Joanis Papapetru (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)
Joanis Papapetru (©Mozzart Sport / Nikola Mikić)

Papapetru za Mozzart Sport: Plakali smo posle titule i nismo hteli da odemo, Željko je bog košarke

Vreme čitanja: 7min | pon. 28.08.23. | 09:00

“Apsolutno, biće Partizan u samom vrhu u svim takmičenjima, biće u igri da osvoji sve titule“, rekao je grčki reprezentativac

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Grčka se nije proslavila protiv Jordana posle šoka zbog povrede Dinosa Mitoglua, ali je senzaciju sprečio Joanis Papapetru.

Izabrane vesti

Doskorašnji košarkaš Partizan Mozzart Beta preuzeo je odgovornost na sebe i izneo važnu sekvencu utakmice kako bi njegovi saigrači došli do daha i izneli posao do kraja. Morao je, kao jedan od najiskusnijih u sastavu Dimitrisa Itudisa i u jeku svih izostanaka sa kojima se još bore Heleni.

Povratnik u redove Panatinaikosa u razgovoru za Mozzart Sport govorio je upravo o tome koliko je teško biti izolovati se od medijskih priča o izostancima važnih igrača, Mundobasketu, povratku u Panatinaikos, a pre svega o protekloj sezoni u Partizan Mozzart Betu, Željku Obradoviću, prelaznom roku crno-belih, tituli u ABA ligi i propuštenoj šansi za Fajnal for...

“Sjajan je osećaj posle titule, imam uspomene koje ću nositi sa sobom ceo život. Uraditi ono što smo mi uradili sa onom grupom igrača, trenerom i celom organizacijom je nešto fantastično, ostaće zapisano zauvek. Zaista smo kliknuli kao tim, stvorili smo prijateljstva za ceo život“, kaže Papapetru u razgovoru za Mozzart Sport i otkriva:

“Na kraju dana, kada smo osvojili titulu nismo želeli da odemo i svi smo plakali. Mnogi nisu znali hoće li se vratiti pošto im je isticao ugovor. Zbog toga smo odlučili da napravimo zajedničku fotografiju, da imamo uspomenu na ono što smo napravili. Čujemo se stalno, bez obzira što su neki promenili klubove. Sve je bilo tako sjajno, za navijače, Partizan koji se vratio u Evroligu i zbog titule. Bila je jako uspešna sezona“.

Imaćeš Matijasa Lesora da delite dobro i zlo u Panatinakosu...

“Mnogo sam srećan. Matijas je sjajan igrač, dominantan. Prošle sezone igrao je odličnu košarku za Partizan, verujem i nadam se da će takav biti i u Panatinaikosu. Takođe je sjajan lik, zbog toga se radujem što ćemo sarađivati i u Atini“.

Verovatno su te mnogi pitali o saradnji sa Željkom Obradovićem, kako sa ove distance gledaš na iskustvo sa njim?

“Naš odnos je bio sjajan. Šta da kažem, on je košarkaški bog, jedinstvena ličnost koju treba i vredi upoznati. Osećam privilegiju što smo radili zajedno u Partizanu, što sam mogao da treniram pod njegovim vođstvom. Drago mi je što me je izabrao da budem u njegovom sastavu“.

------------

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

------------

Zahtevan je trener, trebalo je ispratiti njegove ideje i zamisli...

“Bilo je uspona i padova u igri tokom sezone, on traži uvek maksimum od igrača što je izazovno. Uvek želi više od onih sa kojima radi, tako pokušava da od vas izvuče najviše, da težite ka savršenstvu. Zato smo i imali tako dobru sezonu, bili smo na korak do Fajnal fora. On je prava zvezda, način na koji pristupa treninzima, radu, igračima, drugim trenerima, osoblju na terenu i van njega je nešto impresivno. Prijatelj je sa svima“.

Bili ste na poluvreme od Fajnal fora Evrolige, toliko toga se dogodilo u seriji sa madridskim Realom, kako sada gledaš na ono što je bilo?

“Gledano istorijski, posle svega što smo imali prilike da vidimo, bila je neverovatna serija sa Realom. Vodili smo 2-0, vratili smo se u Beograd, vodili sa 15 razlike i svi su mislili da je gotovo. Real je ipak pobedio obe u gostima, vratio seriju u Madrid... Mnogo je toga uticalo na sve što se desilo, nismo mogli da računamo na Pantera i Lesora, mnogo je bila luda serija“, priča grčki reprezentativac i dodaje:

“Ako pogledamo prve dve utakmice u Madridu, kada smo igrali u najjačim sastavima, dominirali smo i pokazali smo da možemo da uradimo velike stvari. Posle one tuče svima su nam bila pomešana osećanja, psihički nismo bili na pravom mestu. Tim je izgubio balans bez Lesora i Pantera. Ne tražim izgovor, jer je i Real ostao bez nekoliko igrača, ali ono što se desilo na kraju druge utakmice promenio je kompletan tok četvrtfinala. Na kraju smo ostali kratki za Fajnal for“.

Video si da su Kevin Panter, Zek Ledej, Aleksa Avramović i Džejms Naneli između ostalih produžili ugovore u Partizan Mozzart Betu?

“Pričamo baš često, oni su igrači koji su morali da ostanu. Kevin je kapiten, Zek je tu sa njim već dve sezone, u Partizanu je još otkako su igrali Evrokup. Izgradili su sve zajedno, bili tu od prvog dana, verujem da je jako važno za sve što su ostali“.

Kako ti se čini Partizanov prelazni rok?

“Iskreno mislim da nije gotov, tako mi se bar čini. Doveli su dobre igrače. Ponitku i Kaminskog. Odlična pojačanja, plus Doužer, verujem da će tim biti odlično sklopljen. Video sam takođe i šta je Partizan postavio na društvene mreže oko ogromnog interesovanja navijača za sezonske karte... Verujem da će atmosfera i uzbuđenje biti na vrhuncu, tako je bilo i prošle sezone“.

Veruješ li da Partizan Mozzart Bet može da ponovi prošlogodišnje rezultate?

“Apsolutno, biće Partizan u samom vrhu u svim takmičenjima, biće u igri da osvoji sve titule“.

Kako ti se čini srpski tim na Mundobasketu? Poput vas, imali smo mnogo problema sa povredama i izostancima...

“Istina, fali im mnogo igrača od ranije, ali Srbija uvek ima dosta talenta u sastavu. Slični su nam putevi, izgubili ste Jokića, Micića, Kalinića, Lučića, ostali bez Nedovića, kao mi bez Mitoglua sada. Ali, postoji vrednost ekipe, dosta je kvaliteta i talenta u timu da može da se ode daleko na ovom takmičenju. Ponekad je na ovakvim turnirima potrebna sreća, zbog grupa, koga dobijaš u četvrtfinalu, kako se kockice poslože... I Srbija i mi smo došli u Berlin neporaženi, a onda nam je došla odlična Nemačka i ispali smo sa samo jednim porazom. Važno je mnogo koga dobijaš u nokaut fazi. Što se grupe tiče, siguran sam da će Srbija proći bez problema“.

Kako se ti osećaš? Imao si dugu, napornu sezonu u Partizan Mozzart Betu, promenio klub, došao u reprezentaciju posle mesec dana odmora...

“Dobro sam, hvala na pitanju. Imao sam problema sa povredom ramena, koja me je baš dugo držala van terena. Iskreno, nisam očekivao da će me toliko dugo držati, skoro dva meseca. Onda sam počeo da treniram sa ekipom, sada se vraćam u formu i osećam se dobro“.

Vratio si se u Panatinaikos, koji je ovog leta doveo veliki broj novih igrača, kao i trenera Ergina Atamana...

“Uzbudljivo je. Panatinaikos je bio aktivan na tržištu, klub je pokazao ambiciju da se vrati gde pripada i dođe ponovo do uspeha iz ranijih godina. Veliki i dobar izazov za sve nas. Imamo dobre igrače i tim, sjajnog trenera. Sve izgleda vrlo dobro i ovo je lepa šansa za sve nas“.

Sada se u javnosti ponovo govori o Panatinaikosu kao ozbiljnom kandidatu za evropsku titulu, na koju se čeka više od decenije...

“Teško je govoriti tako, nije baš jednostavno reći da ćemo biti kandidati za evropsku titulu. Timovi se ne grade u jednoj godini. Teško je dovesti 10-11 novih igrača i očekivati da će se hemija stvoriti sama od sebe, da će sve nekim čudom da bude savršeno“.

Šta je najvažnije za vas u takvoj situaciji?

“Ovo će nam biti prva zajednička sezona, naravno mi bismo voleli da napravimo nešto veliko, ali zaista treba da se fokusiramo na to da stalno napredujemo i gradimo dobre veze u timu. Da se vratimo na scenu kao tim za plej-of, kandidat za Fajnal for. To je najvažnije. Vidite i sami koliko je teško osvojiti evropsku titulu, morate da imate i sreću na vašoj strani. Videli smo svi šta se dogodilo u Madridu tokom četvrtfinala, kako se Real vratio i onda Serhio Ljulj doneo Evroligu onim šutem... Ne treba sebi da stavljamo teret kandidata za pehar, već samo da pokažemo svima da se Panatinaikos vratio i budemo prisutni u vrhu narednih godina“.

Pretrpeli ste još jedan udarac, povredio vam se Dinos Mitoglu pred sam početak Mundobasketa...

“Značajan gubitak za nas, mnogo bitan igrač za Grčku. Vratio se posle dugo vremena, bio u odličnoj formi, mnogo nam je značio. Još jedan izgubljen igrač za nas, već smo pretrpeli toliko udaraca u pripremama za Mundobasket. Svesni smo koliko su to sve veliki gubici, a ovaj nam je došao baš u nezgodnom trenutku. Sada moramo da se fokusiramo na igrače koje imamo na raspolaganju i damo sve od sebe“.

Nedostaju vam Janis Adetokunbo, Kostas Slukas, Nik Kalates i još neki igrači, da li vam je bilo teško da održite fokus na pripreme i ono što vas čeka u Manili?

“Nije, jednostavno moramo da držimo fokus na stvari koje možemo da kontrolišemo. Od prvog dana smo pričali da imamo grupu momaka koji žele da budu ovde i da se takmiče, zato se trudimo najviše što možemo. Dobro smo se pripremili, imamo želju i energiju, sada da vidimo sa čim raspolažemo“, zaključuje Papapetru razgovor za Mozzart Sport.



tagovi

Joanis Papapetrukošarkaška reprezentacija GrčkeKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaMundobasket 2023

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara