako zaista vratimo film na sredinu novembra, nigde ni traga od Fenerbahčea koji sada gledamo. Kako bi Veseli mogao da zamisli plasman u četvrtfinale pošto je Barselona razmontirala Fenrebahče s 42 poena razlike (97:55) u Blaugrani i gurnula ga niz provaliju? Bila je to samo gorka najava sunovrata koji je doveo do još šest poraza u narednih sedam kola...

Baskonija i Real su duplo kolo u Istanbulu završili s ukupnom razlikom od 38 poena. Prvo 18, pa još 20 razlike. Valensija je kompletirala španski “het-trik“ u napetoj završnici, da bi slobodan pad nakratko bio zamaskiran pobedom u Sankt Peterburgu. Jer, Alba je u Berlinu dobila sa 26, pa Olimpija u Ulker Areni sa osam poena, da bi na rođendan Igora Kokoškova Žalgiris kod kuće dobio s neprijatnih 37 poena razlike... Fenerbahče je tu utakmicu završio sa 28 odsto za tri poena, zaostatkom od 20 skokova (19-39) i negativnim odnosom asistencija i izgubljenih lopti (11-15).

Veseli u Žalgirio Areni, kao ni mečeve protiv Reala i Olimpije nije igrao zbog povreda lista. De Kolo je propustio sve od Barselone do Sankt Peterburga iz istih razloga, a kada se vratio na parket nije imao vremena da traži formu. Morao je da bude produktivan odmah. Od tri projektovana nosioca igre samo je Lorenzo Braun igrao bez prestanka, ne baš upečatljivo.

Posle te noći u Kaunasu spekulacije o otkazu srpskom selektoru bile su najglasnije. Mada ne i realne, pošto je Kokoškov imao otvorenu podršku generalnog menadžera Mauricija Gerardinija i prvog čoveka kluba Alija Kodža, svesnih u kakvom trenutku se nalazi ekipa. Pri dnu tabele sa skorom 4-10 i naizgled samleven. Usred najčudnije sezone u istoriji košarke i ne tako prijatne tranzicije posle odlaska Željka Obradovića s još sedmoricom igrača, na prepolovljenom budžetu (sa 30.000.000 na 15.000.000 evra prim. aut.) i nekim pojačanjima koja nisu renome onoga na šta je klub navikao poslednjih godina. Sve u skladu sa stanjem u kasi. Igor Kokoškov je u rukama držao usijan krompir, tim rastrzan između standarda koje je postavio Žoc i surove realnosti...

Igor Kokoškov sa igračima (©MN Press)Igor Kokoškov sa igračima (©MN Press)

Tamo gde bi verovatno mnogi “izgoreli“, Igor Kokoškov je video svetlo na kraju tunela, zapušio usta kritičarima i objasnio zašto je pune dve decenije proveo u NBA sistemu. Zbog čega će, uostalom, zauvek ostati upamćen kao prvi evropski stručnjak na klupi jednog NBA tima.

Koliko je zaista bilo teško može da se vidi kroz prizmu poslova u ulozi prvog trenera. U Finiksu ga je dočekalo rasulo, ekipa bez glave i repa, usred renoviranja gde je još pre njegovog dolaska odlučeno da se projekat gradi oko Deandrea Ejtona, a ne Luke Dončića. S Fenerom opet novo poglavlje u istoriji kluba, veliko spremanje sastava, odlasci najboljih igrača... Srbiju je preuzeo nedugo pošto je propuštena istorijska šansa za svetskim zlatom i odlaska Aleksandra Đorđevića. Prve pripreme za takmičarske mečeve odradio je u roku manjem od sedam dana... Ko bi imao hrabrosti da se usudi na sve ono čega se prihvatio Igor Kokoškov?

Na sve dobre rezultate poslednjih meseci porazi od Valensije gde se ostalo na samo 52 poena, a možda najviše od Efesa s konačnih 32 poena razotkrile su sve mane ovog tima i stiče se utisak da je četvrtfinale veliki uspeh gledajući sve okolnosti. Uostalom, GM Gerardini je sam rekao da se cilja sedmo mesto na tabeli, a Fener je u danu utakmice s Barselonom nadomak četvrte pozicije. Zato ništa ne sme da umanji značaj svih ostvarenih podviga u 2021. godini, od Olimpijakosa do Bajerna, do Moskve do Milana. I pre svega način na koji se tim podigao iz gotovo bezizlazne situacije.

Možda će španski giganti u preostale dve utakmice biti preveliki zalogaj. Možda se sve završi baš u četvrtfinalu. A možda će nas opet Fenerbahče iznenaditi i priredi nešto spektakularno, postane dželat madridskom Reala u poslednjem kolu i ostavi Kraljevski klub na drugoj strani plej-of crte... Sve je moguće.

EVROLIGA - 33. KOLO

Četvrtak

Baskonija - Efes 101:111

/Polonara 23 - Larkin 30/

Panatinaikos – Olimpija Milano 86:83 (70:70)

/Hezonja 17 – Micov 15/

Bajern Minhen - Žalgiris 71:70

/Lučić 13 – Vokap 16/

Crvena zvezda - Makabi Tel Aviv 76:64

/Lojd 21 - Dorsi 14/

Petak

19.00: (2,70) Alba (14,5) Valensija (1,55)

19.00: (1,90) CSKA (hendikep -15,5) Himki (1,90)

19.00: (1,25) Zenit (17,0) Asvel (4,75)

19.45: (2,30) Fenerbahče (14,5) Barselona (1,70)

21.00: (1,25) Real Madrid (17,0) Olimpijakos (4,40)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Igor KokoškovMarko GudurićKK FenerbahčeFenerbahče BekoEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara