Joanis Papapetru (© Star Sport)
Joanis Papapetru (© Star Sport)

Papapetru prokrčio put Partizanu, ali tek sada sledi pakao za plej-of

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.02.23. | 10:00

Grk odigrao partiju sezone u Kaunasu i utabao put ka doigravanju Evrolige, ali crno-bele tek čekaju ključne utakmice u elitnom takmičenju

Kada pobedite na svom terenu Fenerbahče, Real Madrid i Barselonu, onda je to jasan znak da se ne bojite nikoga i da svakoga možete da savladate. Takvu reputaciju stekao je Žalgiris u Kaunasu, međutim Partizan Mozzart Bet je sada u seriji, igra najbolju košarku, sve je kliknulo pa ni Zelena šuma nije mogla da zaustavi Parni valjak. Ovog puta je za "volanom" bio Joanis Papapetru.

Grk je bio taj koji je zaustavio nalet Litvanaca u trećoj četvrtini. Posle neverovatnog prvog poluvremena u kojem je klub iz Humske imao 22 poena prednosti, Žalgiris je krenuo na sve ili ništa. Spustio se pred kraj treće deonice na jednocifren zaostatak i onda je na scenu stupio Papapetru. Na svega tri sekunde pred kraja napada pogodio je ključan šut na meču koji je potpuno demoralisao protivnika i prokrčio put ka sigurnoj pobedi koja bi mogla da bude vrlo bitna u borbi za plasman među osam najboljih.

Izabrane vesti

"Ušli smo agresivno u prvom poluvremenu i dominirali. Žalgiris se potom vratio, što smo znali da može jer je dobar tim. Znali smo da se uvek bore do kraja. Arena i navijači su neverovatni. Zaslužili su čestitke, ali mi smo se držali plana igre. Znali smo da mogu da uzvrate, ali smo izdržali sve udarce. Jesmo napravili neke greške, ali smo uspeli da se dokopamo veoma važne pobede", rekao je Papapetru.

Grk je važio za veliko pojačanje letos. Prvi put u karijeri se odlučio da napusti domovinu posle dugogodišnje evroligaške karijere, prvo u Olimpijakosu, a onda u Panatinaikosu gde je bio i kapiten. Očekivano je bilo da mu je potreban period prilagođavanja u Beogradu, a posebno kod Željka Obradovića.

Dok je u odbrani uvek bio na nivou, napad je bio ispod očekivanog. Na prvih šest mečeva u elitnom takmičenju uvek je ostajao na jednocifrenom broju poena, nešto slično se dešavalo i prošle sezone sa Rodionsom Kurucom, ali Papapetru nije Letonac i to je vrlo brzo pokazao. Mentalno neuporedivo jači, Papapetru nije gubio samopouzdanje, iz utakmice u utakmicu je pomagao ekipi na bilo koji način, a sada je došao red i na koševe.

Baš protiv Žalgirisa je ubacio 17 poena, najviše ove sezone, a to je uradio u skoro perfektnom maniru. Pogodio je tri od šest šuteva za dva i tri od četiri za tri. Imao je i četiri skoka za 27 minuta na parketu. Partija vredna pohvale!

Pored Grka, formu je podigao i Zek Ledej koji je od poslednjeg susreta sa Crveneom zvezdeom verovatno i najbolji Partizanov igrač. U Kaunasu je ponovo imao dabl-dabl učinak od 11 poena i deset skokova

"Glavna stvar je da smo bili agresivni. Rekao sam momcima da je ovo posebno mesto zbog atmosfere. Mi smo došli ovde da budemo agresivni i u ranoj fazi smo uspostavili taj standard. To nam je pomoglo da preguramo utakmicu. Oni su iskoristili publiku da naprave pritisak u trećoj četvrtini, ali smo bili u stanju da ostanemo koncentrisani i slušali smo trenera. Pregrupisali smo se u četvrtoj četvrtini i utakmicu odveli u pravcu koji nam odgovara", rekao je Ledej posle meča.

Kada se sve sabere i oduzme, crno-beli su podigli formu u najbitnijem momentu. Trenutno su u seriji od tri pobede. Pali su Crvena zvezda, Asvel i sada Litvanci pa su samim tim su izabranici Željka Obradovića sebi otvorili put ka plej-ofu.

Tabela kaže da je klub iz Humske na sedmom mestu sa 12 pobeda i 11 poraza. Isti učinak imaju Makabi, Valensija i već pominjani Žalgiris. Ispred Partizana je Baskonija sa pobedom više, potom Monako i Fenerbahče imaju po 14 pobeda, Barselona je na 15, a na vrhu su Real Madrid i Olimpijakos sa po 16 trijumfa. Na prvi pogled je jasno da je sve moguće.

"Sada smo u dobroj situaciji, boljoj nego ranije, ali treba samo sebe da gledamo. Idemo iz utakmice u utakmicu, a sledeća je Mega. To je način na koji ćemo da se spremamo", rekao je Željko Obradović.

Pogled na raspored jasno pokazuje šta crno-bele očekuje do kraja sezone. Još 11 teških utakmica, a od toga šest u Beogradu. Već naredne nedelje Partizan Mozzart Bet ponovo putuje. Ide u Minhen na noge Andrei Trinkijeriju, Vladimiru Lučiću i Ognjenu Jaramazu, Bajern ima problema sa povredama, ali i u okrnjenom sastavu je bio nadomak pobede u Barseloni - Jaramaz je promašio šut za eventualnu pobedu. Potom slede dva vrlo bitna meča u Štark areni, protiv Fenerbahčea i Albe, da bi usledila turneja po Italiji. Početkom marta, izabranici Obradovića igraju u Milanu i Bolonji, a cilj će biti ono što Zvezda nije uspela ove nedelje, da se izvuče barem jedan trijumf. Serija gostovanja se nastavlja u Istanbulu protiv Efesa, a onda tri neverovatne utakmice u Beogradu. Redom u Srbiju stižu Olimpijakos, Real Madrid i Barselona, a za kraj možda i dva ključna meča u aprilu. Prvo gostovanje u Monaku, a u poslednjem kolu okršaj protiv Panatinaikosa u Beogradu.

 PREOSTALE UTAKMICE PARTIZAN MOZZART BETA U EVROLIGI

Bajern - Partizan Mozzart Bet 9. februar

Partizan Mozzart Bet - Fenerbahče 23. februar

Partizan Mozzart Bet - Alba 2. mart

Virtus Mozzart Bet - Partizan 7. mart

Olimpija - Partizan Mozzart Bet 9. mart

Efes – Partizan Mozzart Bet 16. mart

Partizan Mozzart Bet - Olimpijakos 24. mart

 Partizan Mozzart Bet - Barselona 28. mart

Partizan Mozzart Bet - Real 31. mart

Monako - Partizan 7. april

Partizan Mozzart Bet - Panatinaikos 14. april

 



EVROLIGA - 23. KOLO

Četvrtak:

Barselona - Bajern Minhen 72:70

/Mirotić 12 - Vajler Beb 15/

Olimpija Milano - Crvena zvezda 76:68

/Beron 15 - Bentil 17/

Valensija - Makabi Tel Aviv 93:94

/Harper 20 - Boldvin 19/

Petak:

Fenerbahče - Alba 101:86

/Hejs-Dejvis 24 - Vecel 13/

Monako - Real Madrid 91:95

/Džejms 23 - Hezonja 30/

Žalgiris - Partizan Mozzart Bet 74:88

/Brazdeikis 17 - Papapetru 17/

Olimpijakos - Efes 76:70

/Vezenkov 23 - Micić 10, Larkin 10/

Baskonija - Panatinaikos 95:90

/Hauard 24 - Wilijams 19/

Asvel - Virtus Bolonja 64:77

/De Kolo 15 - Belineli 21/



tagovi

Joanis PapapetruKK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara