Stefon Lazme, Rodions Kuruc i Saša Pavlović (© Star Sport)
Stefon Lazme, Rodions Kuruc i Saša Pavlović (© Star Sport)

Partizanova NBA pojačanja: Od punih pogodaka sa Lazmeom i Pavlovićem, do kikseva sa Braunom i Kurucom

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.08.23. | 16:52

Pi Džej Doužer je poslednji u nizu igrača koji u Humsku stižu direktno iz NBA lige

Partizan Mozzart Bet je u subotu uveče ozvaničio NBA pojačanje. Novi član crno-belih je Pi Džej Doužer koji iza sebe ima šest sezona u najjačoj ligi na svetu. Cilj ovog univerzalca koji pokriva tri pozicije na parketu je očigledan. Preko Partizana će pokušati da se vrati u NBA ligu baš kao što je to uradio Dante Egzum, doduše on je iz Sjedinjenih Američkih Država išao preko Barselone, pa tek onda do Partizana gde je eksplodirao. Tokom godina, klub iz Humske nije imao previše igrača koji su stizali direktno posle sezone u NBA ligi. Neki su bili pun pogodak, neki su međutim bili i promašaji.

Prisećamo se igrača kojima u biografijama zvanično stoji da su posle angažmana u NBA ligi prešli u Humsku.

Izabrane vesti

Milton Palasio prvi iz NBA dosao u Partizan 2007. godine posle sedam godina u najjačoj ligi sveta gde je igrao za Vankuver, Boston, Finiks, Klivlend, Toronto i Jutu, posle koje se preselio u Humsku.

Sa crno-belima je osvojio tripl-krunu, a bio je deo tima koji je igrao i Top 8 Evrolige, a pamti se da je u crno-belom dresu bio i MVP meseca u Evroligi. Posle Partizana otišao je u Humki, igrao je i u Kahi Laboral, ali se u NBA ligu više nije vraćao. Karijeru je okončao 2013. godine, a sada se bavi trenerskim poslom.

Sezonu posle Palasija došao je Stefon Lazme, zvanično kao član Majamija. Pre toga je bio u razvojnoj ligi, a pamti se da su ga draftovali Golden Stejt Voriorsi. I on je poput Palasija osvajao titule i bio deo tima koji je igrao plej-of Evrolige. Ni on se nije vraćao u NBA ligu, imao je kraći izlet u razvojnoj ligi, ali je zato ostavio dubok trag u Panatinaikosu gde je imao dva mandata.

Posle kraće pauze kada su NBA pojačanja u Humskoj u pitanju, 2010. godine stiže snažni centar Nejtan Džavaji. Pre Partizana je dve sezone proveo u NBA ligu, a u crno-beli dres je stigao iz Minesote, ali je veći deo te sezone proveo u razvojnoj ligi. Snažni Australijanac može da se pohvali da je osvojio tripl krunu u crno-belom. Te sezone u timu je bio i Kurtis Džerels, ali on nikada nije imao NBA ugovor, već je u Humsku stigao iz Ostin Torosa, razvojnog tima San Antonio Sparsa.

Koga pamćenje dobro služi, zna da je Džerels stigao posle Olivera Lafajeta koji nije uspeo dugo da se zadrži u Partizanu iako je stigao direktno iz Boston Seltiksa.

Već naredne sezone, tačnije 2011. godine, Partizan je doveo kapitalca, barem se tada tako mislilo. Posle četiri godine u NBA ligi, Ejsi Lo je obukao dres kluba iz Humske. Bio je u Atlanti, Golden Stejtu, Šarlotu, Čikagu, Memfisu, pa ponovo u Voriorsima iz koji je došao u Partizan, ali se u Humskoj zadržao svega nekoliko meseci pre nego što se preselio u Atinu gde je igrao za Olimpijakos.

Dolazimo do 2013. godine i verovatno najvećeg NBA pojačanja za Partizan. Posle tačno 10 godina u NBA ligi gde je igrao i veliko finale sa Lebronom Džejmsom, Aleksandar Saša Pavlović je oduševio navijače Partizana kada je odlučio da dođe i odmah pokazao kvalitet koji je krinisao titulom šampiona Srbije.

Usledila je petogodišnja pauza sa NBA pojačanjima, a onda Entoni Braun. Ako se pitate ko je Entoni Braun i kada je on igrao za Partizan? Ne krivimo vas, u crno-belom dresu je igrao manje od dva minuta na meču protiv Mege 2018. godine, nije postigao koš, a pre Partizana je bio član Lejkersa, Nju Orleansa, Minesote iz koje je došao u Partizan... Kao i da nije.

Zanimljivo je međutim da se Braun sasvim solidno snašao posle Partizana, proše sezone je nosio dres Uniksa sa kojim je osvojio VTB ligu, a sada je potpisao ugovor sa Bursom.

Sledeći na listi je Erik Mika. Centar koji je u Humsku stigao iz Sakramento Kingsa. To mu je bio jedini izlet u NBA ligi i to kratak, ali vodi se da je u Partizan stigao kao NBA pojačanje. U Humskoj se tada uklopio u sveopšte sivilo tima koji je završio na sedmom mestu u regionalnom takmičenju, a i Mika nije uspevao da pruži partije vredne pomena.

Stižemo već do Željka Obradovića, tačnije njegovog povratka. Nezapamćena euforija je zavladala njegovim sedanjem na klupu, a tek kada su krenula pojačanja.. Kevin Panter, Zek Ledej, dokazani evroligaši, ali ogromnu pažnju izaziva Rodions Kuruc. Letonac koji je došao posle tri sezone u NBA ligi. Pričalo se da je nezasluženo sedeo na klupi Bruklina, Hjustona i Milvokija, međutim ni u Partizanu nije pokazo ništa spektakularno, kako je sezona odmicala, tako je sve više tonuo na klupi da bi na kraju napustio tim pred finale ABA lige. Više se nikada nije ni vratio...

Sada je došlo vreme za Pi Džej Doužura. Nije draftovan 2017. godine, ali je zaradio ugovor u Oklahomi, igrao je za Boston, a njveći trag je ostavio u Denver gde je proveo tri sezone. Usledila je i teška povreda kolena koja ga je usporila u Sakramentu. Kingsi su mu bili poslednji angažman pred dolazak u Humsku.



tagovi

KK PartizanPi Džej DoužerRodions KurucStefon LazmeAleksandar Pavlović

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara