Jam Madar
Jam Madar

Odbegli sin prvi put oči u oči sa Obradovićem: Aplauzi ili zvižduci za Madara?

Vreme čitanja: 5min | čet. 09.11.23. | 08:36

Partizan Mozzart Bet večeras od 20 časova i 30 minuta (Sport Klub 1) dočekuje Fenerbahče u 7. kolu Evrolige. Biće ovo prva utakmica Jama Madara protiv nekadašnje ekipe u kojoj je stasao u najboljeg mladog igrača Evrope

Možda Fenerbahče večeras stiže na megdan protiv Partizan Mozzart Beta žestoko oslabljen u okviru 7.kola Evrolige bez nekoliko ključnih igrača, ali onaj u koga će svakako biti uprte sve oči će biti tu. Naravno mislimo na Jama Madara. Izraelskog internacionalca koji se probio na elitnu scenu u crno-belom dresu prethodne dve sezone, ali onda na iznenađenje mnogih, pre svega ljudi u Humskoj, odlučio da promeni sredinu i ode u Fenerbahče. Biče ovo prvi put da Madar kroči na parket Arene još od petog meča finala ABA lige kada je odigrao izvanredan meč protiv Crvene zvezde i pomogao svojoj tadašnjoj ekipi da dođe do regionalne titule. Sada će međutim Madar biti protivnički igrač na koga crno-beli moraju da obrate posebnu pažnju.

Stasao je Madar od relativno nepoznatog izraelskog talenta do najboljeg mladog igrača u Evroligi prošle sezone. Stigao je u Beograd na leto 2021. kada se vratio i Obradović, tada se procenilo da bi baš Madar trebalo da bude projekat u koji se ulaže jer poseduje sve potrebne igračke kvalitete. Svi u Partizanu, na čelu sa Željkom Obradovićem, očekivali su da će sa Madarom nastaviti da rade kako bi i on sam nastavio sa raste. Ipak, Izraelac je odlučio da iskoristi pravnu osnovu da izađe iz ugovora, prihvatio znatno bolje uslove u Fenerbahčeu gde se za sada izvanredno snalazi.

Izabrane vesti

Ovakav razvoj događaja je teško pao Partizanu, pre svega Zoranu Saviću, ali i Željku Obradoviću koji je otvoreno pričao o slučaju Madar.

"Igrači koji su otišli otvoreno su govorili o svojim razlozima, skoro svi. Lesor je rekao da ima sjajne finansijske ponude i mi to nismo mogli da ispratimo, otišao je, pošteno. Egzum je želeo da se vrati u NBA i želim mu sreću i to je pošteno. Papapetru je dobio pondu da se vrati kući i rekao je da mu je to želja, opet pošteno. U slučaju Madara ne mogu da kažem da je sve bilo iskreno. Doleteo je iz Tel Aviva da bi pričao sa mnom. Sedeli smo oko dva sata u kafiću blizu moje kuće i pričali o planovima, nije govorio o bilo čemu drugom osim minutaže, prilici da igra, planovima, zahvalnosti, napretku koji je ostvario. Rastali smo se, ja sam otišao na trenersku kliniku" rekao je bio Obradović u intervjuu za Nedeljnik, a potom nastavio:

"Nije prošlo mnogo, Jam me zove, priča o novcu, ugovoru. Pitam ga što mi to nije spominjao kad smo pričali, on kaže da je shvatio da nije dovoljno plaćen. Neću da ulazim u to ko ga je savetovao, ali je jasno da ga je neko posavetovao. Rekao sam mu da bez obzira na kvalitet i napredak ne želim da ga odvajam od drugih igrača njegovog uzrasta i podsetio sam ga da smo ga izvukli iz jedne anonimnosti, napravili smo plan o budućem radu u kom je njegovo mesto bilo važno. Kada sam shvatio da više nemam šta da mu kažem uputio sam ga na Zorana Savića i završilo se tako kako se završilo".

Posle svega, Madar se odlučio na odlazak u Istanbul kod Dimitrisa Itudisa i, ako je suditi po startu sezone, sjajno se snašao u novoj sredini. Vrlo brzo se ustalio u rotaciji Fenerbahčea. U proseku igra oko 15 minuta u elitnom takmičenju, ubacuje 7,4 poena uz skoro dve podeljene asistencije.

Da li bi imao veću ulogu u Partizanu i kako bi izgledao u trećoj sezoni u crno-belom dresu ne možemo da znamo... Ono što možemo da vidimo je kako će se većeras snaći protiv Partizana, sada na vrućem gostovanju. I vrlo važno, kako će crno-beli dočekati dojučerašnjeg miljenika. Aplauzima da mu se zahvale na svemu dobrom što je radio? A bilo je toga. Ili zvižducima zbog ove "izdaje"? A u navijačkim očima i te kako ima i toga.

Kada već pričamo o Fenerbahčeu, onda moramo da napomenemo da su sezonu otvorili na izvanredan način na svim frontovima. Posle šest kola imaju pet pobeda, jedini poraz koji su upisali je bilo u Španiji protiv Valensije u dramatičnom finišu, a baš taj meč Jam Madar je odigrao odlično kada je ubacio 10 poena uz tri skoka i tri ukradene lopte.

Protiv Partizana treba očekivati pojačanu minutažu Madara zbog odsustva iskusnog plejmejkera Nika Kalatesa, ali i srpskog reprezentativca Marka Gudurića pa će ovo biti prilika da se izraelski plejmejker pokaže u najboljem mogućem svetlu na parketu koji odlično poznaje. U paklenoj atmosferi u kojoj je stasao i izrastao u igrača kakav je sada. Uz Madara, najveća opasnost po izabranike Željka Obradovića će bez bilo kakve dileme pretiti od Skotija Vilbekina koji je najbolji strelac tima sa skoro 14 postignutih poena po meču u Evroligi.

Sada je na Aleksi Avramoviću, Pi Džej Doužeru i ostalim članovima spoljne linije Partizana da naprave pritisak na okrnjenog protivnika i tako pomognu ekipu da se vrati na pobedničke staze posle dramatičnog poraza u finiša susreta u Vitoriji gde je Baskonija slavila poenima u poslednjoj sekundi.

Biće zanimljivo videti da li će Željko Obradović odlučiti da odmah u vatru baci novopridošlog Bruna Kabokla. Brazilac je tu da popuni sve rupe koje crno-beli imaju u reketu, tačnije u skoku. Ipak, problem je u svega jednom odrađenom treningu Kabokla sa ostatkom ekipe. Doduše valja istaći da je sva papirologija rešena, Brazilac je registrovan za Evroligu i može da igra večeras, odluka je na Obradoviću. Slično važi i za Mateuša Ponitku koji je krenuo da radi sa ekipom posle duže pauze zbog oporavka od povrede ramena.

Odgovore na sva pitanja dobićemo večeras na parketu Štark Arene od 20 časova i 30 minuta.


EVROLIGA

7. KOLO

Četvrtak

18.15 (1,25) Olimpijakos (17,00) Baskonija (4,70)

18.30 (1,50) Efes (16,00) Žalgiris (3,00)

20.05 (1,45) Makabi (16,00) Bajern (3,20)

20.30 (1,50) Olimpija Milano (16,00) Valensija (3,00)

20.30 (1,70) Partizan Mozzart Bet (15,00) Fenerbahče (2,70)

20.45 (1,20) Real Madrid (19,00) Virtus Bolonja (5,50)

Petak

20.00 (2,65) Alba (16,00)Panatinaikos (1,60)

20.30 (1,30) Barselona (17,00) Crvena zvezda (4,10)

21.00 (1,20) Monako (19,00) Asvel (5,50)



tagovi

KK PartizanJam MadarEvroligaKK Fenerbahče

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara