Shutterstock
Shutterstock

Partizanova grupa u TOP 16: Lokomotiva veliki minus, a tu je i čedo Borisa Dijaoa sa Zdovcem i Entonijem Braunom

Vreme čitanja: 5min | čet. 17.12.20. | 16:38

Gledano po imenima, bolje Levaloa nego Unikaha. Trento je svakako pobediv, u to smo se već uverili

Partizan nije blistao u Evrokupu do sada, ali je prošao u TOP 16 fazu i može da bude zadovoljan učinjenim. Prvi korak je načinio, a pošto je takmičenje takvo da su razlike između ekipa generalno male, imaće solidne šanse da se domogne čak i četvrtfinala.

U TOP 16 fazi će igrati protiv Metropolitana (B1), Lokomotive Krasnodar (C2) i Trenta (D3). Pozabavićemo se onim što čeka crno-bele u nastavku takmičenja na evrosceni. Pre toga, generalan pogled kapitena crno-belih Novice Veličkovića.

Izabrane vesti

U Top 16 fazi svaki kiks te udaljava od prolaska dalje. Već dve godine, ako ne i tri igramo sa Trentom. Ne poznajem Metropoliten iz Pariza. Svi danas igraju košarku, imaju respektabilne igrače. Imali su neke dobre pobede, nisu slučajno bili najbolji u svojoj grupi. Danas bukvalno svi igraju košarku, imaju respektabilne igrače. Sigurno je da neće biti lagano, ali treba hrabro ući u sve to i da gledamo da prođemo”, rekao je Veličković za jutjub kanal kluba.

TOP 16 faza Evrokupa igraće se od 13. januara 2021. godine do 10. marta. Timovi će biti podeljeni u četiri grupe od po četiri tima. Svako će igrati sa svakim kod kuće i na strani, dakle ukupno po šest mečeva. Najbolja dva će iz svake grupe proći u četvrtfinale.

Šta čeka Partizan?

METROPOLITAN SA DOBRO POZNATIM ZDOVCEM I ENTONIJEM BRAUNOM

Po pozicijama gledano, Metropolitan bi trebalo da bude najjači Partizanov protivnik jer dolazi sa mesta B1. Ujedno je i najveća nepoznanica. Zato ćemo probati što više da vam ga približimo.

Posle dve sezone van internacionalnog nivoa, Metropolitan se vratio u Evrokup gde je igrao u četvrtfinalu 2015. godine što mu je i najbolji rezultat.

Prošla sezona je bila prva otkako je Boris Dijao iz patika prešao u predsedničku fotelju. On je prvo igrao za Metropolitan od septembra 2017. godine, da bi 6. septembra 2018. objavio da ide u penziju. Malo manje od godinu dana posle toga postao je i predsednik kluba.

Metrpolitan je mlad klub. Osnovan je 2007. godine kada su Rasin Pariz i Levaloa Sporting Klub postali jedan klub. Iako Levaloa vuče korene kao sportsko društvo još iz 1982. godine. Rasing je bio dominantna sila tokom pedesetih godina prošlog veka. Dakle, iako je mlad, ovaj klub ima jake pretke.

Dakle, kada smo se upoznali sa kratkim istorijatom Metropolitana, pređimo na trenutni sastav koji će izaći na crtu Partizanu.

Pre svega, treba reći da je trener ovog francuskog tima nama dobro poznati Jure Zdovc. Slovenački stručnjak je posle neuspeha sa Olimpijom preuzeo Metropolitan i ide mu jako dobro. Dovoljno je reći da je bio prvi u grupi zajedno sa Unikahom, Mornarom, Budućnosti... Od najvećeg neuspeha vrlo brzo počeo je da pravi jako dobre rezultate sa francuskim timom.

Od igrača, najzanimljivije ime je Entoni Braun koji je bivši košarkaš Partizana. Neslavno je završio sa crno-belima, ostaće upamćen kao jedno od najlošijih pojačanja, ali u Metropolitanu on ima jako dobru ulogu. Zapravo, jedan je od najboljih igrača ovog tima.

U proseku postiže 13,4 poena uz 45,7% šuta za tri poena. Ima i četiri skoka po utakmici.

Pored njega, najbolji pojedinci u napadu su Rob Grej i novopridošli Arči Gudvin sa po 14,5 poena u proseku. Gudvin je stigao krajem novembra i očigledno se dobro uklopio. Levaloa u Asemu Mareju i Bastijanu Pinou ima još dvojicu igrača koji u proseku daju dvocifren broj poena.

Dakle, poena ne manja. Ofanzivno je ovo snažan tim, ali je i pobediv, što je pokazao Mornar u Baru kada je bio bolji sa 89:78. Ako je mogao Mornar, može i Partizan. Budućnost je takođe u grupi bila bolja od Metropolitana, u gostima. Kod kuće je poražena od izabranika Jure Zdovca.

Utisak je da je Metropolitan bolja opcija od Unikahe, koja je, treba i to reći, u problemima sa povredama. Ali je to ipak Unikaha.

LOKOMOTIVA BEZ ALANA VILIJAMSA

Ako možemo da kažemo da je Partizan načelno prošao dobro sa prvoplasiranim iz Grupe B, onda to ne možemo da kažemo za drugoplasiranog iz Grupe C. Doduše, bolje svakako Lokomotiva nego Virtus. Pa u tom svetlu, ruski tim i jeste bio najrealnija opcija.

Lokomotiva je možda i najveći favorit da završi ovu novoformiranu grupu na prvom mestu. Iako je ovaj tim imao ogroman udarac tokom sezone jer mu se povrdio najbolji igrač, Alan Vilijams, možda i jedan od najboljih igrača Evrokupa ove sezone. Povredio je koleno i za njega je ova sezona gotova.

Međutim, i bez njega Lokomotiva igra opasno dobro i ofanzivno veoma snažno. Ova ekipa u proseku daje 91 poen i tu možemo da završimo bilo kakvu priču o snazi tima. Moraće Partizan da igra mnogo bolju odbranu nego što je to do sada činio ako želi da se izbori sa Lokosima.

Sada kada skakačka mašina Vilijams nije tu, prednjače u igri Džordan Kraford sa 16,9 poena u proseku i sjajni plej Vil Kamings sa 14,5 poena u proseku.

BrutAlan

Apsolutno treba obratiti pažnju na Kevina Harvija, to je igrač koji dominira terenom i sa kojim Partizan može da ima mnogo problema. Daje 13,8 poena u proseku, ima 6,4 skoka, 1,5 asistencija i 2,3 ukradene lopte u proseku po utakmici Evrokupa. Dakle, ima ga svuda.

Pored njega tu je i preiskusni Mindaugas Kuzminskas, a sa klupe sve vodi Evgeni Pašutin. Dakle, iskustva ne manjka.

Možda je najbolje Lokomotivu opisao Veličković.

Kuban k'o Kuban. Ekipa koja poslednjih deset godina dosta investira u taj projekat. Šta je tu je. Idemo da prođemo dalje, to je jedino što treba da gledamo”, reči su kapitena Partizana.

STARI ZNANAC TRENTO

Partizanu je sa pozicije D3 stigao Trento i možemo da kažemo da su crno-beli tu dobro prošli, iako je italijanski tim ove sezone imao dobre partije, čak i savršene na startu takmičenja koje je otvorio sa 5-0.

U poređenju sa Cedevitom ili Nanterom, mogu crno-beli da budu zadovoljni. Posebno jer je to protivnik sa kojim je Partizan već igrao prethodnih sezona i dobro prolazio.

Crno-beli su bili sa Trentom u grupi TOP 16 faze prošle sezone kada su dobili u gostima sa 83:58, a u Beogradu je bilo 91:75. Dakle, dve lagane i ubedljive pobede. Partizan je bio sa Trentom u grupi u sezoni 2018/2019 kada je izgubio u gostima sa 82:73, a dobio u Beogradu sa 76:71. U poslednje dve sezone ima skor protiv Trenta 3:1.

U ovako koncipiranoj grupi, vrlo će biti važna utakmica ekipe Saše Filipovskog u Italiji protiv Trenta. Deluje da je to dobro mesto za “brejk” i eventualno pobedu u gostima.

Ne spada Trento u neke Bog zna kako jake ekipe, a glavni igrači tima koji vodi Nikola Brijenca su Gari Braun sa 14,6 poena u proseku, Vilijams Džejkori sa 12,8 i Džeremi Morgan sa 11,9 poena u proseku. Tu je i čuveni Davide Paskolo, ali ove sezone daleko ispod svog nivoa.

Jasno je da je Trento meta protiv koje će Partizan juriti obe pobede ako želi u četvrtfinale.

Zaključak ostavljamo Veličkoviću.

“Bilo bi lepše da imamo ljude iza nas, da domaći teren zaista bude domaći teren. Da je tako ne bih brinuo za prolazak dalje. Težak nam je raspored sada i u ABA ligi, nadovezao se Evrokup. Nije lako, ali moramo da budemo hrabri i pokušamo da uđemo u narednu fazu Evrokupa”.



tagovi

Jure ZdovcEntoni BraunEvrokupKK Partizan

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara