Ekipa Partizana (© Star Sport)
Ekipa Partizana (© Star Sport)

Partizan izgledao kao plej-of tim posle 107 dana

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.04.24. | 10:46

Izabranici Željka Obradovića posle više od tri meseca pobedili kao gosti i pokazali da mogu da budu među najboljima u Evroligi, ali sada i sreća mora da im se osmehne

Prvi put još od 19. decembra navijači Partizan Mozzart Beta su mogli da budu zadovoljni na gostovanju. Izabranici Željka Obradovića su najzad pokazali da mogu da igraju kvalitetnu košarku i van Beograda. Doduše, bila je u Berlinu apsolutno poslednja šansa da tako nešto pokažu, ali najbitnije je da su pokazali... Timsku igru, agresivnu odbranu, smirenost i fokus kada se protivnik vraćao. Upisana je tek četvrta pobeda izvan Beogradske arene ove sezone u elitnom takmičenju, a da biste bili deo plej-in, a posle toga i plej-ofa... Morate da pobeđujete kao gosti.

Koliko je kasno stigao trijumf u Berlinu govori i činjenica da će večeras kompletan tim Partizana biti prikovan ispred malih ekrana kada Fenerbahče bude igrao sa Anadolu Efesom (19.45). Navijaće crno-beli za tim Šarunasa Jasikevičijusa i to iz sveg srca jer bi pobeda Fenera otvorila u potpunosti vrata plej-ina. Partizan bi ponovo držao sudbinu u svojim rukama i pobedom naredne nedelje protiv Valensije u Areni bi se plasirao u plej-in.

Izabrane vesti

"Sada ne možemo da kažemo da ne gledamo druge rezultate jer ne zavisi sve od nas. Gledaćemo utakmicu u Istanbulu. Posle toga moramo da pobedimo Valensiju, ali ja ne sumnjam u saigrače i stručni štab. Sada se nadam da će malo ta sreća sada da nas pogleda", rekao je Danilo Anđušić.

Iako još uvek ima varijanti da Partizan bude deveti, realnije je da bude 10. na tabeli posle ligaškog dela što bi značilo da su mu potrebne još dve pobede na gostujućim terenima samo da bi došli do plej-ofa... Tamo gde su prošle sezone rutinski došli kao šestoplasirani tim sa 20 pobeda.

Ove sezone Partizan jednostavno nije na tom nivou, posebno kada igra na strani. Od 19. decembra kada je tim trenera Obradovića savladao Valensiju u Španiji, nanizano je čak osam uzastopnih gostujućih poraza. Redom su crno-beli padali u Madridu, pred navijačima Zvezde, Istanbulu, Atini, Monte Karlu, Bolonji, Milanu i Barseloni. Posle čak 107 dana, klub iz Humske je pronašao način da savlada nekoga van Arene, bila je to sada Alba, najgori tim u ligi, ali uprkost tome videli su se obrisi nečega što pokazuje da Partizan može da bude plej-of tim. Da može da zadrži prisebnost i na gostujućem terenu što će definitivno morati da uradi ako se plasira u plej-in.

Odavno nismo videli da pet igrača odigra na visokom nivou i to od onih kojih se naviše očekuje. Da onda kada zagusti, neko sa klupe uskoči i energijom povuče ručnu i da bi potom ostatak tima bez drame priveo meč kraju.

Baš tako je bilo u Berlinu, Džejms Naneli je pogađao u serijama, Kevin Panter je bio izrazito racionalan i efikasan, Aleksa Avramović je kidisao u odbrani, Zek Ledej je radio sve što je bilo potrebno, Pi Džej Doužer je posle dugo vremena bio svestan, a kada je Alba pripretila u drugom poluvremenu pojavio se Alen Smailagić sa pet nanizanih poena i sjajnim skokovima i odbranom, potom i Danilo Anđušić sa bitnim šutevima i posle ko zna koliko vremena izbegnut je dramatičan finiš gde bi navijači Partizana gubili živce.

"Znali smo koliko je važno. Igrači su izašli na teren sa velikom željom, s obzirom da su se momci nekoliko puta bacali na parket, to samo pokazuje želju i agresivnost da se utakmica pobedi. Važna je pobeda, ali ova utakmica je oličenje naše sezone: gore, dole. Na kraju smo uspeli da odigramo pametno i da dobijemo, to je najvažnije. Sada čekamo ostale rezultate i imaćemo poslednju utakmicu protiv Valensije da vidimo koliko će nam eventualna pobeda značiti za plasman”, rekao je Željko Obradović.

Evidentno je da je Obradović maksimalno skratio rotaciju pred najbitnije mečeve. U Berlinu protiv Albe, Panter, Ledej i Naneli su igrali preko 30 minuta. Odmah iza njih su bili Pi Džej Doužer i Aleksa Avramović, dobre uloge (iako brojke ne pokazuju) imali su Kaminski i Kaboklo... o Anđušiću i Smailagiću smo već pričali, minute je imao i Koprivica. Kada se sve sabere, to znači da Mateuš Ponitka nije igrao, kao i već odavno otpisani Džejlin Smit, dok su van tima bili Ognjen Jaramaz i Uroš Trifunović.

Ovakav raspored uloga treba očekivati i u finišu sezone uz neke minimalne promene koje će se menjati u zavisnosti od protivnika, ali lideri će uvek biti isti i oni će morati da pronalaze način da pobeđuju i kada nisu u Beogradu baš kao što je to bio sinoć slučaj u Berlinu.

EVROLIGA - 33. kolo

Četvrtak

Crvena zvezda - Olimpijakos 86:89

/Bolomboj 19 - Rajt 20/

Monako - Žalgiris 69:66

/Džejms 18 - Evans 17/

Alba - Partizan Mozzart Bet 83:94

/Timan 20 - Naneli 17/

Barselona - Makabi 92:89

/Veseli, Abrines 17 - Boldvin 22/

Valensija - Asvel 69:98

/Džons 18 - Lovernj 21/

Petak

19.45 (1,35) Fenerbahče (16,00) Efes (3,70)

20.30 (3,70) Bajern (16,00) Panatinaikos (1,35)

20.30 (1,45) Olimpija Milano (16,00) Virtus Bolonja (3,20)

20.30 (1,30) Real Madrid (17,00) Baskonija (4,10)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara