Foto: MN Press; Shutterstock
Foto: MN Press; Shutterstock

Đorđević bi da izbegne krizu, Trinkijeri da iz nje pobegne

Vreme čitanja: 7min | čet. 14.10.21. | 12:21

Asvel i Kris Džouns su hit Evrolige

Nema odmora za najbolje timove u Evropi. Treće kolo Evrolige odigrano je u utorak i sredu, a četvrto počinje već danas. Na programu su četiri utakmice, Zenit čeka Bajern (19.00), Fenerbahče će ugostiti Uniks (19.45), Alba Baskoniju (20.00), dok u Vilerbanu gostuje Makabi (20.00).

U centru pažnje biće mečevi u Sankt Peterburgu i Istanbulu, ali će se pomno pratiti i meč u Francuskoj, s ozbirom da Asvel preti da poremeti hijerarhiju u društvu najboljih.

Izabrane vesti

19.00: (1,55) Zenit (14,5) Bajern (2,70)

Ekipa Zenita je posle dva trijumfa na startu šampionata prvi poraz pretrpela u ruskom derbiju i gostovanju u Moskvi. Sada će u svojoj dvorani pokušati da se vrati na pravi put, a u goste mu dolazi jedan od tri tima koji posle uvodna tri kola nije okusio slast trijumfa - Bajern Minhen.

Četa Ćavija Paskvala je iz više razloga favorit. Bolje je otvorila sezonu, ima manje kadrovskih problema, a čini se i da je kvalitetnija od narednog protivnika, pa kada na to dodamo i činjenicu da igra kod kuće, postaje jasno zašto su šanse Bavaraca da dođu do trijumfa značajno manje.

Ipak, gosti iz Minhena u Sankt Peterburg stižu posle tri vezana poraza i učiniće sve kako i posle četvrte runde ne bi ostali bez pobede. Bio bi to jak udarac za ambicije nemačkog tima, koji predvođen Andreom Trinkijerijem sanja o još jednom plasmanu u plej-of.

Džordan Lojd je za kratko vreme izrastao u lidera Zenita. Nastavio je gde je stao u dresu Crvene zvezde i radio posao zbog kojeg je doveden - postiže poene. Posle 10 na debiju u plavom dresu u Evroligi, ubacio je po 19 u pobedi nad Žalgirisom i porazu od CSKA. Postao je Paskvalova udarna igla i već u startu se pokazao kao vredno pojačanje.

Vladimir Lučić (Foto: MN Press)Vladimir Lučić (Foto: MN Press)

Bajern je sa druge strane imao pobedu u rukama u Kazanju, ali ju je Bavarcima iz ruku izbio Ajzea Kejnan. Amerikanac je uz pomoć Marija Hezonje i zemljaka Lorenca Brauna režirao preokret i doneo Uniksu prvi trijumf u sezoni, a Bavarcima naneo i treći poraz. Muče Trinkijerija kadrovski problemi, ali se situacija polako popravlja. Pod znakom pitanja je još jednom nastup Vladimira Lučića. Odluka o njegovom nastupu biće doneta pred sam početak utakmice.

U odsustvu srpskog reprezentativca, pojačanja su iskočila u prvi plan. Pre svih Darun Hilijard koji je stigao iz CSKA, ali sve važniji šrafovi u Trinkijerijevom sistemu postaju i bivši igrač Partizana Ognjen Jaramaz, kao i nekadašnji igrač večitih rivala Kori Volden. Sa obojicom se Italijan upoznao tokom boravka u Partizanu, a kako stoje stvari, biće njegovi važni aduti i u Bavarskoj. Posle dobrih rola u Kupu Nemačke, Volden sa 16 i Jaramaz sa 11 poena su bili među najboljima u porazu od Uniksa.

19.45: (1,45) Fenerbahče (15,0) Uniks (3,05)

Fenerbahče ima imperativ pobede protiv sastava iz Kazanja, ali neće imati nimalo jednostavan zadatak.

Ne cvetaju ruže ekipi Aleksandra Đorđevića na startu Evrolige. Posle tesnog trijumfa nad desetkovanom Crvenom zvezdom u Istanbulu, Fener je pretrpeo poraze na gostovanjima u Atini i Berlinu.

Dok je poraz u OAKA areni bio donekle prihvatljiv, teško će Đorđević i njegovi puleni pronaći izgovor za neuspeh u sudaru sa Albom - timom koji je sezonu počeo katastrofalnim porazom od Barselone, potom položio i oružja pred Asvelom na svom terenu.

Svestan je i Đorđević da njegova ekipa mora bolje. Posebno u odnosu na drugo poluvreme iz Berlina, kada je rivalu dozvolila 57 poena. Ističe da je pred Fenerom još jedan težak zadatak.

"Uniks ima dubinu, atletski sjajan tim. Ima iskustvo u Hezonji i Voronceviču, koji su lideri. Ima energiju i emotivne vođe poput Džona Brauna. Izuzetno su nezgodni. Imaju puno igrača za organizaciju napada, gomilu talenta i vole da igraju u visokom tempu. Takođe, imaju puno preuzimanja kod visokih igrača. Moramo da budemo jako pametni da bismo stigli do pobede. Očekujem više u odbrani nego što smo ponudili u drugom poluvremenu protiv Albe. Da odigramo sa više fokusa, hrabrosti i kreativnosti u napadu", izjavio je srpski stručnjak pred duel sa Uniksom.

Marko Gudurić (Foto: MN Press)Marko Gudurić (Foto: MN Press)

I ove sezone ključeve Fenerbahčea drži Nando de Kolo. Ali čini se da je dobio kvalitetniju pomoć, pre svega u Pjeriji Henriju. Ipak, više se očekivalo od reprezentativca Senegala (7,3 poena i 4,3 asistencije). Dajšon Pjer i Jan Vesli su sa 10,7 poena na adekvatnom nivou, tu je i Devin Buker sa 9,7, ali se čeka Marko Gudurić. Dolazak bivšeg beka Crvene zvezde minule sezone predstavljao je prekretnicu za ekipu iz Istanbula. Srbin se ipak nedavno oporavio od povrede i polako pronalazi ritam. Kada ga pronađe, Fener bi ponovo mogao da bude strah i trepet u Evroligi.

Mnogo više se očekuje i od Marijala Šajoka. Pojačanja iz Burse, bivšeg NBA igrača koji je u sezoni za nama beležio 18,9 poena po nastupu u Turskoj. Upoređivan je po dolasku u Istanbul smelo i sa Kevinom Durantom, ali dva poena po nastupu daleko su od onoga zbog čega je Kanađanin angažovan.

Što se tiče Uniksa, osokoljen prvom pobedom u elitnom takmičenju, nema sumnje da će biti izuzetno motivisan u Ulker Sports dvorani. Hezonja je od starta sezone na visokom nivou (15,3 poena po meču u EL), a eksplodiroa je i Ajzea Kejnan (16,3 poena po meču u EL). Odličan početak u Kazanju beleži i bivši bek Crvene zvezde Lorenco Braun, koji bi posle neuspele epizode u Fenerbahčeu mogao da procveta u dresu Uniksa. Nema sumnje i da će biti dodatno motivisan protiv bivšeg tima.

Džon Braun po pravilu radi veliki posao na oba kraja terena, a sve više se nameće i sjajni atleta Džerel Brentli, koji će kako vreme bude odmicalo imati sve veću ulogu na oba kraja terena. Ima Uniks izuzetan kvalitete, Velimir Perasović polako postavlja stvari na svoje mesto i čini se da bi njegova ekipa mogla da bude nagazna mina za sve članove elitnog društva. Pa tako i za Fener.

20.00: (2,15) Alba (14,5) Baskonija (1,80)

Pretpostavljalo se da će Asvel imati bolju sezonu u Evroligi od minule, ali da će je početi sa tri vezana trijumfa, malo ko je mogao da pretpostavi. I dok se pobede nad Žalgirisom i Albom mogu razumeti, trijumf čete Ti Džej Parkera nad Anadolu Efesom spada u kategoriju senzacija. U Vilerbanu je posle sastava iz Kaunasa oružje položio i prvak Evrope, a sada će poraz pokušati da izbegne Makabi.

Najzaslužniji za sjajne rezultate francuskog tima svakako je maestralni Kris Džouns. Sjajni strelac beleži 18 poena u proseku na startu Evrolige - prosto je nezaustavljiv. Sada će se odmeriti sa timom koji je tokom leta prelako digao ruke od njega.

Odličan je i Eli Okobo sa prosekom od 14,3 poenai 4,7 asistencija, a sve bolji je i Kostas Adetokumbo (8,3 poena i 3,3 skoka), koji pruža sve veći doprinos u odbrani. S ozbirom kakve fizičke predispozicije poseduje, mogao bi da postane Asvelova defanzivna sila. Još se čeka mladi Viktor Vembanjama, koji je upisao tek nešto više od tri minuta, a ukoliko Parker uspe i njega da ukombinuje sa ostatkom ekipe i pronađe mu pravu ulogu na najvišem nivou, sastav iz Vilerbana bi zaista mogao da napravi dar mar u Evroligi ove sezone. Ima iskustva u igračima poput Antoana Dioa, Džejmsa Gista, Vilijama Hauarda, Šarla Kaudija, Pola Lakoma, Dejvida Lajtija, glad u nadama poput Vembanjame, Stranzela i Adetokunba, atletski sjajnu ekipu, nekoliko vrsnih strelaca... Sve preduslove za dobre rezultate.

Makabi sa druge strane ponovo ima zvezdama krcatu ekipu, ali to ne daje rezultate. Nekako je uspeo da izađe na kraj sa Bajernom u prvom kolu, samo zahvaljujući majstorskoj partiji Skotija Vilbekina. Spušten je na zemlju u svom domu, kada mu je Crvena zvezda očitala lekciju. Protiv Armanija u Milanu je bio potpuno nemoćan.

Moraće Sferopulos da pronađe rešenje što pre. Matijas Lesor se nameće kao dobro pojačanje, ali će i igrači poput Derika Vilijamsa i Džejmsa Nanelija morati da se podrede ekipi, zaigraju angažovanije u odbrani, smirenije i kvalitetnije u napadu. Ima Ponos Izraela sasvim dovoljno oružja da izađe na kraj sa Asvelom i prekine mu sjajnu seriju, ali je pitanje da li je za tako nešto u ovom trenutku sposoban. Ekipa nije adekvatno uigrana i zato još nema željenih rezultata u najjačoj konkurenciji, čini se ni na vidiku.

Poslednji meč dana odigraće se u Berlinu, gde Alba dočekuje Baskoniju. Obe ekipe su posle uvodna dva poraza upisale trijumfa u trećem kolu, a posebno se od sastava iz Vitorije više očekuje.

Nekoliko poznatih lica se vraća u nemačku prestonicu. Simone Fontekio i Džejson Grejndžer su minule sezone branili boje Albe, pretprošle je za nemačkog šampiona nastupa i Lendri Noko, a u Bundesligi je do minulog leta nastupao i Vejd Boldvin. Obe ekipe imaju određenih kadrovskih problema, čini se da Duško Ivanović polako postavlja stvari na svoje mesto u Baskoniji, dok je najsvetlija tačka u Berlinu na startu sezone nemački internacionalac Oskar Da Silva. Krilni košarkaš je odigrao vrlo dobro u porazu od Asvela na debiju U Evroligi, a potom ubacio 22 poena Fenerbahčeu i bio najzaslužniji za prvi trijumf u sezoni.

EVROLIGA - 4. KOLO

Četvrtak

19.00: (1,55) Zenit (14,5) Bajern (2,70)

19.45: (1,45) Fenerbahče (15,0) Uniks (3,05)

20.00: (2,15) Alba (14,5) Baskonija (1,80)

20.00: (1,80) Asvel (14,5) Makabi Tel Aviv (2,15)

Petak

19.00: (1,10) CSKA (23,0) Crvena zvezda (7,50)

19.00: (3,90) Monako (16,0) Barselona (1,30)

20.00: (1,17) Olimpijakos (20,0) Žalgiris (5,50)

20.30: (1,80) Milano (14,5) Efes (2,15)

21.00: (1,10) Real Madrid (23,0) Panatinaikos (7,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Vladimir LučićOgnjen JaramazKK ZenitĆavi PaskvalKK Bajern MinhenAndrea TrinkijeriKris DžonsAsvelFenerbahče BekoAleksandar ĐorđevićMarko Gudurić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara